Ultima oră

Cum controla Jitea caracatiţa traficului cu alcool: intervenţii la varf şi discuţii cu arma în mană

Gabriel Sava
19 mar 2013 12788 vizualizări
Dezvăluiri incendiare!Contrabanda cu alcool de la Focşani a fost supravegheată de anchetatori începand din anul 2011.Procurorii DIICOT au inclusiv înregistrări video din incinta fabricii milionarului din Top 300 şi chiar de la transporturile ilegale de alcool, dar şi multiple înregistrări telefonice dintre membrii grupării infracţionale.“Palierul 1” format din Liviu Jitea şi directoarele Milea şi Ionescu avea influenţă asupra organelor de verificare şi control şi schimba funcţionarii incomozi la comandă.Palierul 2, format tot din oameni disciplinaţi şi de mare încredere, se ocupa cu execuţia ordinelor şi colectarea banilor.Vă oferim astăzi amănunte interesante din motivarea judecătorilor de la Galaţi, dar şi strategia de apărare a omului de afaceri


Primele informaţii oficiale legate de activitatea grupului infracţional care se ocupa cu producerea şi livrarea de alcool “la negru”, sub coordonarea milionarului Liviu Mircea Jitea, arată cat de bine era organizată gruparea. Conform procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)- Serviciul Teritorial Galaţi, care se ocupă de instrumentarea cazului, “activitatea infracţională a fost desfăşurată de membrii grupului în mod neîntrerupt din cursul lunii iulie 2011 pană în cursul lunii martie 2013, cand aceasta a fost întreruptă de intervenţia organelor de aplicare a legii, valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului de stat fiind de  peste 5.700.000 euro”, după cum se indică în motivarea Tribunalului Galaţi. Anchetatorii vorbesc de mai multe paliere pe care era organizată afacerea. Dosarul se anunţă a fi unul de durată, cu conexiuni politico-juridice, în care avocaţii vor avea mult de lucru, iar miza pare a fi chiar averea uriaşă acumulată de omul de afaceri Liviu Jitea, care controlează trei dintre marile firme ale judeţului.

“Liderul” asigura protecţia grupului

Totul a pornit, după ce, în vara lui 2011, conform anchetatorilor, afaceristul s-ar fi gandit să facă bani din alcool obţinut ilegal, fără plata taxelor şi impozitelor legale, care se ridică la sume mari de bani. “Urmărind obţinerea unor importante sume de bani prin evitarea plătii taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat inculpatul Jitea Mircea Liviu a gandit un mecanism infracţional în care, prin utilizarea în mod ilegal a capacităţilor de producţie ale Trust LF Trade SRL în vederea obţinerii unor importante cantităţi de alcool pe care apoi să le păstreze în spaţiile de depozitare ale SC Vranlact SA Focşani după care să le valorifice. În acest scop inculpatul Jitea Mircea Liviu a atras în activităţile infracţionale şi alte persoane, o parte dintre aceştia avand calitatea de salariaţi la societăţile la care deţine calitatea de asociat sau acţionar majoritar ajungand astfel ca la mijlocul lunii iulie 2011 să cristalizeze un grup infracţional organizat în care fiecărui membru îi revin atribuţii clare şi specifice toate circumscrise obţinerii de sume de bani din producţia şi comercializarea ilegală de alcool. În cadrul grupului, inculpatul Jitea deţine calitatea de lider şi coordonator al membrilor grupului, asigurand şi protectia grupului infracţional prin intermediul diferitelor relaţii pe care le are şi le cultivă în randul reprezentanţilor autorităţii cu atribuţii de control fiscală şi chiar în sfera politică”. Aşa se face că acţionarul majoritar de la Trust LF Trade şi Vranlact le-a implicat în “afacere” şi pe Raluca Milea, care are calitatea de acţionar alături de Jîtea dar şi pe Florenţa Mona Ionescu, administratorul de la fabrica de alcool, două femei care au devenit mainile sale drepte. Despre Raluca Milea, anchetatorii spun că “sub coordonarea directă a inculpatului Jitea a acţionat pentru producerea şi comercializarea ilegală de cantităţi însemnate de alcool cu privire la care nu s-au achitat obligaţiile fiscale, realizand în acest sens un sistem de distribuţie care să ducă la evitarea depistării activitătilor infracţionale de către instituţiile statului”. Milea este de altfel cea care, coform unor stenograme ale unor discuţii telefonice, intervenea pe langă fratele fostului deputat Alin Trăşculescu, Sorin Trăşculescu, să o ducă direct în cabinetul prefectului de la acel moment, Sorin Hornea, după ce o cantitate de alcool fusese depistată în trafic fără acte. Cea de-a doua “mană dreaptă” a lui Jîtea este, conform DIICOT, Florenţa Mona Ionescu “administrator al SC Trust Trade SRL aceasta avand rolul de a gira calitatea producţiei de alcool, scoaterea acesteia în  mod ilicit din incinta antrepozitului fiscal şi inclusiv valorificarea la negru”, după cum se indică în motivarea de la Tribunalul Galaţi.

Comandantul şi executanţii

Motivarea judecătorilor arată modul în care se organizase grupul. “Creierul” format din Jitea, Milea şi Ionescu coordona un prim palier de execuţie, format din salariaţi ai Trust LF, respectiv Ciprian Neagu, Valentina Tucan, Neculai Bica, Stoica Cristea, Alexandru Bortoş, Lucian Datcu şi încă o persoană “constituind un grup infractional organizat specializat pe productia şi comercializarea ilegală de alcool prin eludarea taxelor si impozitelor”. Neagu şi Tucan sunt angajaţi ca şefi de tură, în timp ce Bica era şeful depozitului de alcool. “Prin utilizarea unor importante cantitati de cereale achiziţionate de la persoane fizice şi juridice din judeţele Vrancea şi Galaţi dar neevidenţiate ca intrate în fluxul de producţie al fabricii de alcool, în perioda iulie 2011 – februarie 2013 membrii grupului, utilizand o metodă de producere a alcoolului prin evitarea contorizării şi evidenţierii acestuia, au obţinut cantităţi importante de alcool, respectiv 798.015 l. Metoda ilegală prin care se evita evidenţierea cantităţilor de alcool produse de societate era un sistem de ocolire a contorului fiscal montat pe instalaţie, respectiv un dispozitiv de bypass prin care cantităţile de alcool produse treceau direct în spaţiile de depozitare. Această activitate ilegală s-a desfăşurat în paralel cu activitatea de producere legală a alcoolului pentru a evita suspiciunile ce puteau apărea cu ocazia unor controale fiscale”, se mai indică în motivarea judecătorilor gălăţeni.

Alcoolul ilegal, trasportat cu maşina de lapte, cu antemergător

În prima fază, conform materialului de urmărire penală, alcoolul produs ilegal era depozitat într-o magazie aparţinand Vranlact, avand în vedere că cele două societăţi se află pe o veche platformă industrială comună.

Alcoolul era transferat de Neculai Bica în magazia Vranlactului, care era controlată de Alexandru Bortoş, angajat al Trust LF. Conform anchetatorilor  “acesta (n.r. Bortoş) acţionează la comenzile membrilor palierului de conducere primind, depozitand şi livrand cantităţile de alcool acesta avand şi rolul de colecta o parte din sumele de bani obţinute din valorificarea alcoolului la negru şi ţinand o evidenţă a cantităţilor livrate şi a sumelor încasate”, se mai indică în motivare.  Anchetatorii “filau” prin aparatură performantă livrările de alcool de la o magazie la alta, indicand că transportul se realiza cu o autoutilitară condusă de Stoica Cristea, cu o maşină aparţinand Rodistrib SRL Focşani, firmă controlată tot de Jitea. “Valorificarea alcoolului la negru se făcea strict către persoane agreate de către membrii palierului de conducere. (...)Pentru a evita identificarea în trafic a transporturilor ce se realizează între fabrica de alcool şi punctele de depozitare, inculpatul J.M.L. a dispus folosirea unor mijloace de transport aparţinand societăţilor pe care le controlează în mod direct, respectiv Trust LF Trade, Rodistrib SRL, Vranlact şi Vinexport”, arată procurorii în materialul de urmărire penală. Pentru a avea şi mai multă siguranţă,  maşinile încărcate cu alcool aveau „protecţia” unor ante şi post mergători, respectiv autoturisme care „scanau” traficul. Acest lucru s-a întamplat mai ales după ce depozitarea alcoolului produs ilegal s-a mutat la Cîmpineanca, la un depozit folosit de o firmă administrată de Costică Creiţă şi Ionuţ Marianov Grăjdeanu, care s-au alăturat mai tarziu grupului. „Totodată membrii din palierul de conducerea a grupului infracţional s-au asigurat ca transferul cantităţilor să fie efectuat în condiţii de siguranţă sens în care au dispus ca toate cantităţile să fie transferate folosindu-se o autoutilitară, în leasing, ce avea ca utilizator de SC Trust Lf Trade SRL însă care avea inscripţionate pe toate laturile însemnele SC Vranlact SA, societate ce are ca obiect de activitate prelucrarea laptelui. Această autoutilitară a fost şi este deservită, în mod exclusiv de inculpatul Datcu Lucian, care are o prezenţă activă în cadrul acestuia”, se mai indică în motivarea magistraţilor. Anchetatorii au mai stabilit că valorificarea alcoolului produs ilegal se făcea, de obicei, contrasumei de 10 lei/litru direct din magazia administrată de Bortoş, apoi din depozitul de la Cîmpineanca, sau direct, prin distribuţie cu diverse mijloace de transport, către clienţi. Uneori, Jitea le permitea colaboratorilor să majoreze preţul şi să-şi însuşească plusul. Chiar dacă erau prinşi în trafic de organele de control şi inspecţie vamală, membrii grupului apelau sub o formă sau alta la “palierul de control” pentru a “rezolva” problema.

Politica şi pistolul, picanteriile “afacerii”

Din materialul penal strans de anchetatori rezultă că “afacerea” avea o largă protecţie din partea liderului Liviu Jitea şi a lui Milea şi Ionescu. Cei trei ajunseseră chiar să dispună schimbarea unor funcţionari incomozi de la instituţiile statului care-i controlau firma. “Pentru a proteja interesele grupului infracţional şi scopul acestuia de a obţine sume de bani ce sunt folosite în interes personal ori la finanţarea activităţii infracţionale, inculpatul Jitea se foloseşte de potenţa sa financiară pentru a influenţa şefi sau funcţionari din cadrul organelor de control ale statului. Astfel în cazul în care funcţionari din cadrul organelor de control ce supravegheau activitatea Trust LF Trade nu acţionau conform dorinţei acestuia, la solicitarea sa sunt schimbaţi cu alţi funcţionari docili şi care trec cu vederea neregulile identificate. De asemenea, prin intermediul inculpatei Milea Raluca, inculpatul Jitea a încercat să influenţeze funcţionari publici din cadrul administraţiei judeţului Vrancea şi lucrători de poliţie ce au atribuţii pe linia prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale în domeniul producerii şi comercializării alcoolului şi derivatelor acestuia, urmare a capturării în trafic de alcool şi întocmirii unor dosare penale”, mai arată anchetatorii. După ce, pe 4 aprilie 2012, o autoutilitară cu 1.000 litri de alcool a fost depistată în trafic, R. Milea a apelat prin intermediul lui Sorin Trăşculescu direct la prefectul Sorin Hornea.  “Urmare a acestui eveniment, inculpatul Jitea Mircea Liviu a dispus ca inculpata Milea să contacteze lucrătorul de poliţie însărcinat cu instrumentarea cauzei precum şi pe subprefectul judeţului Vrancea, de la acel moment, pentru a limita efectele legale care rezultau de pe urma depistării cantităţii de alcool şi respectiv să-i solicite subprefectului să nu raporteze pe linie ierarhică realizarea capturii de alcool”, se mai arată în motivarea Tribunalului. Funcţionarii care aflau de “afacerea” cu alcool şi nu se conformau “omertei” ar fi ajuns să fie şantajaţi cu disponibilizarea sau chiar cu arma. „Totodată activitatea infracţională a grupului era cunoscută şi de alţi salariaţi ai Trust LF Trade SRL, însă Jitea Mircea Liviu, prin orice mod a încercat ascunderea acesteia de persoane străine de societate prin şantajarea salariaţilor cu concedierea sau chiar prin discuţii purtate sub ameninţarea armei”, se mai arată în materialul aflat la instanţă. Tot anchetatorii au stabilit că sumele obţinute în urma contrabandei cu alcool ajungeau, în marea lor majoritate, tot la Jitea. “Din sumele obţinute din valorificarea alcoolului produs şi comercializat ilegal o parte ajungeau în posesia celorlalţi membrii ai grupului, după un algoritm stabilit de liderul grupului infracţional, uneori membrilor palierului de execuţie permiţandu-li-se, cu ocazia distribuţiei cantităţilor de alcool, majorarea preţului de valorificare a acestuia. De altfel, inculpatul Jitea M. L. coordona activitatea grupului infracţional prin intermediu făptuitoarei Milea Raluca, dispoziţiile sale fiind transpuse în fapt de către aceasta, iar sumele de bani obţinute de pe urma valorificării alcoolului ajungeau în mare majoritate în posesia făptuitorului, acesta dispunand ulterior în mod direct asupra lor”, indică probele procurorilor. Reamintim că, în urma acţiunii din 8 martie, Tribunalul Galaţi a luat decizia arestării preventive a omului de afaceri Liviu Jîtea a Ralucăi Milea şi Florenţei Mona Ionescu, precum şi a altor cinci persoane, respectiv Lucian Datcu, Stoica Cristea, Neculai Bica, Mihail Viorel Tucan şi Alexandru Bortoş. În acelaţi timp, pe societăţile aparţinand omului de afaceri Liviu Jîtea, anchetatorii au dispus sechestru judiciar, ca şi pe diverse bijuterii, circa 1 kg de aur, ceasuri, maşini de lux şi autoutilitare. Procurorii consideră că întreaga afacere cu alcool ilegal a adus un prejudiciu total de peste 5,7 milioane de euro. Recursul la măsura arestării se va judeca, cel mai probabil, în cursul zilei de maine. (Gabriel SAVA)


 

Ce spune Jîtea?

Conform motivării de la Tribunalul Galaţi “inculpatul Jitea Mircea Liviu, avand cuvantul, arată că are trei arme de vanătoare si un pistol cu gaze iar în ultimii trei ani au fost depozitate într-un seif la sediul socie"în sărtăţii astfel încat nu-şi putea ameninţa angajaţii". Mai arată că "sărbătorile religioase fabrica nu funcţionează ceea ce nu se încadreaza în imaginea ce i-a fost creată de această anchetă". Jitea mai subliniază în  ap ărarea sa că societatile pe care le administrează sponsorizeaza Centrul „Micul prinţ” în care se află peste 100 de copii cu probleme majore de sănătate. Precizează deasemenea că întalnirile cu aşa numiţii complici erau foarte rare cu excepţia directoarelor, cu care se vedea o dată la două săptămani. Societatea, mare contribuabil, plăteste 1,5 milioane euro lunar reprezentand accize, taxe la buget, iar aceasta cifra rezultă din activitatea şi capacitatea de productie a fabricii de alcool. Omul de afaceri accentueaz ă că nu se poate retine cifra de 800.000 l alcool produs în plus întrucat această cantitate nu se poate produce fără să vadă nimeni acest lucru. Mai mult decat atat consideră că din fotografiile din dosar nu se poate trage concluzia că în acele recipiente era alcool. Deşi au fost prinse persoane care au recunoscut că au cumpărat alcool “la negru” societatea nu a avut nici un control în acest sens. Toate controalele făcute lunar certifica faptul  că activitatea este în regulă, susţine Jitea. Cu privire la instalaţia de bypass, Liviu Jitea arată că în fabrică nu a intrat din anul 2000 dar din informatiile pe care le are ştie cum arată o astfel de instalaţie. Jitea a motivat că acea instalatie artizanală se foloseşte îndeobşte la curaţarea coloanelor de aerul acumulat. Mai adaugă că atunci cand fabrica funcţionează toate robinetele trebuie să fie deschise în caz contrar existand pericolul de explozie. Fotografiile şi interceptările telefonice au fost scoase din context, în opinia omului de afaceri reţinut de DIICOT, care a mai susţinut că a fost verificat de Vamă, iar faptul că a funcţionat doar 15 zile pe lună a fost pus pe seama scăderii ratei de producţie. Liviu Jitea a cerut cercetarea în stare de libertate atat a sa cat şi a echipei sale de lucru din cadrul fabricii pentru a-şi putea achita datoriile şi controla companiile la care lucrează cateva sute de persoane. (G. S)

Avocaţii au invocat reţinerea abuzivă a clienţilor din dosar

Vrancenii arestaţi în dosarul instrumentat de DIICOT spun că anchetatorii ar fi abuzat de puterea lor şi le-ar fi încălcat din drepturi. Primul care a pus în discuţie în faţa instanţei un posibil abuz al anchetatorilor a fost avocatul Cătălin Breazu, pentru inculpaţii Milea, Datcu, Cristea şi Ionescu. Acesta a indicat faptul că reţinerea clienţilor săi ar fi operat din dimineaţa zilei de 8 martie, de cand a început descinderea la sediul Trust LF Trade. “Începand cu acea dată li s-au ridicat telefoanele li s-a interzis să ia legatura cu orice persoană inclusiv cu vreun apărător ales. La ora 14.00 a solicitat să participe la percheziţia efectuată în calitatea de apărător al administratorului acestei firme, Ionescu Florenţa Mona şi al inculpatei Milea Raluca, director de producţie la această unitate, ambele fiind prezente în incinta fabricii. (...) Mai arată că în incinta fabricii toţi inculpaţii erau asezaţi cu faţa la perete sau întinşi pe jos fără a avea posibilitatea să ia legătura cu apărătorii. Întreband care este motivul pentru care nu li se permite accesul în incinta fabricii, i s-a răspuns că «nu a fost prezent de la început». În această modalitate inculpaţii au fost aduşi la sediul DIICOT iar înainte de 09.03.2013 inculpatilor li s-au luat declaraţii în absenţa apărătorilor.(...) Apărătorii au fost chemaţi abia în dimineaţa zilei de 09.03.2013 la sediul DIICOT moment la care s-au formulat obiecţiuni cu privire la modalitatea de reţinere şi a nerespectării dreptului la apărare.”, se indică în motivarea Tribunalului Galaţi. Şi apărătorii lui Jitea au invocat că omul de afaceri ar fi fost în fapt reţinut de la momentul în care a fost luat şi dus la DIICOT, unde i s-a cerut să dea declaraţii fără a fi asistat de apărător şi fără a i se preciza calitatea în care este chestionat. Avocatul Adelin David a indicat la instanţă că şi în cazul celorlalţi inculpaţi situaţia este similară. În privinţa lui Jitea aceasta situaţie debutează şi mai devreme, cand Poliţia a venit la domiciliul acestuia pentru percheziţie şi i s-a refuzat părăsirea casei, ulterior fiind reţinut şi arestat. Mai mult, unul dintre inculpaţi a fost nevoit să vină la DIICOT cu soţia şi copilul de 5 ani, aceştia fiind astfel traumatizaţi. (G. SAVA)

Liviu Jîtea, apărat de trei avocaţi

Conform documentului pus la dispoziţie de Tribunalul Galaţi, omul de afaceri Liviu Jîtea a ajuns la sediul DIICOT în cursul zilei de 8 martie, după orele 12. La momentul respectiv a solicitat prin sms avocatului vrancean Codruţ Balaş să vină la DIICOT Galaţi, împreună cu avocatul Doru Constantinescu.

    

Omul de afaceri a avut astfel trei apărători aleşi, respectiv pe Adelin David, din Baroul Bucureşti şi pe Codruţ Balaş şi Doru Constantinescu din Baroul Vrancea. Avocatul Codruţ Balaş a primit un sms cu următorul conţinut, în cursul zilei de 8 martie, la ora 12.47: „Salut Codruţ. Sunt la DIICOT Galaţi, cu mandat de aducere pentru un prejudiciu de 8 milioane euro. Te rog să ajungi cat mai repede la mine, ia-l şi pe Doru cu tine. Probabil o să fiu audiat spre seară. Uită-te pe site şi TV ca să te edifici.”. (G. S.)
Vom reveni cu amănunte!

 

Citiţi în ataşament Motivarea integrală a sentinţei Secţiei penale a Tribunalului  Galaţi  în cauza arestării preventive a lotului Jitea

  


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
de 02, acum 4048 zile, 23 ore, 55 minute, 38 secunde
Credeti ca de la firmele lui Jitea a"plecat"numai alcool pur,sau derivat,la negru?Sa fim seriosi! A verificat cineva vreodata un transport cu vin...????????????????
uscatu, acum 4049 zile, 2 ore, 1 minut, 11 secunde
oare caracatita care este instalata in vrancea va fi destructurata ?miramas
Ulise Grosu, acum 4049 zile, 2 ore, 30 minute, 17 secunde
Faptul ca Liviu Jitea avea astfel de preocupari, de care se face vorbire in prezentul articol, presa mioritica de Vrancea a mai scris in timp cate ceva, iar ca "folclor" circulau diferite citeste integral
danb, acum 4049 zile, 5 ore, 52 minute, 15 secunde
Deci ce avem noi aici !? Trasculescu, Codrut Balas, Jitea, deci intr-un cuvant ARD, Alianta Romania "dreapta". Poate ar fi fost mai potrivit numele de "Alianta Spagarilor si citeste integral
, acum 4043 zile, 1 ora, 44 minute, 33 secunde
A facut ma-ta cerere de primire in Alianta. Ce zici, o bagam?
justificat, acum 4049 zile, 7 ore, 59 minute, 33 secunde
Întradevăr magistrați ca doamna judecător ZAR RALUCA de la Tribunalul Galați Secția Penală,procurori ca doamna FĂNICA HĂNUIC merită pe deplin salariile primite nu pentru soluția citeste integral
frateli i sorrely, acum 4049 zile, 11 ore, 13 minute, 41 secunde
Felicitări DIICOT pentru supravegherea fenomenului sub acoperire,fenomen pe care unii lucrători ai statului și ai poliției din județ nu a putut să-l supravegheze nici sub descoperire pe motiv citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.