Ultima oră

Focar de scarlatină la Școala nr. 9 din Focșani

Ziarul de Vrancea
22 ian 2018 4936 vizualizări

Conform unor informații intrate în posesia redactorilor Ziarului de Vrancea, luni 22.01.2018, mai multe cazuri de scarlatină s-au înregistrat în ultimele zile la Școala nr. 9 din Focșani. Inițial se discuta de trei astfel de cazuri confirmate. Astfel, la clasa a III-a B de la Școala nr. 9 din Focșani, doi copii bolnavi au fost internați la Spitalul Județean iar al 3-lea la domiciliu. Ulterior s-au vehiculat informații, neconfirmate însă oficial, c-ar fi vorba de mai multe cazuri, nu doar de cele trei cunoscute.

 De altfel, surse au declarat pentru Ziarul de Vrancea, că după confirmarea celor trei cazuri de scarlatină de la Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” din Focșani, sunt părinți speriați care nu vor să-și mai trimită copiii la școală până la clarificarea situației.

Profesorul Maria Pătrașcu directorul Școlii nr. 9 ”Ștefan cel Mare” din Focșani a recunoscut luni 22.01.2018, că a fost informată de învățătoarea de la clasă despre primul elev internat în spital, analizele confirmând că are scarlatină. De asemenea, este în afara oricărui dubiu că a fost anunțat și DSP-ul despre situația apărută la Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” din Focșani. Conform protocoalelor din domeniu sanitar în vigoare, în astfel de situații, DSP-ul intervine dacă apar minim trei cazuri de boală contagioasă.

Direcția de Sănătate Publică prin dr Maria Maiorov a confirmat că este avertizată de situația existentă la nivelul Școlii Ștefan cel Mare. ”Școala trebuie să ia câteva măsuri suplimentare de dezinsecție și de aerisire”, a precizat aceasta.

Din informațiile obținute de redactorii Ziarului de Vrancea, mai mulți părinți care au copii la clasele primare la Școlii nr. 9 ”Ștefan cel Mare” din Focșani ar fi înștiințat administrația unității de învățământ că nu-și vor mai duce copiii la cursuri până când nu vor primi asigurări din partea celor autorizați că totul este în regulă.

Boală infecțioasă, scarlatina apare în epidemii, școlile și grădinițele fiind terenul preferat al acestei boli deosebit de contagioase. Acum un secol, era o cauză importantă de deces în rândul copiilor. Astăzi este aproape inofensivă, datorită tratamentelor corect administrate. Spre deosebire de varicelă, rubeolă, rujeolă și oreion, scarlatina – și ea o boală a copilăriei – este cauzată de o bacterie și nu de un virus. Responsabil de apariția ei este streptococul beta-hemolitic de grup A. Pentru scarlatină nu există vaccin.

Scarlatina nu este o boală gravă, însă este contagioasă, iar izolarea bolnavului și dezinfecția sunt principalele măsuri care trebuie luate.

Poziția Direcției de Sănătate Publică  Vrancea prin   dr Maria Maiorov  este următoarea:

”A fost vorba de multă panică pentru nimic.Noi   Direcției de Sănătate Publică  intervenim atunci când este vorba de 3 cazuri confirmate.Am ținut însă  în permanență legătura în toată această perioadă cu medicul Școlii  nr. 9 ”Ștefan cel Mare” din Focșani căruia i-am recomandat triaj epidemologic  zilnic făcut elevilor și dezinfecția spațiilui. Elevii  depistați  cu  probleme în urma acestor tiraje zilnice  trebuie îndrumați către medicul de famili pentru tratament  iar dacă se consideară necesar  se regurge la recoltarea de exudat faringian.(n.r  Exudat-ul  faringian  este un examen care identifica prezenta unei infectii bacteriene, fungice sau virale la nivelul regiunii faringiene (gatului). O mostra de secretii este prelevata de la nivelul cavitatii faringiene si este plasata intr-un recipient care stimuleaza cresterea microorganismului care a determinat boala (in cazul in care acesta exista)). Panica a fost transmisă părinților elvilor respectivi de la  Școlii  nr. 9 ”Ștefan cel Mare” din Focșani, în mod nejustificat iar aceștia nu și-au mai lăsat copii să vină la cursuri.Prin recomandările pe care le-am transmis situația se va normaliza  cu siguranță”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.