Ultima oră

GALERIE FOTO!!! Lacrimi şi durere la înmormantarea preotului protopop Nicu Voinea

Silvia Vrînceanu
24 oct 2013 13351 vizualizări
La funeraliile care au avut loc ieri, la Moviliţa, au fost alături de rudele îndoliate Înaltpreasfinţiul Episcop Siluan de la Roma, preoţi din Vrancea şi Italia, dar şi foşti colegi de facultate care au dorit să-l însoţească pe părintele Nicu pe ultimul drum

 

 

Înaltpreasfinţiul Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a fost prezent ieri în Vrancea la funeraliile preotului Nicu Nicolae Voinea, Protopop al Protopopiatului Lazio I şi paroh al parohiei Înălţarea Sfintei Cruci - Roma III, care şi-a pierdut viaţa la numai 45 de ani, în urma unui atac cerebral survenit chiar după săvarşirea Sfintei Liturghii. Preotul a lăsat în urmă o preoteasă văduvă cu trei copii, mezinul fiind de numai doi anişori, dar şi părinţi îndureraţi şi neîmpăcaţi cu soarta. Tot satul l-a plans pe tanărul paroh care nu s-a putut bucura prea mult de viaţă şi a sfarşit la doar o lună după ce aniversase împlinirea a 45 de ani. Pe data de 6 octombrie, în Duminica a 20-a după Rusalii, pe fondul stresului şi a oboselii, părintele a suferit o hemoragie cerebrală, fiind transportat de urgenţă la spital. Au urmat două operaţii şi o perioadă de grea suferinţă ce s-a încheiat cu adormirea întru Domnul, în după amiaza zilei de 17 octombrie. Slujba de prohodire a avut loc duminica trecută la Roma, unde au slujit alături de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, Preasfintitul Ioan Casian de Vicina, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi, şi un sobor de peste 50 de preoţi şi diaconi din Lazio şi din alte parohii ale Episcopiei Italiei. La slujbă au mai participat vranceanul Bogdan Tătaru-Cazaban, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Dana Constantinescu, Ambasadoarea României în Italia, reprezentanţi ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, în frunte cu PC Pr. Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului Pontifical Pio Romeno de la Roma, reprezentanţi ai comunităţii şi alţi oaspeţi. “Mulţimea de credincioşi care a participat cu multă evlavie şi într-o atmosferă de profund respect s-a închinat şi a sărutat Evanghelia şi Crucea de pe pieptul părintelui lor duhovnicesc şi mâna care i-a binecuvântat şi care s-a aşezat pe capul lor când li s-a dat dezlegare păcatelor.”, ne-au transmis oficialii Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.


Înmormantat langă biserica din satul natal
 

În urmă cu două zile, sicriul cu trupul neînsufleţit al Părintelui Nicolae (Nicu) Voinea a ajuns acasă, în comuna Moviliţa, unde a fost privegheat de rude, prieteni şi săteni. Ieri, la ora 09.00, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a slujit Sfânta Liturghie în satul Sperieţi. La funeralii au fost prezenţi alături de rudele îndoliate, preoţi din Vrancea, foşti colegi de facultate, dar şi preoţi din Italia care au dorit să-l însoţească pe părintele Nicu pe ultimul drum. După Sfânta Liturghie, Părintele Nicu Voinea a fost înmormântat în cimitirul satului, chiar langă biserica unde şi-a descoperit menirea de a fi preot. Cuvintele de adio rostite de cei care l-au cunoscut pe părinte au înlăcrimat pe toţi cei prezenţi. Aflat în Italia din anul 1999, părintele Nicu Voinea era duhovnicul multor vranceni de la Roma şi un preot implicat şi apreciat în comunitatea de romani. În primii ani de preoţie, părintele plecat de la Moviliţa a muncit chiar şi pe un şantier de construcţii pentru a-şi putea întreţine familia. Din 2006 a fost numit paroh al parohiei Înălţarea Sfintei Cruci din Roma, unde “a slujit cu multă jertfelnicie, fiind dăruit de Dumnezeu cu blândeţe şi bunătate, calităţi care l-au făcut foarte apreciat de toţi cei care l-au întâlnit şi l-au cunoscut”, după cum se arată în biografia publicată de Episcopia Ortodoxă a Italiei. În anul 2008 Pr. Nicolae a fost numit Protopop al Protopopiatului Lazio I (Roma). “În numele clerului şi al credincioşilor Episcopiei noastre, Îl rugăm pe Dumnezeu să mângâie şi să întărească pe preoteasa Ancuţa şi pe copiii Maria, Emanuel şi Vladimir, precum şi pe membrii familiei sale, pentru a putea purta povara despărţirii de soţul, de tatăl şi respectiv de fiul şi fratele sau cumnatul lor, şi să pogoare Harul Său cel mângâietor peste toţi fiii duhovniceşti ai Părintelui Nicu, rămaşi „orfani” de părintele lor!”., a spus Episcopul Siluan. Dumnezeu să-l odihnească în pace pe părintele Nicolae! (S. VRÎNCEANU)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 3834 zile, 13 ore, 33 minute, 57 secunde
Dumnezeu sa il odihneasca! Un martir al neamului, si pana la urma al intregii umanitati.
johhnn, acum 3834 zile, 18 ore, 16 minute, 45 secunde
La inmormintare se vine cu haine albe ca se citeste Evanghelia invierii
criticul, acum 3834 zile, 11 ore, 13 minute, 3 secunde
Poate la chinezi ca la ei albul e culoarea de doliu. La noi traditia e negru..
un sperietean, acum 3834 zile, 19 ore, 28 minute, 7 secunde
Ce cu haine rosii nu este calugar, este preot in satul Ghimicesti si mai nou este preot potropop pus de episcopul de la Buzau pentru merite deo sebite......
JOHN, acum 3834 zile, 21 ore, 1 minut, 37 secunde
Sa vii cu vesminte de culoare rosie la inmormantare, pare a bataie de joc fata de cineva si totodata o sfidare la adresa celorlalti, dar calugarii astia au stricat intotdeauna lumea si randuielile ei.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.