Ultima oră

Lumina Învierii la Schiturile Vrancei. Câteva locuri speciale

Valentin Muscă
4 mai 2013 2752 vizualizări
Vrancea este un colţ de rai şi noaptea Învierii poate fi prilej pentru a redescoperi frumuseţile acestui judeţ dincolo de veşmântul hidos al politicii. Cei care doresc să primească lumina Învierii departe de vacarmul târgurilor noastre - care seamănă mai mult cu oraşele fostelor state sovietice decât cu mediul urban Occidental – pot ajunge în câteva zeci de minute în locuri de poveste.

Pentru cei grăbiţi, aşezămintele monahale din jurul Focşanilor, respectiv Dălhăuţi, Rogoz şi Recea, sunt ideale pentru a aştepta în linişte ivitaţia preotului „Veniţi de luaţi lumină!”. Cu un pic mai mult efort se ajunge la Vărzăreşti, dar şi la schiturile din Măgura Odobeştilor, din care cel mai facil de atins este Bulucul, o oază de isihie la câţiva kilometri de Odobeşti şi Jariştea. Cu o maşină mai sănătoasă putem ajunge şi la Tarniţa. Cei care doresc însă să meargă în inima Vrancei arhaice, atunci Schiturile Lepşa şi Valea Neagră rămân locurile cele mai încărcate de istorie. Fiind în preajma zilei de 1 Mai, zona este aglomerată şi este posibil ca liniştea căutată de pelerini să fie tulburată de turişti, motiv pentru care recomandăm celor care vor să se roage în linişte în noaptea Învierii să-şi ia inima în dinţi şi să meargă pe Valea Zăbrăuţiului. Aici, la monumentala Mănăstire Muşinoaiele, unde cerul se întâlneşte cu pământul, găsim o atmosferă duhovnicescă greu de cuprins în cuvinte. Mai aproape de târgul Panciu putem primi lumina Învierii la Mănăstirile Trotuşanu, Sfântul Ioan şi Brazi. Pentru creştinii din zona Adjudului, aşezămintele monahale de la Sihastru şi Oancea oferă pentru noaptea Învierii posibilitatea întâlnirii cu cele sfinte şi liniştea după care alergăm în zilele de sărbătoare. Multe din aşezămintele amintite mai sus au şi locuri de cazare, iar cu puţin noroc, pelerinii care doresc să rămână peste noapte pot înnopta la mănăstire şi participa a doua zi la a doua Înviere. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
gica, acum 4001 zile, 6 ore, 24 minute, 2 secunde
La 41 km de Panciu este Schitul Soveja, tot in jud. Vrancea. zona de deal, mioritica, incarcata de istorie.foarte frumos.
vali, acum 4004 zile, 14 ore, 41 minute, 9 secunde
Domnule Musca ,va rog mult sa faceti un articol si despre Manastirea Cotesti ,monument istoric ,despre stareta de acolo care nu stie sa se comporte nici cu vietuitoarele ,care au mai ramas in citeste integral
credinciosul 2, acum 4007 zile, 9 ore, 41 minute, 53 secunde
Domnule MUSCA ,a-ti omis minunatele manastirii de pe VALEA RAMNICULUI SARAT ,respectiv MANASTIREA POIANA MARULUI cu istoria bine cunoscuta de toata lumea si nu in ultimul rand MANASTIREA citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.