Ultima oră

Cod galben de inundaţii în Moldova

Condurache Rodica
6 iun 2013 1943 vizualizări
Râurile mici din nouă judeţe din estul ţării se află sub cod galben de inundaţii, de joi de la ora 20.00 până sâmbătă la ora 10.00, potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Avertizarea de cod galben se instituie pe râurile mici din bazinele hidrografice: Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş (judeţele Suceava, Neamţ, Harghita şi Bacău), Suşiţa, Putna, Râmnicu Sărat (judeţul Vrancea), Bârlad (judeţele Vaslui şi Galaţi), Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi) şi pe afluenţii Prutului inferior din judeţele Vaslui şi Galaţi. Din cauza gradului de instabilitate accentuat, cu precipitaţii sub formă de aversă şi caracter torenţial, fenomenele se pot produce izolat şi în alte bazine hidrografice mici din zonele de deal şi munte din nord-vestul, sudul şi centrul ţării, se mai arată în atenţionarea INHGA.
Tot ieri, meteorologii au emis o avertizare cod galben de furtună pentru 15 judeţe din jumătatea de est a ţării, unde începând de joi, ora 18.00, până vineri, la ora 22.00, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, vânt puternic şi căderi de grindină. Această avertizare a fost emisă pentru judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Braşov, Covasna şi Harghita.

Varga: Ne pregătim pentru a putea tranzita vârful de viitură de pe Dunăre

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, afirmă că pe cursurile mari de apă nu există pericole de inundaţii, însă se fac pregătiri pentru a putea tranzita vârful de viitură de pe Dunăre, aşteptat în perioada 13-15 iunie. "Dunărea, am făcut în această săptămână o evaluare, pentru a ne pregăti, pentru a putea tranzita vârful de viitură. Ne aşteptăm, în jurul datei de 13-15 iunie, să intre vârful de viitură în ţară. Din datele pe care le avem până în acest moment, debitele se vor situa undeva în jurul a 11.000 de metri cubi pe secundă, maxim, debite comparabile cu cele din luna aprilie", a spus Varga. Potrivit acesteia, deocamdată nu există probleme pe Dunăre, situaţia urmând a fi reevaluată în cazul în care vor fi precipitaţii. Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a adăugat că pe cursurile de apă mari nu sunt cote de inundaţii, nu sunt pericole, deşi pentru zona Moldovei a fost emisă o avertizare cod galben de precipitaţii şi una hidrologică. Varga a spus că inundaţiile care au apărut până acum sunt cauzate de scurgerile de pe versanţi şi cantităţilor mari de precipitaţii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.