Ultima oră

Cutremur atipic, produs sâmbătă,08.09.2018, la ora 13:56 în Vrancea: la o adâncime de 25 de kilometri

Ziarul de Vrancea
8 sep 2018 3635 vizualizări

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă la ora 13:56 în regiunea seismică Vrancea, la o adâncime de 25 de kilometri, informează Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Este o adâncime relativ mică față de cea la care se produc de obicei cutremurele din Vrancea, însă în ultimele zile au avut loc mai multe cutremure de mică intensitate care s-au produs la adâncimi similare.

ACTUALIZARE. INFP a revizuit magnitudinea seismului la 3,5 pe Richter, iar adâncimea la 25 de kilometri

Magnitudinea anunțată inițial de INFP a fost de 4, apoi a fost revizuită la 3,7 și ulterior la 3,5. La fel, adâncimea - inițial a fost indicată ca fiind de 30 de km.

Cutremurul a avut epicentrul în apropierea următoarelor orașe: Odobești (7km), Panciu (11km), Mărășești (13km), Focșani (13km), Adjud (30km), precizează INFP.

La sfârșitul lunii trecute, patru cutremure au avut loc, în decurs de 12 ore, în judeţul Vrancea, potrivit INFP. Cel mai puternic dintre acestea a avut magnitudinea de 2,9 pe scara Richter. Toate s-au produs însă la adâncimi de peste 70 de km.

Cel mai puternic cutremur din acest an a avut loc în 25 aprilie. Cutremurul a avut magnitudinea 4,5 şi s-a înregistrat la o adâncime de 144 dekm, în apropierea următoarelor oraşe: Covasna (12 kilometri), Întorsura Buzăului (25 de kilometri), Târgu Secuiesc (27 de kilometri), Nehoiu (35 de kilometri) şi Sfântu Gheorghe (52 de kilometri). Seismul s-a resimțit în mai multe orașe, inclusiv în unele zone din București.

Cutremurul din martie 1977 a avut o magnitudine de 7,4 pe Richter (7,2 magnitudine de moment) și s-a produs la o adâncime de 94 de kilometri.

Cel mai puternic seism din ultimul secol în România s-a produs la 10 noiembrie 1940, având o magnitudine de moment estimată la 7,7 . Adâncimea a fost la 133 de kilometri, iar epicentrul în Vrancea.

Și totuși, cel mai puternic cutremur de pe teritoriul României nu a fost nici cel 1940 și nici cel din 1977, deși în percepția publică tinde să se creadă acest lucru, chiar și astăzi. Cel mai mare cutremur care a avut loc în România a avut magnitudinea de 7,9. Seismul a avut loc la ora 12:55, în data de 26 octombrie 1802 (era ziua de Sfânta Parascheva, conform vechiului calendar), la o adâncime de 150 de kilometri, în zona seismică Vrancea. Citiți detalii aici.

Cele mai puternice cutremure produse în ultimii 28 de ani în România au fost înregistrate la 30 şi 31 mai 1990, magnitudinea acestora fiind de 6,9, respectiv 6,4 pe scara Richter.

Articol preluat de pe site-ul:digi24.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.