Ultima oră

(Update) Alți 21 de muncitori din Sri Lanka, lucrători la firma de confecții Sorste din Focşani, confirmaţi cu COVID-19

Ziarul de Vrancea
13 mai 2020 6142 vizualizări
Cei 21 de muncitori din Sri Lanka, lucrători la firma de confecții Sorste din Focşani, confirmaţi cu COVID-19 au fost duşi miercuri 13 mai 2020,de ambulanţele SAJ şi SMURD la Spitalul Judeţean ”Sf. Pantelimon” Focşani - Secţia Boli Infecţioase.Foto:adevarul.ro
Cei 21 de muncitori din Sri Lanka, lucrători la firma de confecții Sorste din Focşani, confirmaţi cu COVID-19 au fost duşi miercuri 13 mai 2020,de ambulanţele SAJ şi SMURD la Spitalul Judeţean ”Sf. Pantelimon” Focşani - Secţia Boli Infecţioase.Foto:adevarul.ro

Cei 21 de muncitori au fost internați miercuri, 13 mai 2020, la Secția de Boli Infecțioase a spitalului județean Focșani, după ce testele lor au ieșit pozitive la COVID-19.

Reamintim că în urmă cu două zile, alți șapte muncitori din Sri Lanka, lucrători la firma de confecţii Sorste din Focşani, au fost depistaţi pozitiv la COVID-19, fiind internaţi în spitalele din Vrancea. Cei 21 de muncitori depistați pozitiv COVID-19 și internați astăzi se aflau izolaţi în locuinţele modulare puse la dispoziţie de angajator pe raza comunei Garoafa. Ei au fost duşi de ambulanţele SAJ şi SMURD la Spitalul Judeţean ”Sf. Pantelimon” Focşani - Secţia Boli Infecţioase.

În centrul modular de la Garoafa locuiesc la acest moment 51 de muncitori, care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de situaţia în care se găsesc. Unii dintre aceştia au rămas fără contracte de muncă din motive nejustificate, spun ei, iar alţii, care au acuzat simptome, nu au primit îngrijire medicală corespunzătoare.

Acum locuim aici 51 de persoane, câţiva dintre noi au fost duşi la spital. 21 de persoane au fost date afară, fără niciun motiv. Când a început această epidemie de coronavirus, câteva persoane au avut simptome, s-au simţit rău şi au stat acasă vreo două zile. Când s-au întors la muncă, i-au dat afară. Din motive disciplinare. Pentru cele 21 de persoane concediate, compania nu a asigurat mâncare, apă, nimic. Doar cei de la Crucea Roşie ne-au ajutat. Din cei care stau aici, mai sunt unii cărora le mai e rău, au avut febră, dureri de cap… Dar nu ne-au testat pe niciunul. Am sunat la ambulanţă, au venit şi pe unii i-au luat la spital. O doamnă doctor vine aici şi ne ia temperatura zilnic. Înainte de aceasta, aveam un doctor în fabrică la care mai mergeam. Pentru probleme foarte grave mergeam direct la spital‘, a declarat unul dintre muncitorii srilankezi cazaţi la Garoafa.

Muncitorii spun că au venit aici pentru a-şi face un viitor, însă acum ar vrea să se întoarcă în Sri Lanka, dar nu au bani. Acum speră că vor primi plata pe orele pe care le-ar fi lucrat suplimentar, mai ales că aceştia susţin că un contract au semnat la plecarea din Sri Lanka şi un altul când au ajuns în Vrancea.

Cei care au fost concediaţi stau aici de o lună şi jumătate. Restul au deja două săptămâni de când stau în izolare. Nu avem nimic de făcut aici. Mulţi se gândesc să plece înapoi acasă, dar nu au bani. Sperăm ca societatea să ne dea banii pe ceea ce am muncit suplimentar, pe zilele de concediu. Unii au doi, trei ani de când sunt aici, alţii un an şi jumătate. Am venit aici să facem bani. Mulţi dintre noi provin din familii sărace şi sperau să-şi facă un viitor. Cel mai tânăr dintre noi are 22 de ani. Lucram nouă ore pe zi, uneori zece, câteodată veneam la lucru şi sâmbătă. Nu eram întotdeauna plătiţi. Când am plecat din Sri Lanka, am semnat un contract. Când am ajuns aici, am avut un alt contract, unul diferit, în limba română, pe care nu l-am înţeles. Ne-au spus că dacă nu semnăm, putem să plecăm înapoi acasă. Ne-au forţat să semnăm contractul în română. Într-o lună câştigăm 2.160 lei. Ne deduc din salariu banii de transport şi cazare. În contractul iniţial era scris că toate acestea vor fi gratis’, spun muncitorii.

Referitor la cei 21 de muncitori concediaţi de la firma de confecţii, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea susţine că aceste contracte au fost încetate cu acordul părţilor sau pentru motive disciplinare.

În luna martie au fost încheiate cinci contracte pentru lucrători de altă cetăţenie, la cererea lor. În luna aprilie au fost încetate alte 16 contracte pentru lucrători de altă cetăţenie, în majoritatea cazurilor în urma unor cercetări disciplinare. Din ceea ce am înţeles de la reprezentanţii fabricii, a fost vorba de persoane care, în stare de ebrietate, au comis anumite fapte de natură penală. În luna mai, au fost încetate opt contracte, pe acordul părţilor, la cererea lucrătorilor. Cei care sunt în izolare şi carantină cu avizul DSP, vor beneficia de concediul medical, care va fi transmis angajatorului şi va fi calculat şi plătit. În aceste cazuri, contractul de muncă se suspendă automat, iar angajatorul nu poate interveni asupra lui‘, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ITM Vrancea, Sebastian Ciocan.

Reprezentanţii societăţii comerciale angajatoare au transmis că toate deciziile de management luate la nivel intern ‘au respectat şi respectă reglementările în vigoare’.

‘Societatea comercială SORSTE SA (…) dorim să clarificăm următoarele: toate deciziile de management luate la nivel intern au respectat şi respecta reglementările în vigoare referitoare la legislaţia muncii, la drepturile şi libertăţile persoanelor şi la normele de securitate în muncă şi sănătate publică. Noi asigurăm în continuare protecţie socială şi condiţii normale de muncă pentru toţi angajaţii societăţii noastre, chiar şi în contextul acesta dificil. Suntem deschişi faţă de orice instituţie abilitată cu atribuţiuni de a face verificări. Vă solicităm, în consecinţă, să ne respectaţi opţiunile, ca orice diferend să îl reglementăm prin intermediul pârghiilor date de legislaţia în vigoare’, se arată într-un comunicat de presă semnat de reprezentantul legal al societăţii, Sorina Luminiţa Bucuraş.

Conform reprezentanţilor Serviciului pentru Imigrări Vrancea, în judeţul Vrancea sunt 26 de cetăţeni din Sri Lanka, cărora le-a expirat sau le expiră în curând permisul de muncă şi care au posibilitatea ca în termen de 90 de zile, după starea de urgenţă, să-şi reglementeze situaţia, putând solicita prelungirea permisului de şedere.

Text informații:radioiasi.ro având la bază știri agerpres.ro

Actualizare știre 13 mai 2020 ora15:00:Referitor la sitiația celor 21 de muncitori din Sri Lanka, lucrători la firma de confecţii Sorste confirmați cu COVID-19, ajunși miercuri 13 mai 2020, la spitalul județean Focșani, dr Gabriel  Negoiță directorul medical al unității, ne-a explicat că aceștia au fost aduși pentru a fi examinați de medicul epidemiolog.”Conform noilor reglementări în vigoare, a precizat dr Negoiță, pacienții confirmați pozitiv COVID-19 asiptomatici nu mai sunt internați în spital, ei sunt carantinați”.Astfel din cei 21 de muncitori din Sri Lanka, lucrători la firma de confecţii Sorste confirmați cu COVID-19 ajunși, miercuri 13 mai 2020, la spitalul județean Focșani, doar doi care aveau comorbidități au rămas internați.Ceilalți 19 au fostcarantinați în Tabăra Gălăciug conform noilor reglementări..   

Citiți și DSP Vrancea aduce lămuriri în privința persoanelor testate de la Garoafa

Referitor la situația persoanelor aflate în izolare în spațiile locative din comuna Garoafa, în urma testării din 11 mai 2020, au fost identificate 21 de persoane testate pozitiv pentru SARS COV2, dintr-un total de 47 de testări (45 cetățeni srilankezi și 2 cetățeni români).

Față de această situație, DSP Vrancea recomandă următoarele:

- izolarea în spital a cazurilor confirmate cu forma medie sau gravă de boală;

- dispunerea măsurii de izolare în spital îi revine medicului infecţionist din cadrul  secţiei de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Sf. Pantelimon" Focşani, după consultul prealabil;

- se recomandă apelarea numărului unic de urgenţă 112 în vederea asigurării transportului asistat cu Autospeciala pentru transport personal si victime multiple către secţia de boli infecţioase;

-  se aplică măsură de izolare la domiciliu pentru contacții apropiaţi, testaţi negativ şi incert, ale cazurilor confirmate de COVID-19, pentru o perioadă de 14 zile începând cu data ultimului contact, 12.05.2020;

- se va efectua retestarea persoanelor izolate în a șaptea zi de la data ultimului contact cu cazurile pozitive;

se va face recomandare strictă de izolare între persoanele testate negativ/incerte şi pentru care s-a dispus măsura de continuare a izolării în spaţiile locative din localitatea Garoafa;

-se va desemna o persoană responsabilă cu efectuarea monitorizării stării de sănătate a persoanelor izolate, în locaţia din Garoafa, din rândul angajaţilor proprii sau prin Serviciul de medicină muncii cu care colaboraţi;

- se va monitoriza zilnic temperatura corporală şi urmărirea semnelor de infecţie respiratorie;

- se vor contacta organele abilitate pentru a verifica dacă sunt respectate măsurile de izolare la domiciliu;

- se va monitoriza video holul locaţiilor din centrul de izolare, pentru monitorizarea respectării măsurii de spațiere socială.

- este interzisă părăsirea zonei de izolare impusă conform recomandărilor Ministerului Sănătăţii; persoanele care nu respectă condiţiile izolării la domiciliu şi sunt identificate în afara spaţiului de izolare, vor fi sancţionate conform prevederilor Ordonanţei Militare nr. 4/2020 art. 3 alin. (2), şi vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor;

-  hrana persoanelor izolate se va asigura din bugetul propriu;

- pentru orice problemă medicală semnalată să se adreseze medicului/cadrului medical care monitorizează persoanele izolate sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112;

- se va păstra distanţa socială intre persoanele care convieţuiesc împreună în centrul de izolare;

-se vor asigura soluţii de curăţenie şi dezinfecţie, pe bază de alcool sau clor, de către angajator.  

Citiți și:Precizările Prefecturii Vrancea după întâlnirea cu angajatorul muncitorilor din Sri Lanka confirmați cu COVID-19

Astăzi( n.r miercuri 13 mai 2020), la convocarea prefectului Gheorghiță Berbece, a avut loc la Instituția Prefectului Județului Vrancea o întâlnire între angajatorul cetățenilor srilankezi testatți pozitiv cu SARS CoV2 și reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Inspectoratului Teritorial de Muncă,

Serviciului pentru Imigrări al județului și ai Crucii Roșii Vrancea. S-a făcut o analiză a situației tuturor cetățenilor de naționalitate srilankeză aflați sub contract cu societatea respectivă și s-au căutat soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă aceștia. Angajatorul a adus precizări legate de modul în care au fost luate deciziile de management la nivel intern, toate cu respectarea reglementărilor în vigoare referitoare la legislația muncii, la drepturile și libertățile persoanelor și la normele de securitate în muncă și sănătate publică. Pentru cei care vor să decline contractul de muncă, se va căuta o modalitate pentru a se întoarce în țara de origine, împreună cu alți conaționali din alte județe ale țării. Cei care rămân, în afară de faptul că sunt protejați conform legilor în vigoare, vor beneficia de sprijinul Crucii Roșii Vrancea mai ales pentru rezolvarea problemelor specificului gastronomic. DSP va supraveghea în continuarea starea lor de sănătate și modul în care sunt aplicate recomandările făcute.

Text informații + foto:Purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Județul Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.