Ultima oră

Controversatul Papa Benedict iese la pensie

Valentin Muscă
10 feb 2013 2840 vizualizări
Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat retragerea, începand cu 28 februarie, şi a invocat ca motiv varsta sa

Eveniment fără precedent în ultima jumătate de mileniu, Papa Benedict al XVI-lea a anunţat oficial retragerea de la conducerea Statului Vatican şi de la cârma Bisericii romano-catolice, într-un discurs pronunţat în latina într-un consistoriu la Vatican. Încă o dată suveranul pontif de origine germană reuşeşte să surprindă. După duşul rece adus în relaţiile Bisericii latine cu musulmanii, evreii şi ortodocşii, papa Benedict al XVI-lea va fi primul papă pensionar din ultimii 600 de ani. Cunoscut ca eminenţa cenuşie a Vaticanului şi unul din cei mai aprigi apărători ai catolicismului conservator – fiind ani buni prefect al Congregaţiei De Propaganda Fidei - papa Benedict al XVI-lea încheie un pontificat la capătul căruia a reuşit un bilanţ controversat, dacă este să-l privim şi analizăm în raport cu uriaşa deschidere adusă de polonezul Ioan Paul al II-lea, predecesorul său. Este adevărat că papa Benedict al XVI-lea a fost primul papă care a condamnant homosexualitatea, şi-a cerut scuze oficial pentru abuzurile unor preoţi catolici, mai ales peste Ocean. Însă, este la fel de adevărat că Benedict al XVI-lea, din punct de vedere al deschiderii Bisericii latine faţă de celelalte Biserici creştine şi Islamul, poziţiile sale au fost dintre cele mai conservatoare, amintind mai degrabă de tonul politic al «Războiului Rece». Dacă Ioan Paul al II-lea a mers la Zidul Plângerii, a intrat într-o moschee şi a avut un dialog frăţesc cu lumea Ortodoxă, Benedict al XVI-lea nu i-a călcat pe urme. Mai mult decât atât a reuşit prin atitudinile sale să pună la îndoială Holocaustul. Se pare că strategii Vaticanului au decis că-i mai bine o ieşire la pensie decât continuarea acestei politici agresive la adresa celorlalte religii care nu duce la nimic. În timp ce Ioan Paul al II-lea a mers de pe tronul de la Vatican în sala de aşteptare pentru o viitoare beatificare, Benedict al XVI-lea, va ieşi, de Mărţişor la pensie. (Valentin MUSCĂ)


Iata mai jos declaratia Papei, postata pe site-ul greco-catolica.org

"Dragi frati, v-am convocat pentru acest Consistoriu, nu doar pentru cele trei canonizari, ci si pentru a va comunica o decizie de mare importanta pentru viata Bisericii. Dupa ce mi-am examinat in mod repetat constiinta inaintea lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea ca puterile mele, datorita varstei avansate, nu mai sunt potrivite pentru o exercitare adecvata a ministerului petrin.

Sunt constient ca acest minister, datorita naturii lui spirituale esentiale, trebuie sa fie indeplinit nu doar prin cuvinte si fapte, ci si prin rugaciune si suferinta. Cu toate acestea, in lumea de astazi, supusa la atat de multe schimbari rapide si zguduita de intrebari de profunda relevanta pentru viata de credinta, pentru a conduce barca Sfantului Petru si pentru a proclama Evanghelia, sunt necesare atat puterea mintii cat si a trupului, putere care in ultimele luni s-a deteriorat in mine pana acolo incat a trebuit sa imi recunosc incapacitatea de a indeplini in mod adecvat slujirea incredintata mie.

De aceea, si fiind constient de gravitatea acestui act, in deplina libertate declar ca renunt la ministerul de Episcop al Romei, Succesor al Sfantului Petru, incredintat mie de Cardinali in 19 aprilie 2005, astfel ca, de la 28 februarie 2013, ora 20.00, Scaunul Romei, Scaunul Sfantului Petru, va fi vacant si un Conclav pentru alegerea noului Pontif Suprem va trebui sa fie convocat de cei care au competenta sa faca aceasta.

Iubiti frati, va multumesc sincer pentru toata iubirea si munca cu care m-ati sustinut in slujirea mea si cer iertare pentru toate defectele mele. Iar acum, sa incredintam Sfanta Biserica grijii Pastorului nostru Suprem, Domnul nostru Isus Cristos, si sa o imploram pe Preasfanta Sa Mama Maria, pentru ca ea sa ii asiste pe Parintii Cardinali, cu grija ei materna, in alegerea unui nou Pontif Suprem. In ceea ce ma priveste, doresc de asemenea sa slujesc cu devotament Sfanta Biserica a lui Dumnezeu in viitor, printr-o viata dedicata rugaciunii".



.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
mara, acum 4056 zile, 18 ore, 33 minute, 45 secunde
Daca este sfant parinte, nu trebuia sa abandoneze corabia trebuia sa moara la roma ca sfantul Petru!Este un moment de mare slabiciune pentru Biserica Catolica!Daca nu se intoarce la adevarurile din citeste integral
Ionel, acum 4062 zile, 16 ore, 52 minute
Foarte frumos, impresionant!! Asa ar trebui sa se intample si la otodocsi. Arhiereii care sunt incapabili sa-si exercite functia SA SE PENSIONEZE si sa lase locul altor arhierei tineri si citeste integral
Ciprian, acum 4062 zile, 17 ore, 5 minute, 22 secunde
De ce controversat?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.