Ultima oră

La Festivalul Bachus - Inedit: Picturi religioase pe pietre scoase din Putna Seacă

Sorin Tudose
3 oct 2013 2776 vizualizări
La un stand de la “Bachus” se vand obiecte religioase mai… altfel u în loc de cruciuliţe fosforescente şi brelocuri cu Maica Domnului, un comerciant vinde icoane pictate pe pietricele scoase din Putna

La fiecare ediţie a Festivalului Viei şi Vinului “Bachus”, printre majoritatea negustorilor de nimicuri, kitschuri şi alte lucruri pe care le poţi cumpăra oricand din Hala Moldovei, mai apar şi comercianţi cu obiecte cel puţin interesante. La intersecţia străzii Mihail Kogălniceanu cu strada Maior Gh. Pastia, un comerciant şi-a amplasat o tarabă cu suveniruri religioase. De regulă, obiectele de acest gen sunt lucruri de prost gust, stridente, cu luminiţe şi de o calitate îndoielnică, însă suvenirurile de care vă povestim fac excepţie de la regulă. Este vorba de icoane pictate pe scoarţă de copac, icoane realizate din nisip şi ulterior aplicate pe sticlă, dar şi de icoane făcute pe… pietre luate din raul Putna şi asta deoarece comerciantul este chiar din Focşani. Doru, angajatul care încerca să atragă clienţii în ciuda unui frig destul de puternic pentru un debut de octombrie ne-a detaliat realizarea produselor expuse pe tarabă. “Referotor la suvenirurile pe piatră, procesul este cam aşa – pietrele sunt luate din Putna Seacă, le sortăm, căutăm să fie cat mai plate ca să le putem picta, să putem lucra pe ele. Le tratăm, le degresăm şi apoi ne apucăm de treabă. Pietrele sunt pictate în culori acrilice, iar ulterior sunt date cu un lac special pentru a se păstra culoarea şi a rezista în timp”, ne-a spus Doru. În funcţie de dimeniunea şi forma pietrei, sunt pictate personaje biblice, cu precădere chipul Mantuitorului şi a Fecioarei Maria, dar şi evenimente precum Cina cea de Taină, sau Botezul Domnului. Pietrele care se vand cu doar 10 lei vin şi cu un suport discret care pune şi mai bine în valoare pictura. “ Mai avem nişte picturi pe nisip, pe sticlă. Practic, se tratează sticla, se lipeşte nisipul pe sticlă şi apoi se lucrează în creion şi cărbune desenul cu motive religioase. De asemenea, mai avem nişte iconiţe cu ramă din răşină naturală care sunt turnate manual şi pe urmă sculptate. Răşina folosită este de brad şi de stejar”, ne-a mai spus vanzătorul. Picturile în nisip se vand şi ele cu 10 lei, iar cele pe scoarţă, avand o dimenisune mai mare, se vand cu 35 de lei. Dacă aveţi trecere prin zona festivalieră, opriţi-vă cateva minute la standul amintit măcar şi pentru a vedea ce întrebuinţare inedită poate avea o piatră scoasă din Putna Seacă. (S. TUDOSE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cristina, acum 3855 zile, 19 ore, 22 minute, 5 secunde
superfrumoase. merita toti banii.felicitari
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.