Ultima oră

Erou aviator, pilot de vânătoare, comemorat și pomenit la biserica din satul Jorăști, comuna Vînători, Județul Vrancea

Ziarul de Vrancea
15 mai 2018 1655 vizualizări

Joi, 17 mai 2018, la Biserica din satul Jorăşti, comuna Vînători, judeţul Vrancea, cu ocazia slujbei sărbătorii Înălţării Domnului şi pomenirii tuturor Eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate, pentru apărarea ţării şi Întregirea Neamului, preotul paroh, Culiţă Enache va oficia şi slujba de pomenire a adjutantului aviator STANCIU GHEORGHE IOAN, pilot de vânătoare, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial.

Viaţa şi activitatea militară a eroului pilot vor fi omagiate în cuvântul comandorului aviator Dr. Jănel Tănase, originar din satul Jorăşti.

Născut în comuna Jorăşti, judeţul Putna, la 16 ianuarie 1913, Stanciu Ioan a fost încorporat, la 16 aprilie 1934, ca voluntar la Regimentul 5 Artilerie Grea.

Atras de arma aerului va susţine examenul dur de admitere la celebra Şcoala de Subofiţeri de Aviaţie de la Tecuci, unde va fi însumat ca elev la 2 noiembrie 1934. A trecut cu succes probele pentru obţinerea brevetului de pilot militar, în conformitate cu procesul verbal nr.435 din 13 septembrie 1935, iar la absolvirea şcolii de adjutanţi aviatori, la 7 octombrie 1936, a fost brevetat ca pilot de război.

Şi-a desfăşurat activitatea ca pilot militar de vânătoare la Flotila Aviaţie de Gardă, Flotilele 1 şi 2 Vânătoare.

A fost mobilizat şi a luptat ca pilot de vânătoare, începând cu 22 iunie 1941, odată cu declanşarea “Războiului Sfânt” pentru eliberarea Basarabiei, în cadrul Grupului 8 Vânătoare, dislocat pe aerodromul de la Focşani.

În noaptea de 22 iunie 1941, la ora 3.30, a decolat pentru însoţirea şi protecţia formaţiilor aviaţiei de bombardament la obiectivele repartizate deasupra pământul pângărit al Basarabiei. A supravieţuit primelor două săptămâni de foc în misiune aeriene deosebit de grele.

La 13 iulie 1941, cu avionul avariat în luptă aeriană a reuşit să ajungă la aerodromul de la Bârlad, dar s-a prăbuşit în flăcări la aterizare. Cădea în misiune unul dintre cei mai experimentaţi piloţi de vânătoare ai României, care, datorită meritelor deosebite în luptă, a fost avansat, “post mortem”, la gradul de adjutant aviator.

La această comemorare de suflet, iniţiată de aviatorii vrânceni, vor participa, alături de credincioşii din Parohia Jorăşti, reprezentanţi ai Primăriei din comuna Vînători, aviatori în rezervă, studenţi ai Academiei Forţelor Aeriene “Henri Coandă” de la Braşov, elevi ai Şcolii Generale Vînători.

Comandor aviator (rez.) Dr. Jănel TĂNASE

Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii

- Filiala Focşani -


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.