Ultima oră

VIDEO!!!Un preot “creativ, inventiv, neliniştit” pentru catolicii din Focşani

Ziarul de Vrancea
15 sep 2013 5027 vizualizări

Părintele Paul Budău este noul preot paroh al Bisericii Romano-Catolice “Sfinţii Petru şi Pavel” din Focşani.Inainte de sosirea la Focşani, preotul Budău a slujit la biserici din Spania şi Italia

Biserica Romano-Catolică “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Focşani are de ieri un nou preot paroh. Paul Budău a fost învestit în funcţia de paroh al Bisericii Catolice şi al Decanatului de Vrancea, în cadrul unei slujbe desfăşurate duminică la Biserica Catolică. Noul paroh l-a înlocuit astfel pe părintele Mihail Budău, care a oficiat ultima slujbă a sa la altarul Bisericii Romano-Catolice din Focşani pe 26 august 2013. Preotul Paul Budău a fost instalat la noua lui parohie printr-o slujbă care a reunit numeroşi credincioşi catolici în lăcaşul de credinţă. La eveniment a participat şi , rectorul Institutului Teologic roman-catolic din Iaşi, reprezentant al Episcopiei Romano – Catolice din Iaşi, în subordinea căreia se află Decanatul de Vrancea. Alături de aceştia, au mai fost prezenţi la slujbă colegi ai preotului Paul Budău, dar şi mai mulţi preoţi romano-catolici din Decanatul de Vrancea.


“În măsura iubirii este iubirea fără măsură!”


Despre sine, părintele Paul Budău spune că este un om “creativ, inventiv, neliniştit”. Are 42 de ani şi, înainte de sosirea la Focşani, a profesat ca preot la bisericile catolice din Zaragoza (Spania) şi Padova (Italia). Plecarea în străinătate a fost ceea ce părintele numeşte “o circumstanţă providenţială”. L-a ajutat faptul că deja cunoştea comunitatea şi limba, iar episcopul l-a ales pe el să slujească pentru spaniolii catolici. Mărturiseşte că acolo romanii resimt acut depărtarea de casă şi despărţirea de familiile lor. La aceasta, se adaugă problema locurilor de muncă, din cauza cărora oamenii trăiesc într-o permanentă incertitudine. Cu toate acestea, creştinii nu uită că la Dumnezeu sunt toate speranţele: “Am întalnit comunităţi de oameni buni, credincioşi, care participau la toate slujbele”. Părintele îşi mai aminteşte şi astăzi vorbele unei femei sfarşite de puteri, dar “cu trupul şi cu sufletul pentru Biserică”, o femeie care, cu forţele sleite de greutăţi, găsea puterea să spună şi să facă “Totul pentru Dumnezeu!”.

FOTO 2: De la mic la mare, oamenii l-au primit cu inimile deschise pe noul paroh


Totul pentru comunitate


La Focşani, preotul Budău a venit cu planuri, dar întai de toate vrea să cunoască mare parte din comunitatea de catolici şi vede aici o oportunitate deosebită comparativ cu Italia şi Spania: “Avantajul aici e că există o comunitate. E greu să creezi o comunitate de acest gen, de multe ori e o adunătură.” În Vrancea, există aproximativ trei sute de familii de enoriaşi catolici, din Focşani, Odobeşti şi Garoafa, după cum estimează preotul Budău.


FOTO 3: Preotul Budău şi-a propus să cunoască mare parte din comunitatea de catolici focşăneni

În activitatea sa la Biserica Romano-Catolică din Focşani, părintele Budău va fi sprijinit de noul preot vicar Răzvan Mătăşel. Cei doi speră ca întreaga comunitate catolică focşăneană să beneficieze de pe urma colaborării lor. Din planurile preotului Budău, face parte şi constituirea unui grup de enoriaşi, care să contribuie la rezolvarea problemelor de asistenţă socială şi la îngrijirea parohiei. Pentru toate acestea, părintele are un singur motto după care se ghidează: “În măsura iubirii este iubirea fără măsură.” (Alina-Elena VASILIU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Doar atat, acum 3865 zile, 38 minute, 23 secunde
Dupa nume,se pare ca Paul Budau a primit o mostenire de la tac'su.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.