Ultima oră

De unde a început 8 Martie să fie Ziua Internaţională a Femeii

Valentin Muscă
7 mar 2013 5217 vizualizări
Azi nu este ziua mamei, nici a educatoarelor sau învăţătoarelor, cu atât mai puţin a funcţionarelor din instituţii.Este ziua în care trebuie celebrată feminitatea şi cultivat respectul faţă de eternul frumos feminin

Contrar unei tradiţii creată în timpul regimului comunist şi continuată după 1989, în România, pe 8 Martie, de la mic la mare, sărbătorim cu toţii ziua mamei, a educatoarelor, învăţătoarelor şi a tuturor profesiilor feminine. În Occident însă, acolo unde s-a născut Ziua Internaţională a Femeii, 8 Martie nu este ziua mamei în sensul clasic al termenului, ca opoziţie la ziua tatălui sau a bărbatului, pe care conaţionalii noştri o sărbătoresc pe 9 Martie, de sfinţii 40 de mucenici. 8 Martie nu este nici ziua educatoarelor şi învăţătoarelor, aşa cum s-a împământenit acest obicei în ultima jumătate de secol şi cu atât mai puţin ziua cucoanelor care lucrează prin primării şi instituţii deconcentrate. Această sărbătoare s-a născut iniţial ca o revoltă a femeilor împotriva abuzurilor de la locul de muncă, ca reacţie împotriva condiţiilor în care aceste femei lucrau în manufacturile americane, dar şi din Europa sec XIX. La origine o zi de comemorare a muncitoarelor ucise în timpul unui incendiu dintr-o mare manufactură americană, 8 Martie a devenit o zi în care femeile proletare manifestau pe străzi pentru drepturi egale cu bărbatul şi o viaţă mai bună. Confiscată de regimul sovietic, ziua de 8 Martie a fost transformată în ziua femeii comuniste, a învăţătoarelor care le agăţa de gât pionierilor cravata roşie şi aşa s-a pierdut sensul iniţial al acestei zile. În timpurile noastre, pe plaiurile valahe, 8 Martie este ziua tuturor manifestărilor, cu mărţişoare, flori şi confeti, inimioare şi trandafiri, numai zi a eternului frumos feminin nu este. Este bine de amintit că pe alte meridiane femeile sunt încă sclave, iar bărbatul sau fiul are drept de viaţă şi de moarte asupra soţiei, respectiv mamei. Pe acele meridiane, femeile sunt ucise în pieţele publice, sunt vândute ca animalele şi valoarează uneori mai puţin decât o cămilă. În locul kitsch-urilor de 8 Martie de prin instituţiile de învăţământ ar fi bine să le explicăm celor care sunt pe băncile şcolii că 8 Martie este o zi în care nici în România femeile nu sunt, în unele cazuri, ferite de violenţă, abuzuri, exploatare şi discriminare. (Valentin MUSCĂ)
 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
minerva, acum 4065 zile, 17 ore, 50 minute, 1 secunda
Flori și pentru marinescu această mama OMIDA a protecției sociale bazată pe programul ''nimic pentru noi fără noi ''.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.