Ultima oră

A fost odată Ziua Aviaţiei la Focşani

Valentin Muscă
19 iul 2013 3932 vizualizări
La Focşani avem una din cele mai bune piste naturale din ţară, însă prea puţin folosită în ultimii ani

Sambătă este Ziua Aviaţiei Române. Înainte de 2001, la Focşani era mare sărbătoare. Aveam şi noi aviatorii noştri, iar în zilele frumoase de vară, princhindeii priveau avioanele care se ridicau de pe aerodromul din Sud şi mulţi visau să cucerească cerul cand vor fi mari. La această zi frumoasă este bine să ne amintim că la Focşani se află una din cele mai bune piste naturale din ţară, unde a funcţionat încă din timpul celui De-Al Doilea Război Mondial o şcoală de Aviatori, reformată în 1950 de regimul comunist sub numele de şcoala de Ofiţeri Naviganţi. Mai târziu a ajuns parte componentă a şcolii de Aviaţie de la Bobocu, iar în 1996 a primit drapel de luptă. La UM 01921 din Focşani, sute de elevi au descoperit tainele navigaţiei pe avioane IAR – 823 şi IAK – 52, până când în 2001 şcoala a închis porţile, deşi fusese modernizată abia în 1986, fiind considerată la vremea respectivă una din cele mai bine echipate unităţi militare de aviaţie din ţară. Dar politica se face mereu la Bucureşti, iar politicienii vrânceni din 2001 nu au avut niciun cuvânt de spus când o parte din cele peste 400 de cadre calificate a fost disponibilizată. Mai nou, mai marii judeţului vor aeroport acolo unde funcţionează acum Batalionului 288 Apărare Antiaeriană "Milcov". Bună idée. Şi noi vrem! Dar unde? Pe cele 100 de hectare strânse cu uşa din toate părţile? Culmea este că în 2001 aceeaşi politicieni care astăzi doresc aeroport au ridicat din umeri când unitatea a fost închisă şi transferată, pe hârtie, la Braşov. Până atunci să ne bucurăm de zborurile low cost pentru că unii din piloţii acestor companii au început şcoala de Aviaţie la Focşani în anii ’80. Cât despre politicieni vrânceni, ei nu au fost în stare să conceapă o lege sănătoasă pentru viticultori, deşi Vrancea este judeţul cu cea mai mare suprafaţă viticolă din ţară, iar viticultura a rămas principala sursă de venit. (Valentin MUSCĂ)

Unde puteţi urmări spectacolele aviatice

-astăzi, dacă aveţi drum prin Bucureşti, vă puteţi opri la Flotila 90 Transport Aerian Otopeni, unde vor avea loc o serie de zboruri demonstrative şi o expoziţie de aeronave. În plus, se va organiza o tombolă având ca premii zboruri de agrement pentru public.
-duminică, în intervalul orar 11-14, se vor desfăşura zboruri demonstrative cu aeronave civile şi militare la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii "Gen. Emanoil Ionescu". Tot acolo se vor prezenta exerciţii aeriene tactice cu MiG -21 LanceR şi IAR-330, lansări de paraşutişti şi o expoziţie de aeronave. Accesul publicului este gratuit.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.