Ultima oră

VIDEO!!! Opt ani de la inundaţiile catastrofale din 2005

Silvia Vrînceanu Nichita
15 iul 2013 20368 vizualizări

Chiar dacă Siretul este adesea ameninţător, sătenii din Vadu Roşca nu au părăsit vatra satului

VIDEO:djnutzu11

Ieri s-au împlinit opt ani de la inundaţiile devastatoare din 13-15 iulie 2005, care au distrus mii de case în Vrancea şi au luat viaţa a 14 oameni. Vadu Roşca, un sat situat în lunca Siretului, a fost acoperit atunci complet de ape. Fără să-i anunţe nimeni, sătenii s-au trezit cu apa peste ei în case, pentru ca în scurt timp Siretul revărsat peste un dig care a cedat să treacă de nivelul acoperişurilor. Şapte săteni din Vadu Roşca au fost ucişi de ape: Zamfira Dobre (80 ani), Ionel Crăciun (67 ani), Ionaşcu Mihalcea (68 ani), Neculai Dimofte (75 ani), Stănică Stanciu (70 ani), Săftica Badiu (76 ani) şi Ene Marin (65 ani). Alţi zeci de săteni au scăpat refugiaţi pe acoperişuri. Pentru toţi aceştia, zilele acestea sunt de doliu. Supravieţuitorii s-au rugat duminică la biserica din sat, refăcută după retragerea apelor. La iniţiativa preotului din localitate, în memoria celor înghiţiţi de ape se va ridica o troiţă.

În 2005, Siretul a făcut ravagii de la Tecuci până la Galaţi. În Vrancea, viiturile şi apele revărsate au adus disperare în zeci de sate, în jur de 5.000 de gospodării fiind afectate. Nicuşor Păcuraru, primarul din Vulturu, cea mai afectată localitate, crede că, în caz de ploi istorice, aşa cum au fost în vara anului 2005, Siretul va fi ţinut departe de gospodării. “Toate digurile s-au reparat, s-au pus la punct, eu zic că nu va mai fi ce a fost, deşi nu prea te poţi opune naturii. Important a fost atunci valul de solidaritate cu aceşti oameni. Toată comuna şi jumătate de ţară a sărit să-i ajute pe sinistraţi. Chiar şi eu, în calitate de cetăţean, că nu eram primar, am mers cu toată familia pentru a le da o mană de ajutor. S-au ridicat aici 400 de case noi, ceea ce nu e puţin. Acum cei mai mulţi şi-au revenit şi nici nu vor să audă de părăsirea satului, ba chiar au început să-şi vandă casele primite după potop. Ei s-au întors în sat nu de nevoie, ci de voie”, ne-a spus primarul din Vulturu despre foştii sinistraţi. “Aşa a vrut bunul Dumnezeu”, se consolează oamenii cand se gandesc la ce a fost. În urma inundaţiilor, Guvernul condus atunci de Călin Popescu Tăriceanu a decis strămutarea satului şi constuirea de noi case pentru sinistraţi, la Boţarlău. În jur de 180 de case au fost construite în comună şi de latifundiarul Gigi Becali. La nivel judeţean, autorităţile spun că avem planuri de apărare puse la punct, aşa încat apele nu ne mai pot lua pe nepregătite, însă recunosc că infrastructura nu este pregătită în totalitate să ţină raurile în matcă în caz de ploi masive, aşa cum au fost în 2005. (Silvia VRÎNCEANU)

Printre cei care au muncit zi lumină pentru a salva sinistraţii din Vadu Roşca se află şi pompierii. Cei ce au văzut cu proprii ochi dezastrul din 2005 sigur nu vor uita clipele de coşmar şi disperarea oamenilor. „A fost o perioadă dificilă pentru toată lumea: atât pentru cetăţeni, ale căror vieţi şi bunuri erau puse în pericol, cât şi pentru personalul care a intervenit în sprijinul populaţiei afectate. Au fost zile întregi petrecute de personalul inspectoratului pentru situaţii de urgenţă pe teren, în mijlocul apelor. Oameni evacuaţi din calea puhoaielor, diguri consolidate, intervenţii contra-cronometru, toate s-au realizat doar prin efortul conjugat al tuturor forţelor implicate în gestionarea unor evenimente de aşa amploare. Au fost afectate sate întregi, mii de oameni au avut de suferit, iar noi am intervenit atât pentru salvarea vieţii oamenilor şi limitarea efectelor negative pe timpul manifestării inundaţiilor cât şi pentru contracararea şi înlăturarea urmărilor produse de manifestarea acestora. După opt ani de la acele zile nefaste, experienţa ne-a învăţat că doar un sistem integrat de intervenţie poate asigura răspunsul eficient în combaterea efectelor unor situaţii de urgenţă generate de inundaţii”, ne-a precizat lt. Cristina Duţă, purtătorul de cuvant al ISU Vrancea. (R. MANOLACHE)

1. Ionel Craciun - 67 de ani - Vadu Rosca

2. Zamfira Dobre - 80 de ani - Vadu Rosca

3. Marin Dobre - 70 de ani - Vadu Rosca

4. Ionascu Mihalcea - 68 de ani - Vadu Rosca

5. Neculai Dimofte - 75 de ani - Vadu Rosca

6. Stanica Stanciu - 70 de ani - Vadu Rosca

7. Saftica Badiu - 76 de ani - Vadu Rosca

8. Neculai Partenie - 49 de ani - Pufesti

9. Anica Gindea - 61 de ani - Vizantea Livezi

10. Gheorghe Inaulea - 43 de ani - Tulcea

11. Ion Gropnicu - 71 de ani - Soveja

12. Vasile Cherciu - 62 de ani - Lepsa

13. Calin Martac - 74 de ani - Tataranu

14. Toader Vasile - 56 de ani

 

14 Persoane decedate pană pe 18 iulie 2005

41 de comune si 3 orase afectate

30 de localitati izolate

20 de mii de persoane izolate

14 localitati inundate, cu o populatie totala de 21 de mii de persoane

3700 de persoane evacuate

peste 3000 de case inundate

peste 200 de anexe gospodaresti inundate

peste 40 de case afectate - cu rampe de acces distruse

3 poduri si 22 de podete distruse

23 de diguri de protectie afectate

50 de drumuri afectate (distruse pe anumite portiuni)

72 de localitati fara energie electrica

5 linii electrice distruse

8 localitati fara telefonie fixa

4 aductiuni cu apa distruse, plus sute de fintini si puturi inundate

25.954 hectare de teren agricol inundate.

Pierderile de animale: 37 de cabaline, 430 de bovine, 966 de ovine si caprine, 510 porcine, 16 600 de pasari

VIDEO:djnutzu11

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.