Ultima oră

A murit profesorul universitar doctor Constantin Frosin, originar din satul Herăstrău, cumuna Nistorești

Ziarul de Vrancea
13 oct 2020 3918 vizualizări

Scriitorul, publicistul, traducătorul și profesorul universitar, originar din Vrancea Constantin Frosin, ar fi împlinit astăzi 12 octombrie 2020, 68 de ani.

Constantin FROSIN a plecat la ceruri!

Constantin Frosin, unul dintre cei mai rafinați și titrați traducători români în limba franceză a plecat ieri (n.r sâmbătă 10 octombrie 2020), discret, dintre noi. Născut în satul Herăstrău din Țara Vrancei, scriitorul, publicistul, traducătorul și profesorul universitar Constantin Frosin ar fi împlinit pe 12 octombrie 2020, 68 de ani. N-a fost să fie! Din păcate, pe 12 octombrie 2020 nu va aniversa frumoșii săi ani, ci va fi înmormântat undeva la Galați, departe de satul copilăriei și de Vrancea pe care a iubit-o, dar care nu l-a onorat după cum s-ar fi cuvenit. A tradus sute de titluri în limba franceză, a publicat sute de studii, mii de articole, zeci de cărți de autor și a vorbit despre Vrancea în tot spațiul francofon, de unde a primit cele mai râvnite premii internaționale, din partea unor prestigioase instituții academice, inclusiv din partea statului francez. Sigur, mai puțin din partea statului român, deși și-ar fi dorit să fie apreciat și recunoscut în Vrancea sa natală. Dar România, și Vrancea nu face excepție, promovează numai falsificatorii de diplome și plagiatorii pentru că aceștia sunt funcționarii ușor de șantajat și corupt. Drum bun, Constantin Frosin, în lumea fără frontiere a spiritelor, departe de mizeria celor pentru care doar banii contează!

Dr. Romeo-Valentin Muscă

Citiți și:Drum lin,domnule profesor emerit Constantin Frosin!

Comunitatea academică Danubius a primit, cu profundă tristețe și veșnic regret, vestea trecerii în neființă a marelui OM, Prof. univ. dr. Constantin FROSIN.

Distins promotor cultural al României,  Constantin FROSIN, a fost cadru didactic la Universitatea ”Danubius” din Galaţi,  de la înființarea acestei universități, pensionându-se în anul 2017.

 Descris de către  Valentin PROTOPOPESCU, într-un material publicat în   Revista Radio România, ca fiind un scriitor harnic şi tăcut, un teribil traducător de limba franceză, constant interesat de promovarea, interpretarea şi apărarea marilor autori ai culturii române. (…) Un lucru e cert: umanistul autor gălăţean este un intelectual superior. (…) Constantin FROSIN a scris cu rigoarea unui logician metamorfozat în gramatician şi cu dezinvoltura unui scientist convertit la literatură.

Ofiţer al Ordinului Naţional Francez al Laurilor Academici, Cavaler al Ordinului Naţional Francez al Artelor şi Literelor, membru al Societăţii Poeţilor şi Artiştilor Franţei, membru al Societăţii Poeţilor Francezi, membru al Asociaţiei Scriitorilor de Expresie Franceză, membru de Onoare al Asociaţiei EUROPOÉSIE, din Paris, al Asociaţiei LA PLUME ET LE PINCEAU, din Belgia, Medaliat cu Aur al Academiei Internaţionale din Luteţia şi deţinător al Medaliei pentru Răspândirea Culturii, acordată de Renaşterea Franceză, Preşedinte de Onoare al Asociaţiei Traducătorilor Profesionişti din România, Constantin FROSIN a tradus, în franceză, texte ale unor scriitori români de mare valoare precum Eminescu, Ion Barbu, Urmuz, Caragiale, Marin Sorescu etc.

Constantin FROSIN rămâne un promotor al tezaurului cultural românesc în întreaga lume, poetul francez René Bonnet de MURLIVE, descriindu-l: «Au Professeur d’Université Constantin FROSIN, Universitaire Eminent, Premier Francophone de Roumanie, dont Le Français est une autre Langue Maternelle, original Poète, amoureux de la France et de la Langue Française: il revient d’hériter de la place du savant Dorat, l’érudit de la Pléiade» (Préface à l’anthologie La Brigade, éd. Arcam, 2002).

Dumnezeu să vă aibă în pază, domnule Profesor!

Purtător de cuvânt – Universitatea ”Danubius”,

Ana Alina Ionescu Dumitrache


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.