Ultima oră

Copertinele scoică, bijuterii prea puţin cunoscute ale Focşaniului

Sorin Tudose
8 iun 2013 6761 vizualizări
De inspiraţie franceză, copertinele scoică s-au mai păstrat doar la cateva case din Focşani

Cu toate că în ultima vreme se vorbeşte pană la refuz de promovarea Focşaniului, nicio întreprindere instituţională ori privată nu a fost demarată în vederea scoaterii la lumină a aspectelor definitorii pentru “Oraşul de pe Milcov”. Rămas fără cea mai mare parte din imobilele lui istorice, Focşaniul mai are totuşi clădiri care vorbesc de gustul înaintaşilor pentru estetica locuinţelor. Fiecare locuinţă a vechilor familii de focşăneni mai înstăriţi de acum un secol se remarca prin diferite elemente. Unele case aveau intrări monumentale, altele aveau marchize, în vreme ce unele aveau intrările acoperite de copertine de sticlă. Denumite generic “copertine scoică” datorită faptului că imitau chiar cochiliile de scoică, aceste elemente arhitecturale au fost la modă de la finele secolului 19 pană la sfarşitul perioadei interbelice.

Un bun exemplu de restaurare în detaliu la sediul Metex

De inspiraţie franceză, copertinele au fost “adoptate” şi de boierii focşăneni la începutul secolului 20. Bătand la pas Focşaniul am mai descoperit doar cateva astfel de copertine scoică. Muzeul de Ştiinţe ale Naturii de pe Strada Cuza Vodă are copertina cu cea mai cunoscută formă de scoică. Scheletul metalic al copertinei are o sticlă verzuie care îţi sare imediat în ochi. O altă copertină scoică destul de bine conservată este la sediul Direcţiei pentru Cultură de pe strada N. Titulescu.

Braţele copertinei scoică de la Direcţia pentru Cultură se termină cu nişte frumoşi trandafiri din fier forjat

Chiar dacă sticla nu se face prea mult remarcată (asta şi pentru că nu e curăţată n.r.) braţele suportului metalic ies în evidenţă prin trandafirii executaţi de vechii meseriaşi în forjarea fierului. Ultima, dar nu cea din urmă copertină scoică pe care am remarcat-o este la sediul METEX de pe Strada Republicii. Proaspăt renovat, imobilul a păstrat toate elementele de arhitectură care-l înfrumuseţează, inclusiv copertina de la intrare. Nu-i exclus să mai fie şi alte astfel de copertine prin Focşani, dar fie sunt într-o stare pronunţată de degradare, fie au fost maimuţărite de proprietarii care nu înţeleg valorea lor istorico-estetică. (Sorin TUDOSE)







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Loredana, acum 3966 zile, 9 ore, 3 minute, 36 secunde
Le mai fabrica cineva in ziua de azi?!
privitor, acum 3968 zile, 13 ore, 59 minute, 8 secunde
Mici bijuterii de rafinament si delicatete...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.