Local

Femeie din judeţul Vrancea, salvator al vieţii fiicei sale în vârstă de 11 ani, prin donarea unui rinichi

Ziarul de Vrancea
14 dec 2017 2097 vizualizări
Fotografie preluată de pe site-ul: agerpres.ro
Fotografie preluată de pe site-ul: agerpres.ro

Cazul este relatat în aricolul Iași-Transplant renal de la mamă la fiică ; o astfel de intervenție a douăzecea din acest an  pe siteul agenției de știri agerpres

O echipă de medici de la Spitalul ''C. I. Parhon'' şi de la Spitalul de Pediatrie ''Sfânta Maria'', din municipiul Iaşi, a efectuat un transplant renal de la mamă la fiică, intervenţia fiind al douăzecilea transplant de rinichi efectuat în acest an de medicii ieşeni, conform cadrelor medicale.


Purtătorul de cuvânt al Spitalului ''C. I. Parhon'', Ionuţ Nistor, a declarat miercuri că o femeie din judeţul Vrancea a decis să salveze viaţa fiicei sale, în vârstă de 11 ani, donându-i un rinichi. Din cauza afecţiunii renale, minora cântăreşte doar 21 de kilograme şi arată ca un copil de cinci ani.


"Este un copil de 11 ani puţin dezvoltat. Şi-a făcut analizele în urmă cu două luni. Tot atunci a fost diagnosticată cu insuficienţă renală în ultimul stadiu. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru a se trata boala. Soluţia era că trebuia fie efectuarea dializei sau transplantul renal. Pe viitor, viaţa copilului va decurge aproape normal, sperăm noi, cu acest rinichi primit de la mamă. Credem că este important ca atunci când sunt mici semne, să mergem la doctor (...), să ne facem analizele pentru că, din păcate, bolile de rinichi nu dor, insuficienţa renală nu doare", a afirmat dr. Nistor.


Potrivit dr. Cornel Moroşanu intervenţia a fost ''un succes'', chiar dacă transplantul a fost făcut de la un adult la un copil.


"S-a decis efectuarea transplantului pentru că funcţia renală era extrem de afectată. Transplantul a fost de la mamă de 30 de ani, la un copil de 11 ani. Aici apar alte probleme pentru că e un rinichi mare introdus într-un organism mic. Tehnica trebuie adaptată, nu poate fi conectat din punct de vedere vascular ca la adult, ci pentru un copil. (...) Şi rinichiul de la mamă avea nişte particularităţi mai deosebite. Lucrurile au fost delicate din mai multe puncte de vedere, dar lucrurile sunt bune, analizele sunt normale. (...) Transplantul la copil reprezintă o nouă şansă la viaţă. După transplant sperăm să crească, să se dezvolte în mod normal, să ajungă la pubertate, la adolescenţă, un adult aşa cum trebuie", a declarat dr. Moroşanu.


Conform medicilor care au efectuat transplantul, acesta a fost cel mai complex caz cu care s-au confruntat până acum. Intervenţia chirurgicală reprezintă al douăzecilea transplant de rinichi efectuat în 2017, la Spitalul ''C.I. Parhon'' din Iaşi.


"Mulţumim familiilor care au fost generoase şi au acceptat donarea. Ar merita să începem din nou campania pentru donare. (...) Reamintesc, este unul dintre acele momente magice în medicină, alături de naştere, în care un bolnav devine sănătos sau aproape sănătos, începe să fie din nou activ, inserat social. Este o renaştere. Este un moment de magie, suntem în preajma Crăciunului, şi cred că trebuie să subliniem acest lucru", a declarat coordonatorul Centrului de Transplant Renal de la Iaşi, prof. univ. dr. Adrian Covic.


În judeţul Iaşi, conform statisticilor, sunt 500 de persoane care fac dializă, iar 300 de persoane din Iaşi şi alte judeţe sunt pe lista de aşteptare a transplanturilor renale.


"Este un an care ne-am fi dorit să fie mai bogat în intervenţii de transplant. Pe de altă parte, începutul de an a fost greu. A fost un număr mic de intervenţii iniţial. Ulterior, acest număr a crescut încât putem spune că ne apropiem de anul 2016, când au fost 23 de transplanturi. Sperăm ca 2018 să fie un an mai bun, cu mai multe intervenţii, cu mai mulţi pacienţi salvaţi, mai mulţi copii operaţi şi mai puţini pacienţi pe listele de aşteptare de transplant", a mai spus dr. Ionuţ Nistor. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Nona Jalbă)

Aricol preluat de pe site-ul  agerpres.ro 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.