Ultima oră

Al doilea focar de pestă porcină, confirmat în Vrancea | Porcii unei ferme din Gugești au fost sacrificați

Ziarul de Vrancea
28 dec 2018 2880 vizualizări

Cel de-al doilea caz de pestă porcină africană a fost depistat în județul Vrancea la o fermă din Gugești, situată pe câmp, la ieșirea spre Oreavu. Probele intermediare efectuate în laboratorul de analize al DSVSA Vrancea pentru carnea provenind de la porcii suspecți au confirmat existența bolii. Pentru confirmarea oficială, sunt așteptate rezultatele probelor trimise spre analiză laboratorului de referință de la București. 

Din informațiile neoficiale intrate în posesia redactorilor Ziarului de Vrancea, virusul ar fi fost descoperit la o mică fermă improvizată de porci din Gugești, situată pe câmp, la ieșirea spre Oreavu. Concret, aceasta n-ar aparține unui crescător consacrat de porci, ci unui comerciant intermediar, care achiziționase porcii și-i avea spre vânzare. La ferma respectivă au fost sacrificați deja toți porcii.

De asemenea, echipe de medici veterinari sunt deja prezente la Gugești pentru a izola microferma și a dispune toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea virusului. S-a dispus instituirea de filtre rutiere și a fost delimitată zona de focar și zona de supraveghere, unde circulația porcilor va fi interzisă,conform reglementărilor în vigoare.

Din informațiile noastre, vineri, 28 decembrie 2018, la Prefectura Vrancea a avut loc ședința Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, în prezența prefectului județului Vrancea, Sorin Hornea și a directorului Direcției Sanitare Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor din județ, medicul veterinar Necula Botezatu. Reamintim că primul caz de pestă porcină africană în județul Vrancea a fost confirmat la sfârșitul lunii octombrie 2018 în Lespezi, comuna Homocea. 

Despre acest caz puteți reciti articolele apărute în Ziarul de Vrancea, accesând titlurile alăturate:Pesta porcină a ajuns în Vrancea | Primul caz, confirmat oficial astăzi la Homocea;Caz de pestă porcină confirmat intermediar (2 probe din 5), în satul Lespezi-Homocea, județul Vrancea

Contactat  de redactorii Ziarului de Vrancea ,vineri, 28 decembrie 2018, în jurul orelor 22:00,directorul  Direcției Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din județ ,medicul veterinar Necula Botezatu a confirmat toate informațiile prezentate mai sus.Și a precizat că așteaptă confirmarea oficială a rezultatelor probelor transmise la laboratorul de referință de la București, sâmbătă 29 decembrie 2018 în jurul prânzului.Toate măsurile au fost însă luate la ferma de la Gugești și, verificate de domnia sa personal încă din cursul  zilei de vineri 28 decembrie 2018,ca și cum confirmarea virusului pestei porcine de la laboratorul de la București ar fi deja certă.

Citiți și:Un nou focar de pestă porcină în Vrancea | Nouă animale suspecte dintr-o gospodărie din Gugești vor fi incinerate

Autorităţile vrâncene au demarat planul de intervenţie în caz de suspiciune de pestă porcină africană (PPA), după ce primele probe prelevate de la animalele dintr-o gospodărie din comuna Gugeşti s-au dovedit a fi pozitive, au anunţat, vineri, reprezentanţii Instituţiei Prefectului Judeţului Vrancea.


"Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat, vineri, la Gugeşti, într-o exploataţie non-profesională cu nouă animale. La ora 19,00 am convocat o şedinţă a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) şi a fost aprobat planul de măsuri specifice. Deja autorităţile locale şi sanitar-veterinare au luat primele măsuri de protecţie a zonei şi de incinerare a animalelor din gospodăria respectivă. Aşteptăm confirmarea oficială de la laboratorul din Bucureşti", a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Sorin Hornea.


Potrivit prefectului, proprietarul micro-fermei a sesizat autorităţile veterinare despre faptul că porcii prezentau simptome de boală, iar în urma analizelor care au fost prelevate în cursul dimineţii şi analizate la Focşani, a fost confirmat virusul pestei porcine.


Zona respectivă va fi izolată şi vor fi aplicate filtre şi blocări pentru tot ce înseamnă mişcări de carne din zona respectivă


"Din fericire, micro-ferma se află într-o zonă mai izolată, între Oreavu şi Gugeşti, ceea ce va facilita instalarea filtrelor şi izolarea zonei", a precizat Sorin Hornea.


Acesta este al doilea focar de pestă porcină africană apărut în Vrancea, după ce în luna octombrie virusul a fost confirmat într-o gospodărie din satul Lespezi, comuna Homocea. 

Text informații: agerpres.ro 

Vom reveni cu amănunte


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.