Ultima oră

Petru Gherghel, Episcop a Diecezei Catolice de Iaşi: "Crăciunul este un moment de graţie, un dar ceresc oferit omenirii"

Valentin Muscă
24 dec 2012 1484 vizualizări
Pastorala de Crăciun 2002 a P. S. Petru Gherghel Episcop a Diecezei Catolice de Iaşi

Sfinţiile voastre, iubiţi fraţi şi surori în Cristos,
Celebrarea misterului Naşterii Domnului în Anul Credinţei, pe care l-am început la 11 octombrie, chiar în timpul celebrării Sinodului Episcopilor pentru o nouă evanghelizare, reprezintă o invitaţie vie la un imn de preamărire a Părintelui ceresc, care a binevoit să-l trimită pe Fiul său, pentru ca noi să avem viaţă şi s-o avem din belşug, iar prin evanghelie să avem o credinţă vie şi profundă. Lui, aşadar, care ni s-a descoperit prin Fiul său şi ni se descoperă fără încetare prin Duhul Sfânt, să-i fie cinste şi laudă în veci de veci! Crăciunul este un moment de graţie, un dar ceresc oferit omenirii şi a devenit fundamentul întregii noastre speranţe, pentru marele mister ce a marcat istoria mântuirii, misterul iubirii Fiului lui Dumnezeu care se naşte, devine om, ca să rămână mereu în mijlocul oamenilor şi să-i înalţe la gloria el va sta pe tronul regelui David, care vine să stabilească şi să întărească (…) Pentru a trăi cu adevărat această pace, dar al lui Isus născut pe pământ, trebuie să ştim să-l lăudăm şi să-l adorăm pe Dumnezeu, trebuie să-l aşezăm mereu pe primul loc, recunoscând că el este bucuria cerească, cum au experimentat-o Maria şi Iosif şi cum au trăit-o păstorii din împrejurimile Betleemului, iar după ei magii veniţi din răsărit. Este foarte important să trăim acest mister şi să-l primim pe Isus în condiţia sa de sărăcie, umilinţă şi totală dăruire. Adevărata pace şi bucurie are ca fundament solid credinţa că Isus s-a născut între oameni, nu numai acum două mii de ani când a aşezat cortul său între oameni, la Crăciunul istoric, ci şi astăzi, când el, la fel, se naşte pentru noi, la Crăciunul nostru, când coboară în sufletul nostru, în casele şi în instituţii noastre, când ni se oferă, când ne oferă cuvintele sale, când ne dă trupul şi sângele său ca mâncare şi băutură pentru viaţa lumii, prin misterul jertfei de pe altar. Credinţa ne face să retrăim de Crăciun întâlnirea lui Dumnezeu cu făpturile sale, cu oamenii tuturor timpurilor, o întâlnire plină de adevărată pace a oamenilor răscumpăraţi cu el, Fiul său, cu Dumnezeu făcut om, pentru ca omul să se înalţe la demnitatea de Fiu al lui Dumnezeu. (…) Trăind cu bucurie Anul Credinţei şi Familia sau, aşa cum obişnuim noi să ne exprimăm, Anul Credinţei în familie, reînnoim şi repetăm convingerea că fiecare dintre noi, fiecare familie, avem un prilej sfânt de a trăi din nou Crăciunul, sărbătoarea prin excelenţă a coborârii lui pe pământ şi a prezenţei sale în mijlocul nostru. Chemarea Sfântului Părinte Benedict, a Sinodului Episcopilor şi chemarea mea ca păstor al fiilor episcopiei noastre, împreună cu Preasfinţitul Aurel, auxiliarul nostru, şi cu toţi ceilalţi confraţi colaboratori din Iaşi este una singură: Primiţi de la el sărutul şi îmbrăţişarea sa cerească şi ascultaţi-i chemarea: Mergeţi şi predicaţi evanghelia la toată făptura, căci eu sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor.Tuturor, Crăciun fericit în suflet şi în familie!




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.