Ultima oră

Afaceristul Prunache se bucură de prescripţia faptelor în dosarul “Cordun”

Gabriel Sava
2 ian 2013 4008 vizualizări
Administratorul Aispa Star 95 Focşani şi doi angajaţI ai săi au fost judecaţi pentru fapte de corupţie, dar scapă de probleme din cauza lentorii cu care s-a judecat cauza u societatea lui Prunache ar fi obţinut în mod ilegal în 2003 suma de 34,5 miliarde lei vechi din fonduri SAPARD

Dosarul fraudării fondurilor europene de la Consiliul Local Cordun, judeţul Neamţ, s-a finalizat în fază de apel, la Tribunalul Bucureşti cu achitarea fostului afacerist de partid, Corneliu Prunache. Decizia a fost luată de judecătorii din Capitală luna trecută pentru fapte care datează din 2003. “Încetează procesul penal faţă de inculpatul Prunache Corneliu, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 185 din Legea nr. 78/2000, constatând că a intervenit prescripţia răspunderii penale”, se arată în sentinţa din decembrie a Tribunalului Bucureşti. Practic, dosarul s-a plimbat prin instanţe pană cand faptele s-au prescis. Gheorghe Petrescu, la vremea respectivă angajat al SC Aispa Star 95 Focşani, a fost achitat de instanţă pentru acuzaţiile de fals material în înscrisuri oficiale, ca urmare a prescripţiei răspunderii penale. Cezar Vergil Parlătescu şi Gheorghe Petrescu au fost condamnaţi însă la cate patru ani pentru faptele de corupţie de care au fost acuzaţi, pedeapsa fiind însă suspendată pe o durată de încercare de şase ani. Sentinţa Tribunalului nu este însă definitivă, fiind supusă recursului la Curtea de Apel. Administratorul Corneliu Prunache, dar şi alţi doi angajaţi ai societăţii Aispa Star 95 Focşani, Cezar Vergil Parlătescu şi Gheorghe Petrescu, au fost trimişi în judecată în 2006 pentru fraudarea unor fonduri SAPARD în valoare de 34,5 miliarde lei vechi. “În urma cercetărilor s-a stabilit că, în cursul anului 2003, inculpaţii Pârlătescu Cezar Vergil şi Petrescu Gheorghe, având calitatea de angajaţi în cadrul SC Aispa Star 95 SA Focşani au falsificat documente şi au determinat folosirea, fără vinovăţie de către reprezentanţii Consiliului Local Cordun, avand ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene nerambursabile SAPARD, în cuantum de 34,5 miliarde lei (ROL). Obţinerea pe nedrept a fondurilor europene a fost şi rezultatul încălcării din culpă a atribuţiilor de serviciu de către inculpatul Prunache Corneliu, directorul general al SC Aispa Star 95 SA Focşani”, se arată în rechizitoriul DNA. Dosarul fraudării de fonduri europene a ajuns pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 în iulie 2006 şI a fost soluţionat în noiembrie 2007, cand Prunache a fost condamnat la patru ani, iar ceilalţI doi angajaţi ai săi la cate zece ani de închisoare. Dosarul a ajuns în apel la Tribunalul Bucureşti pe 17 martie 2008 şi a fost soluţionat pe 11 octombrie 2011, cu o casare parţială a soluţiei dată de instanţa de fond. Soluţia Tribunalului a fost atacată în recurs, ultima cale de atac, la Curtea de Apel de la Bucureşti, care a decis în iunie 2012 trimiterea în rejudecare. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
vranceanu, acum 4128 zile, 20 ore, 45 minute, 49 secunde
Si uite asa cei bogati scapa de inchisoare cu ajutorul justitiei ,normal.
nnn, acum 4129 zile, 6 ore, 38 minute, 53 secunde
hoooootzul! hoooooooootzul!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.