Ultima oră

Curcubeu în jurul Soarelui, la Focșani

Alexandra TĂTARU
28 sep 2017 3514 vizualizări

Un fenomen care se întâmplă foarte rar s-a putut observa și la Focșani astăzi, în jurul orei prânzului, chiar înaintea unui survol aerian care urma să se desfășoare în memoria eroilor forțelor terestre și aeriene, căzuți la datorie în cele două războaie mondiale.

Mai mulți focșăneni prezenți în Piața Unirii, participanți la deschiderea Târgului de Carte din 28 septembrie a.c., au avut ocazia să observe un fenomen fizic asociat Soarelui care se întâmplă destul de rar. ”Fenomenul de dispersie” a determinat formarea unui halou ce s-a făcut vizibil chiar înaintea unui survol aerian, organizat cu prilejul manifestărilor culturale ce vor continua până duminică, atât în Piața Unirii, cât și la Sala Balada sau Biblioteca Județeană. Conform explicațiilor date de specialiștii în fizică, ori de câte ori s-a produs un fenomen de acest gen,  haloul asemănător cu un curcubeu se formează în jurul Soarelui atunci când există un cumul de mai mulți factori ce se produc în același timp. Vapori de apă, nori cirrus cu cristale de gheață ș.a..  Haloul, la Focșani, s-a văzut ca un semicerc în partea nordică a astrului și, indiferent de unghiul privitorului, a rămas vizibil mai multe zeci de minute. „Fenomenul este similar cu cel pe care-l observăm atunci când ve­dem un curcubeu obişnuit. Este nevoie ca razele Soarelui să se refracte în picăturile de apă care sunt în atmosferă, iar atunci lumina albă se descompune în culori. Fenomenul fizic este numit dispersie şi se formează pe cer la ieşirea luminii din picăturile de apă“, a explicat conf.dr. Sebastian Popes­cu, decanul Facultăţii de Fizică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cu­za“ din Iaşi pentru ”Ziarul de Iași”, atunci când s-a produs un fenomen similar în acest an. La Focșani, un halou complet s-a observat în anul 2012. Haloul este mult mai vizibil în jurul lunii pentru că intensitatea luminii satelitului este mai redusă. (A.T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.