Ultima oră

Festivalul “Cântec de toacă”, la ediţia a II-a

Valentin Muscă
21 mai 2013 1699 vizualizări
în epoca în care tânăra generaţie bate toaca virtual, pe iPhone, concursul de la fosta mănăstire Mera merită „Jos pălăria”

Singurul Festival de cântec de toacă de pe Valea Milcovului s-a desfăşurat ieri după amiază la fosta Mănăstire Mera. Evenimentul a coincis cu hramul fostei aşezări monahale şi a adus un plus de culoare în viaţa celor care au avut răbdare să înfrunte canicula şi să urce până pe Podul Mănăstirii. Organizat de Fundaţia „Zi deschisă”, în parteneriat cu Protoieria Focşani I şi Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Mera, ediţia din acest nu a mai avut amploarea celei din anul precedent, dar faptul că s-a organizat a făcut ca spiritul început în 2012 să continue şi să creeze cadrul ca festivalul să devină unul interjudeţean şi de ce nu, naţional. Pe de altă parte, într-o epocă în care tânăra generaţie bate toaca virtual, pe iPhone, să găseşti elevi pasionaţi de această milenară practică de cult, este dovada că în Vrancea tradiţiile nu au ajuns încă la Muzeul Satului, iar tinerii pot prelua şi transmite mai departe practicile şi tradiţiile primite din timpuri imemoriale. „Acest gen de eveniment, care implică la modul cel mai sensibil comunitatea locală, ajută la apropierea între generaţii şi în acelaşi timp la perpetuarea tradiţiilor. Faptul că participă nu doar tineri din mediul rural, ci mai ales tineri din mediul urban, arată ataşamentul tinerei generaţii faţă de valorile perene şi respectul faţa de moştenirea primită de la părinţi. Ca orice festival, şi acesta o să crească de la un an la altul şi va deveni emblematic pentru comuna Mera şi de ce nu pentru Valea Milcovului”, ne-a spus Florin Micu, de la Direcţia pentru Cultură Vrancea. Din partea Bisericii locale, alături de pr. Ticu Gavrilă, care a găzduit evenimentul şi preotul L. Pătrăşcanu din Focşani, care a pregătit grupul de participanţi la acest festival-concurs „Cântec de toacă”, a participat şi pr. Valeriu Balica, protoiereul Protoieriei Focşani I. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.