Ultima oră

Proiect de protecţie a Măgurii Odobeşti pe bani europeni

Silvia Vrînceanu
24 iul 2013 2605 vizualizări
In cele peste 12.000 de hectare de pădure ale Ariei de Protecţie Avifaunistică cantă numeroase specii de păsări, însă cei de la Agenţia de Protecţie a Mediului nu spun asta în comunicatele trimise presei

Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea anunţă că pe 8 august are loc evenimentul de promovare mediatică din cadrul proiectului “Sincron” în situl ROSPA 0075 Măgura Odobeşti, care se va desfăşura la vest de comuna Boloteşti, aproximativ 3 km pe drumul către Mănăstirea Tarniţa. “Scopul seminarului este de a creşte gradul de informare a publicului larg cu privire la necesitatea protejării mediului înconjurător”, se arată în informarea seacă a APM Vrancea, semnată de noul director Valentin Logodinschi, instituţie care invită cetăţenii să cunoască mai multe despre acest loc şi să-l protejeze mai bine, totul pe bani europeni. În ciuda protecţiei de care se bucură în acte, rezervaţia naturală Măgura Odobeşti a fost afectată grav acum caţiva ani de un operator naţional de telefonie mobilă care a încercat să înalţe acolo, fără toate autorizaţiile în regulă, un releu de telecomunicaţii. Agresiunea asupra mediului a fost oprită de Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, ca urmare a unei campanii de presă susţinută de reporterii Ziarului de Vrancea, însă procesele în justiţie continuă pe această speţă, iar groapa săpată în varful celui mai înalt deal subcarpatic din Romania nu a fost astupată în totalitate. Inclusă în reţeaua europeană „Natura 2000”, aria Specială de Protecţie Avifaunistică Măgura Odobeşti se întinde pe o suprafaţă de 12.000 hectare, în şapte localităţi. Conform planului de management, pe pe lângă conservarea şi protecţia speciilor de păsări pentru care a fost desemnat, situl trebuie să asigure şi habitatul optim, ceea ce presupune conservarea şi protecţia resurselor forestiere. De exemplu, în asemenea rezervaţii naturale, arborii bătrani, găunoşi, sau în care sunt cuiburi nu vor fi tăiaţi. Muscarul gulerat, Ciocarlia de pădure, Şoimul de iarnă, Ciocănitoarea de grădini, Ciocănitoarea de stejar, Ciocănitoarea cu spate alb, Viesparul, Ierunca, Acvila Mică şi Ghionoaia sură sunt o parte din speciile de păsări semnalate de ornitologi în acest areal forestier de o frumuseţe aparte. Zona este un culoar de migraţie a păsărilor, acesta fiind motivul principal pentru care un stalp de telefonie înalt de peste 40 de metri ar fi afectat zborul păsărilor. Ce nu spun cei de la Mediu este că proiectul Sincron- Sistem Integrat de Management şi Conştientizare în România a reţelei “Natura2000” este implementat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi vizează nouă arii protejate din ţară, fiind finanţat prin programul POS-MEDIU-Axa Prioritară 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii. Să sperăm că aceste arii naturale vor fi protejate cu adevărat de specialiştii noştri şi nu doar pe hartie. Faptul că publicului vrancean nu-i sunt oferite informaţii complete şi interesante despre aceste arii naturale transpare şi din comunicatul de presă de tip “sms” al celor de la Protecţia Mediului Vrancea, cărora le dăm o bilă neagră cu această ocazie la capitolul comunicare publică. (Silvia VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Jalba, acum 3926 zile, 10 ore, 46 minute, 59 secunde
Cel mai inalt deal subcarpatic din Romania este Dealul Chiciora din Subcarpatii Getici , avand o altitudine de 1218 m.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.