Ultima oră

Activitățile procurorilor vrânceni, la bilanț

Dan Chiriac
2 feb 2018 1646 vizualizări

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea şi-au prezentat în această săptămână bilanţul activităţilor pe anul 2017. Unităţile de parchet din judeţ au funcţionat cu o schemă redusă de procurori, în raport cu volumul de activitate în creştere în fiecare an. Pentru a asigura un anumit echilibru volumului de activitate, Parchetul judeţean a preluat pentru soluţionare de la unităţile locale, un număr însmenate de dosare. Fluctuaţiile de personal au făcut însă ca, în mare parte a anului 2017, unităţile de parchet din Vrancea să lucreze cu un număr mai mic de procurori, fiind necesară adaptarea la noile situaţii ivite şi nominalizarea unor procurori pentru desfăşurarea unor activităţi speciale. 

„Considerăm că obiectivele principale pentru anul 2017 au fost îndeplinite într-o măsură considerabilă, cu eforturi importante depuse de întreegul colectiv de procurori şi personal auxiliar. Analizele efectuate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea şi unităţile din subordine asupra activităţii desfăşurată în cursul anului 2017 au evidenţiat următoarele aspecte relevante: pe întreaga circumscripţie, a crescut numărul dosarelor de soluţionat , de la 18.008 de dosare la 18592 de dosare, dar a scăzut semnificativ numărul dosarelor soluţionate de la 8049 la 7685. A scăzut numărul dosarelor soluţionate prin rechizitoriu, de la 632 la 626, la fel numărul dosarelor soluţionate prin acord de recunoaştere a vinovăţiei, de la 45 la 38 de dosare. A scăzut şi numărul dosarelor soluţionate prin renunţare la urmărire penală, de la 1875 la 1679, la fel şi cele prin clasare, de la 5497 la 5342. A crescut numărul dosarelor rămase nesoluţionate, de la 4706 la 5494, a crescut numărul dosarelor rămase nesoluţionate peste 6 luni de la începerea urmării penale, de la 1507 la 1984, precum şi numărul de dosare rămase nesoluţionate peste 1 an, de la 398 la 949. Faţă de anul precedent a scăzut numărul de inculpaţi achitaţi definitiv, de la 16 la 4, dar a crescut numărul dosarelor restituite de instanţă în vederea completării urmăririi penale de la o cauză la două cauze. A crescut numărul cauzelor infirmate, de la 43 la 97. Datorită lipsei de personal la unitâţile locale din circumscripţie, în 2017, au fost preluate chiar de la momentul sesizării un număr de 2606 cauze, fiind soluţionate 1592, din care 143 de rechizitorii şi 18 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei”, se arată în materialul de bilanţ.

Pentru comiterea de infracţiuni contra persoanei au fost trimişi în judecată 205 inculpaţi, iar pentru infracţiuni contra autorităţii vor răspunde penal 16 persoane. Numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie este 18, iar pentru evaziune fiscală 15. La nivelul parchetelor vrâncene au fost trimişi în judecată 82 de inculpaţi minori, faţă de 51 în 2016.

Obiective pentru 2018

Pentru anul 2018, procurorii vrânceni îşi doresc reducere stocului de dosare vechi înregistrate la nivelul tututor unitâţilor. Prioritatea pentru procurori va fi soluţionarea cu celeritate a cauzelor având ca obiect infracţiunile de evaziune fiscală, contrabandă, corupţie, spălare de bani, achiziţii publice şi infracţiuni silvice. Procurorii îşi propun să analizeze riguros cauzele în care s-a pronunţat soluţii definitive de ahcitare în anul 2017, în scopul reducerii pe viitor a numărului inculpaţiilor achitaţi, indiferent de temeiurile juridice prevăzute la art16 C.p.p.

„Pentru rezolvarea deficitului de procurori şi personal auxiliar de specialitate, vom insisita pe linie ierarhică în vederea revizuirii schemelor de personal, în sensul ocupării posturilor vacante şi apoi a suplimentării acestora, acolo unde volumul de activitate este mare, iar unităţile de parchet nu sunt atractive pentru absolvenţii de I.N.M. (în speţă Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Adjud”, a transmis Victoria Bîrsan, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.