Ultima oră

În faţa instanţei Medicul Iuniana Stanciu a reclamat că a fost “sugrumată” de poliţist

Eduard Popescu
19 iun 2013 4727 vizualizări
Medicul Iuniana Stanciu, arestată în prezent, a declarat că poliţistul care a oprit-o ar fi vrut să o strangă de gat.Mai mult, aceasta le-a cerut oamenilor legii să îi plătească şi geamul spart pentru a o putea imobiliza.Judecătorii au apreciat că lăsarea în libertate a medicului “ ar aduce atingere dezideratelor impuse de legea penală, creîndu-se un climat de insecuritate socială”

Judecătoria Ploieşti a făcut publică în cursul zilei de ieri motivarea sentinţei prin care magistraţii au decis arestarea medicului de familie din Focşani, Iuniana Stanciu. Femeia a fost reţinută şi ulterior arestată, după o urmărire ca în filme în cursul serii de sambătă spre duminică, între Bucureşti şi Ploieşti, pe autostrada A3, pe contrasens şi cu farurile închise, cand a fugit de echipajele de poliţie. Conform materialului de urmărire penală administrat în acest caz, medicul a fost oprit de un echipaj de poliţie la Ploieşti, pentru un control de rutină pe strada Gheorghe Doja. După ce poliţistul s-a recomandat şi a încercat să ia la control actele femeii, Iuniana Stanciu a demarat şi l-a prins pe lucrător cu mana în centură, tarandu-l pe acesta circa 100 metri, pană la momentul la care acesta a reuşit să se elibereze. Legat de acest aspect, medicul a dat o declaraţie absolut halucinantă. “Inculpata nu a recunoscut săvarşirea faptei, motivand că a fugit în momentul în care a fost oprită de poliţist pe strada Gheorghe Doja, întrucat acesta a vrut să o sugrume. Instanţa nu poate reţine o astfel de apărare în favoarea inculpatei, deoarece, într-un astfel de context, aceasta ar fi trebuit în mod normal să se adreseze autorităţilor competente, avand posibilitatea să ceară ajutorul celorlalţi poliţişti aflaţi la faţa locului, poliţiştii fiind singurele persoane care au plecat în urmărirea acesteia cu maşina inscripţionată, folosind totodată mijloacele de avertizare acustică şi luminoase”, se arată în încheierea de şedinţă a Judecătoriei Ploieşti. Faptul că a fost urmărită circa 60 de kilometri, pe autostradă, pe contrasens şi în cursul nopţii, timp în care conducea cu aproape 190 km/h, au contat pentru instanţa care a apreciat gradul de pericol social în derularea infracţiunilor.

Doctoriţa a invocat dreptul la tăcere

Dr. Iuniana Stanciu nu a dorit să facă niciun fel de declaraţie, nici la Parchet şi nici la instanţă. “Inculpata arată că nu doreşte să dea declaraţii în faţa instanţei, înţelegand să se prevaleze de dreptul la tăcere şi arată că îşi menţine declaraţiile date în faza de urmărire penală, arată, de asemenea că nu mai are nimic de adăugat”, se mai indică în motivarea judecătorilor de la Ploieşti, legat de declaraţiile pe  care medicul (nu) le-a dat în faţa instanţei.

Medicul cere ca Poliţia să-i repare maşina

După ce a fost urmărită de echipajele de poliţie de la Ploieşti şi ulterior de cele de la Ilfov, medicul Stanciu a fost ulterior imobilizată la intrarea în Bucureşti, în apropierea Academiei de Poliţie “Al. I. Cuza”, unde se afla, conform materialului de urmărire penală, tot pe contrasens. Şi după ce a fost blocată, medicul Iuniana Stanciu, care, conform informaţiilor apărute în presa centrală, a motivat că ar fi fost în urmărirea “mafiei ruseşti”, a refuzat să coboare din maşina sa, motiv pentru care poliţiştii au fost nevoiţi să spargă unul dintre geamurile laterale ale maşinii. Pentru acest fapt, medicul a solicitat ca poliţistul să îi plătească pagubele. “Inculpata, avand ultimul cuvant, arată că agentul de poliţie a încercat să o ştranguleze în momentul în care a fost imobilizată, că are unghiile rupte şi asfalt sub unghii, că a fost tarată pe carosabil, avand urme pe antebraţe şi picioare, însă procurorul nu a cerut să se constate aceste urme printr-un certificat medico-legal. Arată că a fost condusă la Spitalul de Urgenţă «Floreasca» pentru recoltarea de probe biologice şi că a fost de acord cu recoltarea probelor de către cadrele medicale de acolo, arată că are încredere în acestea însă acestea au afirmat că nu pot să-i recolteze probe pentru că nu există niciun (proces verbal întocmit de poliţişti- n.r.) arată că i s-a dat cu spray şi i s-a pus mască de către agenţii de poliţie. (…) Solicită ca pagubele pricinuite prin vandalizarea maşinii de către poliţiştul care a spart geamul din spate să fie plătite de acesta”, se mai indică în motivarea judecătorilor de la Ploieşti.

“Pericol social ridicat raportat la gradul de pregătire”

În final, luand în considerare toate probele administrate de procurori dar şi de apărare, judecătorii au decis arestarea medicului, avand în vedere gradul de pericol şi modul în care s-au derulat faptele. “Inculpata nu a recunoscut comiterea faptelor nici în faţa instanţei şi în faţa organelor de urmărire penală. Gradul de pericol social este unul ridicat raportat la gradul de pregătire profesională, vîrstă inculpatei, locul de muncă şi circumstanţele reale ale săvarşirii faptei. (…)De asemenea, sunt întrunite cumulativ condiţiile (…) inculpata săvarşind infracţiuni pentru care legea prevede o pedeapsă mai mare de patru ani închisoare şi există probe certe că lăsarea sa în libertate prezintă pericol concret pentru ordinea publică (…) ar aduce atingere dezideratelor impuse de legea penală, creîndu-se un climat de insecuritate socială şi de neîncredere a cetăţenilor în actul de justiţie, diminuand totodată autoritatea şi respectul (n.r.- organelor de poliţie- n.r.)”. În cursul zilei de marţi, Tribunalul Prahova a respins ca nefondat recursul declarat de Iuniana Stanciu la măsura arestării preventive. (Gabriel SAVA)

CAS nu poate rezilia contractul cu medicul Iuniana Stanciu

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea nu poate rezilia contractul încheiat cu medicul Iuniana Stanciu, care a provocat în weekend una dintre cele mai spectaculoase urmăriri. Comisia mixtă constituită la nivelul CAS,  Direcţiei de Sănătate Publică, Colegiului Medicilor şi Patronatului Medicilor de Familie a analizat situaţia inedită şi a constatat că legislaţia în vigoare nu dă posibilitatea renunţării la acest contract decat după 30 de zile de absenţă a medicului de la cabinet. Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS, spune că în aceste condiţii nu se poate numi un medic înlocuitor. „Nu se poate da o decizie privind denunţarea unilaterală a contractului întrucat normele prevăd acest lucru după 30 de zile lipsă de la cabinetul medical. Nu poate fi pus medic înlocuitor”, a precizat Mihai Copaci. Astfel, cei peste 950 de focşăneni aflaţi pe lista medicului de familie Iuniana Stanciu se vor putea adresa pentru a fi consultaţi celorlalţi medici din oraş. Rămane de văzut dacă vor putea beneficia de reţete gratuite şi compensate, dacă sistemul informatic unic integrat le va permite celorlalţi medici să le elibereze medicamentele de care au nevoie. Bolnavii, nemulţumiţi de situaţia creată, pot solicita însă transferul pe lista unui alt medic. “Medicul de familie primitor are obligaţia să anunţe în scris (prin poştă), în maximum 15 zile lucrătoare, medicul de familie de la care a plecat persoana. Medicul de familie de la care pleacă persoana are obligaţia să transmită fişa medicală în copie certificată prin semnătură şi parafă că este conform cu originalul, prin poştă, medicului primitor, în termen de 15 zile lucrătoare de la solicitare. Cabinetul medical de la care pleacă persoana păstrează originalul fişei medicale, conform prevederilor legale în vigoare”, se arată în normele de punere a aplicare a contractului cadru. (E. P.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Holding Cosmy Resorts Paunesti, acum 3945 zile, 19 ore, 46 minute, 44 secunde
Doamne cate cai poate avea aceasta poveste nici numi vine sa cred,si spre rusinea Staffului nostru pot scrie ca suntem pe cale de a asista la un duel justitional fara precedent.Deja se contureaza citeste integral
Administratorul, acum 3956 zile, 7 ore, 11 minute, 22 secunde
Este absolut clar ca Iuniana este perechea lu Ulise. Cu oameni din astia nu ai nicio treaba daca nu-i bagi in seama. Dar daca le dai Buna ziua sau ceva devii automat dusmanul lor de moarte. Greseala citeste integral
Diana, acum 3953 zile, 8 ore, 34 minute, 51 secunde
Toate ca toate, poate ai dreptate, dar nu se preteaza bascalia... Stiu ca vrei sa inveselesti cititorii( care or fi tristi,fiecare in felul lui ). TOTUSI e vorba de un om bolnav . DA, e nevoie de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.