Ultima oră

ZĂCĂMINTE URIAŞE

Corneliu Condurache
10 iun 2013 1730 vizualizări
SUA: România are rezerve de GAZ care ne asigură 100 de ani INDEPENDENŢA energetică faţă de RUSIA. Suma economisită e ULUITOARE!

 

Ultiimele estimări ale Administraţiei americane pentru informaţie în domeniul energiei (EIA) arată că România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, ceea ce ne-ar asigura independenţa energetică nu doar faţă de Rusia, ci pentru un secol, la un consum anual de 14 miliarde de metri cubi. Mai mult, calculele de acum arată că România ar economisi în această perioadă peste 550 miliarde de dolari.

România consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurată în proporţie de 80% din producţia internă. Diferenţa este importată din Rusia, prin intermediari, la preţuri ridicate.
Astfel, conform Mediafax, Agenţia guvernamentală americană estimează că România are rezerve de gaze de şist recuperabile tehnic (nedescoperite, care ar putea fi accesate cu tehnologia existentă) de 51.000 miliarde picioare cubice (cubic feet), adică 1.444 miliarde metri cubi.

Potrivit EIA, rezervele dovedite de gaze naturale ale României erau estimate la începutul acestui an la 4.000 miliarde picioare cubice, echivalentul a 113 miliarde metri cubi.
România se plasează pe locul al treilea în UE privind rezervele de gaze de şist, după Polonia (4.190 miliarde metri cubi) şi Franţa (3.879 miliarde metri cubi), potrivit raportului EIA.
În ceea ce priveşte petrolul prins sub formaţiuni de rocă de şist în România, EIA estimează un volum de 300 milioane de barili, faţă de rezerve dovedite estimate la 600 milioane de barili din alte tipuri de zăcăminte.
Astfel, potrivit estimărilor instituţiei americane, explorarea zăcămintelor de şist ar creşte cu 50% rezervele de petrol ale României şi de peste 10 ori rezervele de gaze naturale.
În România, grupul american Chevron deţine mai multe licenţe de explorare a zăcămintelor de gaze de şist, în judeţul Vaslui şi în Dobrogea. Chevron intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa.
Industria gazelor de şist este contestată de activiştii de mediu, care susţin că accesarea zăcămintelor, mai greu accesibile faţă de depozitele tradiţionale de gaze naturale, poate contamina apele subterane cu substanţe chimice.

Preţuri mari la gazele ruseşti

În luna martie, premierul Victor Ponta declara la Antena 3 că ar vrea ca România să nu mai importe gaze la preţuri foarte mari din Rusia, şi, implicit ca ţara noastră să nu mai fie dependentă de importul de gaze.
“Am văzut o ştire cu una din marile companii europene, care a vrut să deschidă cu doi ani în urmă o fabrică în România şi a deschis-o în SUA, pentru că acolo a avut gaze de şist. Gazele sunt la un sfert de preţ. Deci eu sunt pentru explorări, pentru că nu se exploatează nimic mai repede de cinci ani. Şi dacă în urma acestor explorări se va descoperi că România poate exploata gaze de şist în condiţii sigure pentru mediu, voi fi în favoare”, a afirmat Victor Ponta . „Ştiu că e foarte bine pentru România să fie independentă energetic. Îmi asum şi acest aspect impopular (al explorării gazelor de şist - n.r.)”, a adăugat premierul.

Importăm la 400 de dolari mia de metri cubi

Presedintele ANRE, Nicolae Havrileţ, declara luna trecută agenţiei Mediafax că gazele din import  costă acum 400 dolari pe 1.000 metri cubi, faţă de 550 dolari în iarna trecută. România a importat, în primele patru luni din 2013, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 592.500 tone echivalent petrol, cu 34,7% (315.300 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară din 2012, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, citate de Agerpres.
Pornind de la aceste cifre, rezultă un preţ de 0,4 dolari pe metru cub de gaze. Calculele de acum arată că cele 1.444 miliarde de metri cubi de gaz, estimate de EIA a fi în rezervele României, ar aduce ţării noastre economii la buget în următorii 100 de ani de 577,6 miliarde de dolari.

Independenţa energetică, mai importantă ca riscurile


De altfel, preşedintele Traian Băsescu declara joia trecută, la o întâlnire cu susţinătorii săi de pe Facebook, că, dacă ar fi să aleagă între riscuri şi independenţa energetică a ţării, iar decizia privind gazele de şist ar fi în mâna sa, ar spune DA exploatării acestora.
 "În privinţa gazelor de şist, nu ştiu dacă avem această resursă. Ea trebuie prospectată. Nu sunt în măsură să spun cât de mari sunt riscurile, dar, dacă va fi în mâna mea decizia - până îmi voi termina eu mandatul nu vom şti ce resurse avem, decizia se va lua după ce termin eu mandatul -, între oarecare riscuri şi independenţa energetică, răspunsul meu ar fi da gazelor de şist, fără să ştiu prea mult depre riscuri", a spus Băsescu.
El a adăugat că Stalele Unite au devenit o ţară independentă din punct de vedere energetic datorită gazelor de şist şi că nu crede că aceasta este o ţară cu dispreţ pentru mediu.
"Între acest risc şi independenţa energetică, independenţa energetică este preferabilă pentru o naţiune. Răspunsul în concluzie este da gazelor de şist, din punctul meu de vedere", a adăugat Băsescu


www.evz.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Cosmy de la Paunesti, acum 3943 zile, 14 ore, 34 minute, 36 secunde
Ne zic americanii ce avem noi??Cu atatea institute petroliere de cercetare,curios.Nu intamplator asistam la o crestere fara precedent a gazelor naturale,sub,,antemergatorul,,pseudonim liberalizarea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.