Ultima oră

Culmea băutului: Să cumperi bere cu suc de fructe crezand că e vin!

Sorin Tudose
23 oct 2013 1935 vizualizări
Situaţia i s-a întamplat unui vrancean care a mers cu PET-ul de 2 litri la Protecţia Consumatorilor pentru a face reclamaţie.Comisarii au verificat 6.800 litri de băuturi spirtoase şi au aplicat amenzi de 17.000 lei

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor Vrancea au verificat în prima parte a lunii curente 14 operatori economici care comercializau băuturi spirtoase în judeţ. La 12 dintre ei s-au constatat abateri privind etichetarea produselor sau informarea eronată a clienţilor, după cum ne-au informat inspectorii. Astfel, au fost verificaţi circa 6.800 litri băuturi spirtoase diverse, dintre care 560 litri băuturi, în valoare de 10.250 lei, prezentau diverse abateri de la prevederile privind protecţia consumatorilor, pentru care s-au dispus măsuri de oprire temporară de la comercializare. Pentru abaterile constatate s-au aplicat 6 avertismente şi 8 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 17.000 lei. Inspectorii spun că nu avem siguranţă că bem ceva de bună calitate, chiar dacă produsul este cumpărat din magazinele autorizate. “Oferta de băuturi existentă pe piaţă este foarte variată, putându-se crea confuzii între sortimentele de băuturi. De exemplu, mai mulţi consumatori au cumpărat bere cu suc de fructe (etichetată ca atare) ambalată la PET de 2 litri, convinşi fiind că este vin, reclamând la CJPC Vrancea calitatea inferioară a acestuia”, ne-a detaliat Dumitru Dilă, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Vrancea. Comisarii ne sfătuiesc să citim cu atenţie etichetele şi să nu dăm banii pe produse asupra cărora avem suspiciuni cu privire la calitate. Cel puţin în teorie, eticheta oferă consumatorilor informaţiile necesare acestora pentru a-şi alege exact produsul pe care şi-l doresc, însă de multe ori aceasta nu face decat să manipuleze consumatorul prin culoare, imagine sau tipul de caractere utilizat. “Existenţa pe etichetă a ilustraţiilor de fructe sau a porţiunilor vegetale, în cazul utilizării la fabricarea băuturilor numai a aromelor respective, nu şi a fructelor sau extractelor vegetale; înscrierea volumului net cu caracteristici de dimensiuni foarte mici, contrar prevederilor legale care impun o înălţime minimă a cifrelor, în funcţie de volumul net preambalat; băuturi care, contrar prevederilor legale, sunt prezentate pe etichetă prin asociere cu băuturile spirtoase definite de Regulamentul sus menţionat, respectiv în lista ingredientelor apar evidenţiate (scrise cu majuscule) aceste denumiri - «aromă de Brandy», «aromă de Rom»”, sunt cateva dintre abaterile găsite de comisari şi pe care trebuie să le avem în vedere cand cumpărăm ceva de băut. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.