Ultima oră

Monitorizarea rasului, dezbătută la un simpozion

Sorin Tudose
15 nov 2013 1040 vizualizări
Circa 100 de reprezentanţi ai mai multor instituţii ce au ca obiectiv protecţia mediului s-au întalnit la un simpozion dedicat monitorizării rasului din Parcul Naţional Munţii Rodnei.

Acţiunea a fost organizată de APM Vrancea în zilele 13-15 noiembrie şi a constat în prezentarea unor rezultate preliminare asupra populaţiei de ras, evenimentul făcand parte din programul „Proiecte şi acţiuni demonstrative pentru conservare a naturii şi a carnivorelor mari în România”. „Rezultatele preliminare ale monitorizării râsului (Lynx lynx) din Parcul Naţional Munţii Rodnei au fost susţinute ca model de evaluare a stării de conservare a speciei prin coroborarea a diverse metode: inventarierea urmelor şi excrementelor, camere video cu senzori de mişcare, estimarea optimului populaţional, aplicarea unei matrice de favorabilitate a habitatelor”, transmite Claudiu Iuşan de la Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei (Rezervaţie a Biosferei). La simpozion au luat parte şi custozi, asociaţii implicate în conservarea carnivorelor mari, reprezentanţii direct de la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Braşov, agenţii pentru protecţia mediului (Mureş, Covasna, Harghita, Caraş-Severin, Sibiu), universităţi, consilii judeţene (Harghita, Covasna, Mureş, Vrancea). Şi la noi în judeţ există raşi, ultimele statistici arătand un număr de circa 80 de exemplare. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.