Ultima oră

Perseidele – ploaia de stele vă cheamă la Bârlad

Alina VASILIU
11 aug 2013 1527 vizualizări
Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului ”Vasile Pârvan” Bârlad îi invită pe pasionații de astronomie la evenimentul ”Perseidele – Ploaia de stele căzătoare” u Perseidele constau într-o ploaie de meteori atât sporadici, cât și proveniți din constelația Perseus; în timpul apogelui, rata meteorilor ajunge chiar și la 60 pe oră.

Pasionații de astronomie și de fenomene inedite petrecute pe cer sunt invitați la Bârlad! În noaptea de 12 spre 13 august, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului ”Vasile Pârvan” Bârlad organizează evenimentul ”Ploaia de stele căzătoare”, cu ocazia căruia Observatorul își prelungește perioada de activitate, anunță AstroBârlad.wordpress.com. Programul are loc în contextul fenomenului anual numit ”Perseide”, cel mai cunoscut și cel mai popular curent de meteori, cu maximul de activitate, în fiecare an, în jurul datei de 12 – 13 august. Astfel, luni, de la ora 20.30, are loc o conferință despre curenții meteorici, iar de la 21.00 până spre dimineață - ora 4.00, Observatorul Astronomic este deschis publicului. În acest an, momentul maxim al Perseidelor are loc în noaptea de 12 – 13 august, între orele 21.15 și 23.45. Spre deosebire de anii trecuți, de această dată se pare că fenomenul va fi vizibil din România în condiții foarte bune, motiv pentru care mulți astronomi amatori organizează diferite activități. Perseidele constau într-o ploaie de meteori atât sporadici, cât și proveniți din constelația Perseus; în timpul apogelui, rata meteorilor ajunge chiar și la 60 pe oră. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o perseidă. Curenții meteorici poartă, în popor, denumirea de ”ploaie de stele”, după punctul luminos ca o stea care pare că se desprinde de pe bolta cerească; acesta se deplasează cu mare viteză timp de câteva clipe, apoi se stinge. De fapt, este vorba despre fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, care pătrund în atmosfera Pământului și care ard în întregime prin frecarea cu aerul. În funcție de dimensiunea corpului, poate apărea o dâră luminoasă pe cer și chiar o explozie, ce poartă denumirea de bolid.
Luni noaptea, la Observatoul Astronomic din Bârlad, se vor realiza observații astronomice prin instrumente optice, cu ajutorul cărora oamenii vor putea vizualiza Luna, planetele Venus, Saturn și principalele stele și obiecte ”deep sky”, vizibile pe cerul de vară.  Totodată, spectatorii vor urmări filme documentare de astronomie în sala astroclubului ”Perseus”, din incinta Observatorului Astronomic. Prețul biletului pentru intrarea la Observatorul din Bârlad este de 2 lei de persoană. (Alina-Elena VASILIU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.