Ultima oră

Direcția de Sănătate Publică Vrancea: De astăzi, este funcțional aparatul de testare pentru depistarea COVID-19

Ziarul de Vrancea
16 apr 2020 2769 vizualizări

Precizările apar într-o informare publică transmisă azi dimineață (joi 16 aprilie 2020) de către Direcția de Sănătate Publică Vrancea. Prezentăm în continuare textul acestei informări.

De astăzi, 16 aprilie, este funcțional aparatul de testare pentru depistarea COVID-19 care este instalat la Direcția de Sănătate Publică Vrancea!

S-a început efectuarea testelor pentru depistarea infecției cu noul COVID-19, cu aparatul RT-PCR din dotarea Direcției de Sănătate Publică Vranncea, adus de Ministerul Sănătății.

Se vor analiza probele recoltate de către personalul medical din cadrul spitalelor Adjud și Focșani de la pacienții cu simptomatologie specifică.

Specialiștii DSP Vrancea, vor recolta probe de la pacienții simptomatici din a 12-a și a 13-a zi de crantină.

Aparatul poate asigura testarea vrâncenilor, pentru a reuși să depisteze în timp util pacienții infectați cu noul tip de coronavirus, pentru ca, ulterior, dacă este cazul, să primească îngrijiiriIe necesare.

Tot astăzi(n.r. joi 16 aprilie 2020), se vor lua probe de la 47 de vîrstnici internați la Caminul de bătrâni din Odobești, care au fost contactați direct cu un pacient deja confirmat infectat cu COVID-19. De asemenea, a fost trimisă documentația, spre avizare către Ministerul Sănătății, pentru ca în perioada următoare să poată fi testat gratuit personalul medical vrâncean aflati prima linie, în lupta cu acest virus.

Citiți și vizionați și:VIDEO | DSP Vrancea: Aparatul de testare pentru noul coronavirus va fi pus în funcțiune săptămâna aceasta. Personalul se află în faza de instruire

Citiți și:Comunicat de presă-Ministerul Sănătății a aprobat creșterea numărului de persoane testate

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat astăzi propunerea Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID 19 privind modificarea algoritmului de testare pentru COVID-19, precum și a definiției de caz.

Având în vedere că, în prezent, România a trecut într-o altă fază epidemiologică, specialiștii epidemiologi, cei de boli infecțioase, terapie intensivă și medicină de urgență din cadrul Comisiei MS au stabilit includerea în prioritățile de testare pentru COVID 19 a unor categorii de pacienți cu risc mare de forme severe și deces.

“Până în acest moment am luat o serie de măsuri restrictive cu scopul de a limita transmiterea infecției și de a reduce numărul de forme severe și decese. Sunt măsuri pe care le menținem în continuare,  mă refer aici la distanțare socială, izolare, carantină etc. Dar,  având în vedere evoluția numărului de decese este necesar să aplicăm, suplimentar, și măsuri de detecție a infecției la categorii de bolnavi care pot să dezvolte forme severe de îmbolnăvire, în scopul de a interveni cu tratament medical cât mai precoce”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Astfel, s-a aprobat testarea, suplimentar, pentru:

-  Pacienți înainte de procedura de transplant (asimptomatici) și donatorii de organe, țesuturi și celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant — 2 teste la 24 de ore interval

- Pacienți asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos la internare in spital — 2 teste la 24 de ore interval

- Pacienți oncologici asimptomatici aflați in curs de chimioterapie — de 2 ori pe luna

- Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive

- Hemodializați simptomatici

- Hemodializați asimptomatici contacți cu caz confirmat, 2 testări, la 6-7 zile interval intre ele; pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați in sesiuni separate de restul pacientilor

- Gravidele asimptomatice care se afla in carantina/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confinnat

- Personalul de îngrijire din cămine de bătrâni — de 2 ori pe luna

De asemenea, s-a hotărât că,  unitățile sanitare pot stabili protocoale de testare prin tehnici de RT-PCR, suplimentar, pentru  personalul sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant, care pot fi realizate cu resurse proprii în laboratoarele pe care le dețin sau în alte laboratoare.

Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.