Ultima oră

Liviu Jitea: 13 ani de închisoare pentru evaziune

Ionel Sclavone
27 iun 2019 11506 vizualizări

Omul de afaceri Liviu JItea a fost condamnat la 13 ani de închisoare de Tribunalul Galați într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de DIICOT. Alături de Jitea au mai primit diverse condamnări și colaboratorii care l-au ajutat la comiterea infracțiunilor, Raluca Milea, Mona Florenţa Ionescu, Neculai Bica, Viorel Mihai Tucan, Valentina Tucan, Cuprian Neagu, Nicuţa Robu, Iuliana Antoaneta Georgian, Stoica Cristea, Alexandru Bortoş, Vasile Decebal Taranciuc, Lucian Datcu, Dănuţ Panciu, Marian Guţan, Cătălin Marian Irimia, Costică Creiţă, Ionuţ Marianov Grăjdeanu şi Angi Toni Antoniu. Decizia a fost pronunţată de magistraţi după şase ani de proces şi poate fi atacată cu apel.

Conform sentinței publicată de instanță, omul de afaceri a fost condamnat la o pedeapsă de 8 ani cu închisoare și interzicerea unor drepturi pentru patru ani pentru constituirea unui grup infracțional organizat; la 2 ani de închisoare pentru instigare la deţinerea în afara unui antrepozit fiscal şi comercializarea ilicită de produse accizabile în formă continuată; la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru instigare la amplasarea înaintea contoarelor a unor canele sau robinete prin care se pot extrage cantităţi de alcool sau distilate necontorizate în formă continuată; la 6 ani închisoare și interzicerea unor drepturi pe o durată de 4 ani pentru instigare la evaziune fiscală în formă continuată; la 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în formă continuată; la un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de blocare a funcţionării echipamentului de măsurare a consumului de gaze naturale în formă continuată; la 11 ani închisoare şi interzicerea unor drepturi pe 4 ani pentru furt calificat în formă continuată (în forma agravantă cu consecinţe deosebit de grave).

Instanța a dispus contopirea pedepselor aplicate, astfel că Liviu Jitea va executa pedeapsa cea mai grea, de 11 ani, sporită la 13 ani de închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor pe o durată de 4 ani după executare.

Principalele colaboratoare ale lui Jitea, Raluca Milea și Mona Ionescu au fost condamnate la câte 10 ani de închisoare, pedeapsă sporită la 12 ani și interzicerea unor drepturi pentru o perioadă de 3 ani.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

 

Gruparea Jitea a comercializat ilegal 1,4 milioane de litri de alcool

Liviu Jitea a fost acuzat, într-un dosarde evaziune fiscală și contrabandă cu alcool, instrumentat de DIICOT pentru un prejudiciu de 8 milioane de euro. Omul de afaceri a fost trimis în judecată în august 2013 după ce rețeaua pe care a coordonat-o a fost monitorizată vreme de doi ani. Potrivit probelor existente al dosar, Liviu Jitea împreună cu 19 persoane lucrau la fraudarea statului printr-o schema complexă. Rețeaua era structurată pe două nivele, controlate de Jitea prin intermediul colaboratoarelor sale Raluca Milea şi Florenţa Mona Ionescu.

Gruparea a pus la punct un mecanism folosind ilegal infrastructura și capacitățile de producție Trust LF Trade SRL în vederea obţinerii unor importante cantităţi de alcool pe care le ascundeau în depozitele Vranlact Focşani. Ulterior, alcoolul era valorificat la negru unor cumpărători de încredere, fără să fie plătite accizele către stat. În acest fel gruparea a obținut peste 1.443.000 de litri de alcool fără să-l înregistreze în evidenţele contabile. Achiziţiile şi cheltuielile nu erau evidenţiate în documentele contabile ale societăţii, dar apar în registrele paralele ţinute de Raluca Milea.

Procurorii au arătat că Liviu Jitea și-a pus salariații să costruiască un sistem de conducte prin care alcoolul era scos din fabrică fără să fie contorizat și transportat în bazine de depozitare. Instalații asemănătoare au fost montate și pe rețeaua de gaze și apă pentru a bloca echipamentele de măsurare și control. Au fost sustrase, astfel gaze naturale, destinate producției ileagale de aclool, în valoare de 2.700.000 lei.

Din vânzarea celor 1,4 milioane de litri de alcool, produse ilegal, s-a obținut un profit de peste 13.600.000 lei, în condiţiile în care prejudiciul total cauzat bugetului de stat este estimat la suma de peste 58.400.000 lei, reprezentând accize, taxe şi impozite.

Citiți și:Contrabandă ca pe vremea prohibiției.Jîtea se apără de DIICOT cu popi și măicuțe


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.