Ultima oră

Nicodim de la Tismana, Ocrotitorul Olteniei

Valentin Muscă
26 dec 2012 1364 vizualizări
Originar din sudul Dunării, Nicodim a trăit în perioada premergătoare invaziei turceşti pe continentul European şi este considerat unul din cei mai importanţi monahi ai secolului XIV.

Format în obştile monahale de la Muntele Athos, s-a nevoit în primii ani în Serbia, apoi a trecut la nord de Dunăre unde a întemeiat Mănăstirile Vodiţa şi Tismana. Aflându-se în conflict cu domnitorul Mircea cel Bătrân, în jurul anului 1400 s-a retras la Mănăstirea Prislop, în Transilvania, de unde a revenit abia în 1405, trecând la cele veşnice pe 26 decembrie 1406. Bun cunoscător a limbilor de circulaţie ale vremii (slavona şi greaca) participă la mai multe întâlniri de mediere între Bisericile locale şi Patriarhia de Constantinopol, fiind apreciat de ierarhii şi teologii din acele timpuri pentru cunoştinţele sale, dublate de o profundă stăpânire a doctrinei Bisericii Răsăritene şi o bună iniţiere în tainele vieţii monahale. Odată ajuns în Ţara Românească s-a impus prin cunoştinţele sale, Mănăstirea Tismana devenind în timpul vieţii sale şi după, un puternic centru monahal, cu influenţă chiar şi la sud de Dunăre. Ataşat de valorile tradiţionale răsăritene, Nicodim a jucat un rol important în impunerea ortodoxiei la curtea Ţării Româneşti într-o perioadă în care principii valahi oscilau între ortodoxie şi catolicism. Pentru toate acestea a fost canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, fiind numit şi Ocrotitorul Olteniei. Este pomenit în fiecare an a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie. (Valentin MUSCA)


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.