Ultima oră

Articol știițific publicat în revista ”Nature Conservation” pe baza activităților de monitorizare a urșilor realizate de ong-ul vrâncean”Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice”(ACDB)

Ziarul de Vrancea
24 apr 2018 877 vizualizări

Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice (ACDB ) cu sediul în Focșani are ca misiune declarată puublic faptul că ”luptă pentru conservarea speciilor și habitatelor amenințate și lucrează cu comunitățile locale pentru o dezvoltare durabilă bazată pe respectul față de natură.”

Iată ce spun voluntarii de la ACDB  despre  recentul articol l știițific publicat în revista ”Nature Conservation” 

”Eforturile noastre de monitorizare a urșilor s-au concretizat și au fost validate din punct de vedere științific prin publicarea în revista Nature Conservation a articolului: „Movement ecology of brown bears (Ursus arctos)” in the Romanian Eastern Carpathians.

Folosind date obținute de la 13 urși monitorizati cu coliere GPS, am estimat mărimea home range-urilor (areal utilizat de un exemplar într-o perioadă definită de timp) și am investigat mișcările zilnice, sezoniere și altitudinale ale urșilor bruni din Carpații Orientali și dealurile înconjurătoare. Valoarea mediană a home range-ului calculată a fost de 629,92 km2, iar dimensiunea medie a zonelor principale de activitate a fost de 36,37 km2, fără fi confirmate diferențe semnificative între masculi și femele.

Analiza mișcărilor sezoniere a indicat diferențe semnificative între anotimpuri, cele mai mari mișcări fiind înregistrate în timpul sezonului de toamnă. Analizând suprapunerea spațială dintre limitele estimate ale home range-ului și limitele fondurilor cinegetice, s-a confirmat faptul că un număr mediu de 8 fonduri cinegetice se suprapun în totalitate sau parțial cu home range-urile utilizate un singur exemplar de urs!

Studiul nostru confirmă printre altele și necesitatea monitorizării ursului brun la scară regională și nu limitativ spațial doar la nivel de fond cinegetic.”

Întregul articol se poate descărca aici: https://natureconservation.pensoft.net/articles.php?id=22955


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.