Ultima oră

„Buzunarul cu paine”, jucat de doi deţinuţi intelectuali

Sorin Tudose
11 oct 2013 1509 vizualizări
Cei doi sunt un ziarist şi un colonel, condamnaţi pentru infracţiuni economice

Doi deţinuţi încarceraţi la Penitenciarul Focşani au oferit ieri catorva focşăneni curioşi piesa de teatru „Buzunarul cu paine”, de Matei Visniec, o adevărată descătuşare ... culturală după perioada de frustrări acumulată în spaţiul carceral. Sub bagheta regizorului Cătălin Sfârloagă, consiler de probaţiune la serviciul specializat de pe langă Tribunal, deţinuţii Ştefan Cosma şi Viorel Andrei au urcat pe scena Ateneului Pastia pentru a-şi arăta calităţile artistice într-o dramă realistă, plină de înţelesuri, care spune multe despre noi ca oameni, despre laşitatea sau lipsa noastră de curaj şi determinare, într-o lume care cel mai adesea îndeamnă la nepăsare şi pasivitate. Nu fără emoţiile inerente debutului, cei doi au filosofat pe teme existenţiale în jurul unei fantani în care un caine maidanez, aruncat acolo de viu, trebuia să fie salvat de la moarte. „Morala acestei istorii atinge partea invizibilă a laşităţii noastre, atât de caracteristică naturii umane. Din cauza filozofării excesive pe tema virtuţilor şi frumuseţii acţiunii, personajele mele rămân paralizate tocmai atunci când ar trebui neapărat să acţioneze. Asta nu vă aminteşte de ceva cunoscut? „, descrie Matei Vişniec acţiunea piesei din care deţinuţii intelectuali spun că au avut multe de învăţat, mai ales că ei achită acum „nota de plată” pentru anumite greşeli ale trecutului. Ei speră să le fi dăruit şi puţinilor spectatori fermentul atat de necesar al schimbării în bine. Ştefan şi Viorel nu sunt deţinuţi obişnuiţi ci oameni cu studii superioare, oameni interesanţi, de acţiune, pe care viaţa i-a adus după graţii. Sobrul Ştefan Cosma a fost ofiţer la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău şi a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu, în timp ce mai melancolicul Viorel Andrei este un fost jurnalist de la o televiziune din Neamţ, condamnat la 16 ani de închisoare pentru infracţiuni de înşelăciune cu file CEC. Cei doi şi-au descoperit în închisoare şi latura artistică, unul dintre ei lucrand şi la o carte. Cei doi au fost catalogaţi ca fiind „mununaţi şi speciali” de regizorul Cătălin Sfarloagă. Piesa de teatru a fost pusă în scenă cu ocazia organizării celei de-a cincea ediţii a Festivalului MultiArt pentru Deţinuţi. Foarte puţinii spectatori prezenţi în sală i-au aplaudat pe cei doi la finalul piesei. (S. D.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.