Ultima oră

USL îşi impune directori în deconcentrate. Cine a plecat şi cine vine?

Silvia Vrînceanu
11 apr 2013 7764 vizualizări
PSD îşi ia “partea leului” din instituţiile deconcentrate, fentand astfel protocolul semnat de co-preşedinţii USL anul trecut.Liberalii s-au mulţumit cu ce le-a scăpat pesediştilor printre degete, inclusiv cu caţiva pedelişti, însă speră să-şi mai pună nişte apropiaţi în posturi în această primăvară.Pe langă Directorul Direcţiei Silvice, PC a propus un om şi la Protecţia Mediului, însă acesta nu a primit încă “verde” din partea ministerului condus de Rovana Plumb.Ziarul de Vrancea vă spune cine pleacă din deconcentrate şi cine a venit în funcţii după ce USL a preluat puterea


La Poliţie nu s-au făcut schimbări, la Fisc da



Încet-încet, actuala putere schimbă garnitura de directori din serviciile publice deconcentrate, iar social-democraţii şi liberalii iau locul democrat-liberalilor în fruntea instituţiilor. Dacă în fosta guvernare liberală, directorii portocalii săreau ca arşi cand primeau ordinul de demitere şi se încolonau către instanţele de judecată, după ce organizau conferinţe de presă zgomotoase, în actuala guvernare directorii PDL nu mai opun rezistenţă şi se mulţumesc să rămană pe posturi de execuţie. Aceasta în condiţiile în care mulţi dintre aceştia au fost aduşi din afara sistemului, într-o perioadă în care angajările în sistemul bugetar erau blocate pentru cetăţenii de rand. Că USL-ul pare hotărat să schimbe tot se vede în numărul mare de concursuri organizate în ultima perioadă. Instituţii precum Poliţia, Jandarmeria sau Pompierii au rămas neatinse deocamdată de schimbări. IPJ Vrancea nu reprezintă o miză pentru USL în condiţiile în care Marian Oprişan s-a lăudat că l-a numit pe comisarul şef Ionel Popescu împreună cu deputatul Alin Trăşculescu pe timpul cand în fruntea ministerului de Interne se afla democrat-liberalul Vasile Blaga. Că judeţul se află mai mult sub dominaţia lui Marian Oprişan se vede din numirile făcute pană acum. În plus, Consiliul Judeţean pare să devină pepienieră pentru directorii agreaţi de PSD, aşa cum erau firmele Sorinei Plăcintă în timpul fostei guvernări Emil Boc. Reporterii noştri au trecut în revistă principalele schimbări din deconcentrate făcute de cand PSD şi PNL au preluat puterea.

Se primeneşte Munca

Instituţiile de sub tutela Ministerului Muncii au suferit modificări la varf, acestea fiind extrem de ravnite de pedelişti în fosta guvernare. La Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă contestata Iozefina Iaru (PDL) a fost schimbată de la carma instituţiei, dar a rămas pe un post de execuţie. Locul ei a fost preluat interimar de liberala Mariana Voicu, care face echipă cu Mioara Lazăr, promovată de PDL. Şi la Prestaţii Sociale a avut loc schimbarea, acolo unde fostul subprefect Vincenţiu Micheci (PDL), şeful instituţiei de circa doi ani, nu s-a mai dus la concursul organizat de ANFP. Rămas fără sprijin politic Micheci a cedat locul lui Costel Dumbravă, fost purtător de cuvant la Consiliului Judeţean, deci cu susţinere din partea lui Oprişan. La Inspectoratul de Muncă Eliza Botezatu (PDL) a rămas inspector şef, însă useliştii şi-au pus om de încredere pe postul de adjunct pe Relaţii de Muncă în persoana lui Sebastian Ciocan (PNL). În echipa de conducere a rămas Simona Panciu, inspector şef adjunct, soţia consilierului judeţean PDL Lică Panciu. Doar la Pensii nu au avut loc schimbări, cel puţin momentan, însă aici se vorbeşte de promovarea social-democraţilor Claudia Ionescu, Nicuşor Blandu şi a liberalului Marius Hurmuzachi, în locul echipei Adrian Juravle (director executiv), Mariana Mehedinţi (director economic) şi Vasile Balica (director Direcţia stabiliri şi plăţi prestaţii).

Mediul se “regenerează” greu cu conservatori

La instituţiile care apără Mediul este lumină şi nu prea. La Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Petrică Niţu (PNL) a caştigat concursul de numire pe funcţia de conducere, dar Aurel Cristian (PDL) şi-a mai recaştigat funcţia în instanţă, astfel încat nu-i exclus să revină pe scaunul de director. La Agenţia de Protecţie a Mediului lucrurile sunt încă mai în ceaţă. Debarcat din funcţia de şef al APM, liberalul Paul Mihai Giurcă a rămas în instituţie, însă postul său a rămas oarecum vacant. Virgil Bălescu, angajat al APM, a fost la concurs, a caştigat proba scrisă, dar nu a caştigat postul şi nici nu a dorit să comenteze, semn că susţinerea din partea USL a fost subţire. Sursele noastre spun că acesta a fost recomandat de PC, însă Ionel Celmare nu a bătut cu pumnul în masă suficient de tare. Eugenia Roşu, tot din cadrul instituţiei, conduce Agenţia interimar. La Direcţia Sanitar Veterinară Necula Botezatu (PNL) l-a înlocuit pe Mirel Iordache (PDL), cel din urmă găsind un post călduţ la ANSVSA, de unde a fost adus în judeţ de fostul deputat PDL Alin Trăşculescu. Şi Cultura este vizată de uselişti motiv pentru care Florn Micu Micu, cel impus cu greu de PDL, după decesul fostului inspector şef Puiu Usturoi (PNL), este pe picior de plecare cedand locul, cel mai probabil, lui Train Negulescu (PSD), omul de comunicare al baronului Oprişan. Cu toate că Negulescu a spus că se mai gandeşte dacă vine la Cultură, sosirea sa pare iminentă.

Neaţă, directorul bolnav cu funcţie la partid

Costică Neaţă este o excepţie şi s-a lăsat greu dus din fruntea Direcţiei Agricole. Pană la urmă manevra a reuşit, întrucat preşedintele interimar PDL Vrancea a demisionat, însă în perioada de preaviz a intrat din nou în concediu medical, în care poate sta pană la 90 de zile. Toată povestea a început în septembrie 2012, atunci cand Neaţă a fost detaşat în Mehedinţi, iar în locul său a fost detaşat de la Consiliul Judeţean Ticu Costandache, şeful Biroului autorităţi publice locale. Directorul PDL a invocat motive medicale şi de familie pentru a nu pleca în alt judeţ, după care a intrat n concediu de odihnă. La începutul anului, Neaţă s-a întors la muncă şi a fost detaşat iar, de această dată în Giurgiu. În locul său a fost directorul de la Giurgiu, Petra Ochişor, care se află şi acum în funcţie. Neaţă a refuzat din nou să plece în alt judeţ, demisionand, după care a decis să intre în concediu medical şi să întrerupă astfel perioada de preaviz de 30 de zile. Este posibil ca direcţiile agricole să fie desfiinţate în cadrul procesului de regionalizare a Romaniei.

Ion Ghionea a trecut de la Finanţe la Vamă

Ion Ghionea, directorul susţinut de PDL în fruntea Fiscului, are parte de o detaşare mai uşoară, de cel mult şase luni, la o altă instituţie din cadrul Agenţiei Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Vrancea. În locul său la Finanţe a urcat adjunctul Eugen Ciorici, omul PNL. Despre Ciorici au existat informaţii că va pleca pe un post în structura centrală a ANAF, unde a fost vicepreşedinte în 2009, însă acestea nu s-au confirmat. Rămane de văzut ce se va întampla la sfarşitul perioadei de detaşare de şase luni impusă lui Ghionea. O variantă luată în calcul este ca Ion Ghionea să nu se mai întoarcă la Finanţe şi să iasă la pensie, lăsand locul vacant. Alte schimbăril importante s-au făcut la nivelul învăţămantului, unde PSD a luat întreaga echipă de conducere a Inspectoratului Şcolar, iar liberalii s-au mulţumit cu Casa Corpului Didactic, unde a venit profesoara Aurelia Necula, fosta directoare a Colegiului “Al. I. Cuza”. Democrat-liberalul Stan Rogoz, cel care venise interimar în locul liberalului Iordache Bostan în fruntea IŞJ, a fost demis la începutul anului trecut, iar la şefie a promovat profesoara Vasilica Zaharia, susţinută de PSD. Din iulie 2012, în IŞJ a venit şi Luminiţa Balaban, tot cu sprijin PSD, de la Colegiul Tehnic “Traian Vuia”.

Copaci şi Harabulă îşi dispută Casa de Sănătate

Mihai Copaci rămane cel puţin deocamdată la şefia Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea. Deşi la începutul acestui an Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a organizat concurs pentru acest post, nici Mihai Copaci şi nici Marta Harabulă nu au reuşit să promoveze examenul. Se ştie însă că Mihai Copaci şi-a cam pierdut susţinerea în cadrul PNL, iar Marta Harabulă ar beneficia de sprijinul PSD, deşi în trecut a fost susţină de fosta senatoare Sorina Plăcintă. Mihai Copaci face în acest moment echipă cu dr. Magda Beda – director adjunct  -medic şef, Gabriela Chioşmag - director – direcţia economică, ec. Marta Harabulă - director – direcţia relaţii contractuale. Şi dr. Cătălin Graur a rămas la comanda Direcţiei de Sănătate Publică, graţie ajutorului venit de la primarul Chitic de la Mărăşeşti, care a venit în PNL cu condiţia ca prietenul să-i fie menţinut pe post. Deşi camd a preluat funcţia, la guvernare se afla PDL, între timp Graur a intrat în graţiile USL şi a rezistat schimbării. Acesta face în continuare echipă cu ec. Iuliana Mircea – director economic şi dr. Marina Maiorov – director adjunct sănătate publică. Modificări la capitolul adjuncţi nu s-au mai produs în ultimii ani. Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” este condus de o echipă “roşie”. Juristul Constantin Mandrilă, care a preluat funcţia anul trecut, face echipă cu dr. Valentin Ochean – director medical şi ec. Mădălina Efteme, director economic, liberalii fiind excluşi de la pretenţii.

Schimbări şi la păduri

Schimbarea conducerii la Direcţia Silvică a avut loc pe 19 iulie 2012, cand Lucian Zamfir l-a înlocuit pe Petrică Tudosă (PNL/PDL), care demisionase cu circa două săptămani înainte. Schimbarea a fost girată de Adam Crăciunescu, directorul Romsilva, care a venit personal la Focşani la numirea noului director, iniţial pentru un mandat de 60 de zile pană la organizarea concursului care însă nu a mai avut loc. Lucian Zamfir, susţinut de PC, a fost anterior şef al Ocolului Silvic Soveja. Surse din interior spun însă că zilele actualului director la şefia Direcţiei ar fi numărate, PNL urmand a alege dintre Laurenţiu Dumitrache, actualul şef al Ocolului Dumitreşti şi Ghiţă Răduţă, şeful Ocolului Soveja. La Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi Vanătoare Focşani, şefia este ocupată de inginerul “cameleon” Alexandru Lefter, care a ocupat această funcţie încă de la înfiinţarea acestei instituţii, în urmă cu circa 11 ani, a fost schimbat dar a revenit fără a avea o susţinere politică anume, dar fiind preferat de toate partidele care s-au perindat la guvernare.

Se spune împărţirea politică din protocolul PSD-PNL?

Şi-au impus directori pe ici, pe colo prin părţile esenţiale, dar cum arată protocolul de împărţire a instituţiilor dintre PSD şi PNL parafat în toamna lui 2012? PSD a caştigat la negocieri mai multe deconcentrate decat liberalii, cele mai importante fiind în portofoliul oamenilor lui Oprişan. Totuşi, fiindcă facem referire la un document semnat de co-preşedinţii USL anul trecut, realităţile ulterioare ar fi putut modifica puţin tăierea în felii a caşcavalului instituţional. Astfel, PSD ar trebui să îşi pună directori la Direcţia de Finanţe, Garda Financiară, Electrica, IŞJ, ITM, Loteria, Ambulanţa, Poşta, Direcţia Agricolă, Registrul Comerţului, Cadastru, Casa de Pensii, Agenţia pentru Prestaţii Sociale sau Inspectoratul de Stat în Construcţii. De asemenea, social democraţii şi-au mai tras de partea lor şi instituţii ca Direcţia de Cultură, Clubul Sportiv Unirea ori Sistemul de Gospodărire a Apelor. De partea cealaltă, PNL a primit undă verde să-şi pună şefi la Direcţia Silvică, Direcţia Sanitar Veterinară, Garda de Mediu, Vama, CAS, DSP sau CJPC. Liberalii au mai primit, în baza protocolului politic cu PSD şi Direcţia de Tineret şi Sport, Statistica, Calitatea Seminţelor, Casa Corpului Didactic, AJOFM, Drumurile Naţionale şi instituţiile legate de agricultură precum Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare şi Oficiul Agricol de Reproducţie în Zootehnie. Tot liberalii au şi Registrul Auto Roman.

Grupaj coordonat de Silvia VRÎNCEANU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 16

Adaugă comentariu
Ulise Grosieru, acum 4024 zile, 6 ore, 45 minute, 38 secunde
Pe Eliza sa nu o schimbati, pentru ca locuiesc alaturi de sediul ITM si am vedere direct spre biroul doamnei director. Sant un biet pensionar singur, cu pensie de 350 lei dat de PDL in 2009, dar inca citeste integral
Ulise Grosu, acum 4024 zile, 2 ore, 57 minute, 1 secunda
Mai tinere pensionar. Nu stiu daca este de bine sau de rau, ca asa cum afirmi, citez "Lizuca imi face si mie serile mai senine. ", dar alt pseudonim nu ai putut gasi ?
Coman Ani , acum 4024 zile, 23 ore, 28 minute, 55 secunde
Ani, anii ti s-au dus....se vede de la o posta ca esti un fost muncitor sau cioban ajuns ...militar.... Sing. inseamna subinginer asa ca ...mi-a placut cartea... Tu ai fost selectat direct din stana citeste integral
Ani, Ani, tot subinginer ai ramas !?, acum 4024 zile, 9 ore, 29 minute, 1 secunda
Nu Ani !? Se vede de la o posta, sunt scolit, sunt foarte scolit, dar eu am ochi, miros loazele. Si nu cu 3 ani de subinginerie. Daca la ingineri intrai cu cinci la subingineri cu minus cinci. Nu citeste integral
doritoru, acum 4025 zile, 1 ora, 20 minute, 28 secunde
Doamnelor Inspector, schimbati mai repede directorii de scoli! Numiti in functii oameni tineri, deschisi dialogului! Ne-am saturat de directorii batrani, comunisti, spagari si mincinosi. Ce n-au facut citeste integral
, acum 4025 zile, 18 minute, 16 secunde
Mai "doritorule" mai intai trebuie sa ai probe si apoi sa vorbesti! Eu stiu ca esti doritor da ...na asta-i treaba mai stai la rand si tu ca doritori ....sunt multi....putini sunt cei care citeste integral
Rapcea, acum 4025 zile, 2 ore, 37 minute, 53 secunde
De ce nu se angajeaza mulgatori la caprele lui Ulise?______Deoarece caprele lui Ulise sunt TZAPI!!!
un contribuabil, acum 4025 zile, 3 ore, 17 minute, 31 secunde
da,peppers.sa schimbam ciuma portocalie cu ciuma rosie comunista.dupa postarea ta se vede cit de "dastept" esti.cu dastia dealde tine care nu stiu nimic altceva decit sa arunce cu venin a citeste integral
peppers, acum 4025 zile, 7 ore, 51 minute, 21 secunde
USL-ul este un antibiotic performant pentru aceasta boala portocaliie, garnitura de directori din deconcentrate trebuie schimbata cu oameni noi si ambitiosi care isi doresc sa munceasca. Sa punem citeste integral
vrancisc intaiul, acum 4025 zile, 2 ore, 59 minute, 46 secunde
Am si eu o intrebare pentru cine stie:madam Eliza Botezatu mai e la pdl ca n-a mai vazut-o nimeni pe acolo sau a facut deja cartile cu psd-ul de una ca n-a deranjat-o nimeni de pe scaunul de director citeste integral
, acum 4025 zile, 15 minute, 12 secunde
Raspuns: Voi votati USL-ul DE PROSTI!
gigi, acum 4025 zile, 28 minute, 33 secunde
Daca vrei un raspuns simplu: votati de prosti! Pana si parlamentarii alesi in dec 2012 sunt in proportie de 40% de la PDL si aliatii sai! Adica tot aia plus Hrebe-tatal furaciunii plus grevista de citeste integral
Portofel, acum 4025 zile, 6 ore, 22 minute, 35 secunde
Corect dle ardei! Atata timp cat la spital e sef un HOT DE CONSERVE CONDAMNAT DEFINITIV IAR LA cj E SEF UN FOST HOT DE BUZUNARE acum INCULPAT PT FURTUL A 2 MILIOANE DE EURO? AI VREUN EXEMPLU DE ASAT citeste integral
profesorul, acum 4025 zile, 10 ore, 25 minute, 32 secunde
Schimbaţi directorii de şcoli! "Oameni" ca directoarea ARITON de la Şc. 9 nu au ce căuta la conducere şcolilor! Circulă prin oraş zvonul că a oferit posturi celor care au oferit citeste integral
membrache, acum 4025 zile, 10 ore, 34 minute, 11 secunde
Este f. corect să se respecte regula jocului așa cum a fost făcută după revoluție. Regret faptul că la conducerea MINISTERULUI MUNCII se află un liberal iar la nivelul județean al Casei de citeste integral
ceatateanu", acum 4025 zile, 10 ore, 58 minute, 5 secunde
,,Deconcentrate''un neologism inventat de politicienii romani?Cine imi poate spune daca mai exista aceast cuvant si in alte tari.Aceste numiri de directori pe criterii politice ne trage citeste integral
Coman Ani, acum 4025 zile, 11 ore, 10 minute, 20 secunde
O pensionara amarata (sing.) cu 790 lei pensie , dupa 35 de ani de munca ( in conditiile in care pensionarii militari URLA ca li s-au micsorat pensiile, de la 2800 lei la 2300 lei ?!?!?!....... RUSINE citeste integral
Ani, Anii, ti s-au dus !?, acum 4025 zile, 4 ore, 53 minute, 51 secunde
Amarato asta-i viata. Rupeai patul mai candva 50 de ani! Il rupeai cu ala de venea dupa "bivuaca" de doua luni, incarcat cu forta si recul. Asta este ! Apoi nu ti-a placut nici cartea. Daca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.