Ultima oră

In memoriam Mihai Vasiliu: Cofetarul care a îndulcit viaţa focşănenilor timp de şase decenii

Sorin Tudose
15 dec 2012 16961 vizualizări
Vă prezentăm azi povestea unuia dintre personajele cele mai îndrăgite ale Focşaniului secolului trecut. Mihai Vasiliu a fost unul dintre cei mai populari cofetari ai oraşului după prăjiturile căruia se topeau toţi focşănenii. Fata cofetarului Marilena Gheorghiu împreună cu Andreea, nepoata lui, ne-au spus cum a Mihai a fugit din Ramnicu Sărat pentru a se face cofetar la Focşani, unde a deschis o cofetărie în 1922, pe Strada Mare nr. 116. Plaisir, Alcazar, Cremsnit, Geamantan, Doboş,Éclair, bombonele fondante sunt cateva dintre cele mai bune prăjiture făcute de cofetarul Mihai Vasiliu

Focşăneanul Mihai Vasiliu este una dintre figurile emblematice ale oraşului nostru pe care Ziarul de Vrancea vă propune să o cunoaşteţi sau după caz să vi-o reamintiţi. Vasiliu face parte din acei vechi negustori care îşi aşteptau muşteriii în pragul uşii, cand fiecare negustor avea o prăvălie pe Strada Mare a Unirii, o afacere proprie sau moştenită de la părinţi şi bunici. Unele magazine vindeau coloniale şi delicatese, altele galanterie, unele comercializau rochii de mireasă. Erau şi nenumărate ateliere fotografice pe Strada Mare, cofetării şi cate şi mai cate. Mihai Vasiliu a ales să devină cofetar şi asta a făcut pană la finele vieţii. Marilena Gheorghiu, una din cele două fete ale cofetarului, şi Andreea Gheorghiu, fata Marilenei, pline de emoţie ne-au povestit despre tatăl, respectiv bunicul lor.

A lăsat clopotele bisericeşti pentru prăjituri

FOTO: Cutie de dulciuri din cofetăria lui Vasiliu

În vara lui 1897, mai precis pe 9 iulie se năştea într-o casă de pe actuala stradă Mărăşeşti unul dintre cei mai populari cofetarii ai Focşaniului secolului XX. Mihai a fost cel de-al treilea din şapte copii ai familiei Nică şi Rucsanda Vasiliu. Surorile lui Mihai s-au căsătorit cu focşăneni care mai de care mai cunoscuţi şi mai respectabili. De exemplu, Adela Vasiliu s-a măritat cu Traian Soare, caretaş de meserie, tatăl vitrinierului Petrică Soare.

Aneta şi-a unit destinul cu Petre Jarniţă, proprietarul magzinului “La Barza”, în vreme ce Florica s-a căsătorit şi ea cu Nicolae Ghioc, proprietar al magazinului “La Papagal”. “Tata a făcut şcoala primară în Focşani, dar din păcate nu ştim exact la care dintre ele. La varsta de 15 ani a fost trimis de părinţi să înveţe o meserie la familia Chiriac Bărbieru, aceasta avand la Ramnicu Sărăt o turnătorie de clopote bisericeşti. Nu i-a plăcut meseria şi după o scurtă vreme a fugit de acolo”, ne-a spus emoţionată Marilena Gheorghiu. S-a întors acasă cu teamă căci Steliana Popa, bunica sa pe linie maternă era o femeie autoritară, iar copiii familiei Vasiliu erau crescuţi de ea şi de Rucsanda.

Eufrosina Vasiliu, fiică de cofetari vechi

FOTO: Eufrosina în pragul cofetăriei soţului

Reîntors în Focşani, Mihai Vasiliu trebuia să îşi caute totuşi ceva de muncă aşa că destinul i la scos în cale pe Neculai Vasiliu (coincidenţă de nume n.r.), cofetar de meserie. Între 1912 şi 1918 este ucenic şi ulterior lucrător cofetar. În 1922, ajutat de surorile lui, Mihai Vasiliu reuşeşte să deschidă o cofetărie pe Strada Mare nr. 116 unde începe să lucreze şapte zile pe săptămană, din zori şi pană spre miezul nopţii.

“Corectitudinea şi munca au făcut ca afacerea să devină una de succes, reuşind cu banii caştigaţi să îşi ajute familia. Cofetaria începuse să fie frecventată de personalităţi ale oraşului şi ulterior de mari artişti care veneau cu diverse spectacole la Teatrul Municipal. În 1933 se căsătoreşte cu Eufrosina Borănescu, care provenea tot dintr-o familie de cofetari cu renume din Piteşti şi Craiova. Cofetaria Borănescu era asemuită cu faimoasele cofetării ale vremii, Nestor şi Capşa din Bucureşti”, ne-a mai povestit Marilena Gheorghiu.

În anii 1936-1937 Mihai Vasiliu împeună cu cumnaţii săi, Petre Jarniţă şi Nicolae Ghioc au cumpărat împreună o casă de vacanţă la Băile Vizantea unde mergeau vara împreună cu familia. “În anii 1940 îngheţata se făcea prin centrifrugare într-o instalaţie acţionată cu motor electric – o raritate după cate am înţeles. În cofetărie au lucrat mulţi ani şi soţii Botărel, el în laborator şi ea la vanzare”, a mai spus fata cofetarului.

Comuniştii i-au demolat cofetăriile

FOTO: Mihai Vasiliu şi cofetăria sa de pe Strada Mare (cea cu copertine)

Venirea comuniştilor la conducerea Romaniei avea să aducă numai neplăceri lui Vasiliu, ca multor romani de altfel. În toamna lui 1949 este naţionalizată cofetăria şi într-o primă fază rămane fără mobilier şi ustensile. Cateva luni mai tarziu este nevoit să îşi deschidă o altă cofetărie pe strada unde se mutase încă de la cutremur. Vasiliu lucra singur în laborator şi doar ocazional era ajutat de fratele său Gică. Soţia sa Eufrosina era cea care se ocupa de vanzare.

Greutăţile sunt tot mai mari de-a lungul anilor şi un deceniu mai tarziu, în 1959 hectarele de vie pe care le achiziţionase înaintea venirii comuniştilor aveau să intre sub administrarea mafiei comuniste. “În 1974 încep demolările în zona, aşa că se mută pe strada Peneş Curcanul, casa cumpărată din dota bunicii în 1934, unde deschide din nou prăvălia care funcţionează pană în anul 1984. În ultimii ani cofetăria era deschisă doar sambătă şi duminică, coada fiind în schimb pană în stradă. În 1984 este demolata şi această casă. A muncit o viaţă întreagă fără zile libere, fără concediu şi a rezistat să vadă că tot ce a agonisit a fost luat de comunişti”, a conchis Marilena Gheorghiu.

Plaisir, prăjitura după care se topeau focşănenii

Avea obiceiul ca de ziua celor dragi să facă un tort personalizat. Plaisir, Alcazar, Cremsnit, Geamantan, Doboş, Bezele umplute cu cremă de ciocolată, Éclair, bombonele fondante sunt cateva dintre cele mai bune prăjiture făcute de Mihai Vasiliu. “Bunica îmi povestea că de Paşti bunicul făcea ouă de ciocolată pe care le lega cu fundă roşie- formele încă mai există. Bunicul era vestit pentru îngheţata care eră facută doar din fructe, apă şi zahăr. Îmi aduc aminte că eram copil şi ne făcea şerbet de caramel, parcă şi acum văd borcanele pline… A existat un reţetar care era prezentat oraganelor de cotrol şi pe care în timpul demolărilor l-a pierdut. Reţele nu mai există, dar împreună cu mama suntem în perioada de recostituire. Şi-a iubit foarte mult meseria şi probabil că din acest motiv a şi fost foarte apreciat de focşăneni”, ne-a spus şi Andreea Gheorghiu, nepoata lui Mihai Vasiliu.

În ultimele zile din viaţă cofetarul era curios dacă a meritat toată osteneala. De acolo de unde este acum Vasiliu ştie că a meritat şi asta pentru la aproape trei decenii de la dispariţia sa cei care l-au cunoscut nu l-au uitat. Pe 2 martie 1985 închidea ochii unul dintre cei mai iubiţi focşăneni ai secolului trecut. (Sorin TUDOSE)

O poză cat o mie de amintiri

FOTO: Fotografie din 1932 cu Mihai şi Eufrosina. Publicată de site-ul focşaniulvechi.ro, imaginea a generat un val de emoţie în randul celor care l-au cunoscut pe cofetar şi i-au degustat prăjiturile

Proiectul www.focsaniulvechi.ro a starnit emoţii puternice prin publicarea unei fotografii cu Mihai Vasiliu împreună cu soţia Eufrosina, focşănenii aducandu-şi aminte de prăjiturile cofetarului.
“Ce comoară de fotografie! I-am cunoscut pe aceşti oameni. În anii 70 aveau o casa undeva, în zona pieţei, şi de acolo cumpăram prăjiturile al caror gust şi rafinament nu l-am mai întalnit niciodată de atunci. Duminică dimineaţa, în special, coada se întindea mult dincolo de poarta casei, aşa că mă mulţumeam cu sortimentele rămase. Ce amintiri, cu adevărat dulci, la propriu şi la figurat!”, scrie Dana pe focsaniulvechi.ro la poza amintită.

“Făcea şi o îngheţată foarte gustoasă, un deliciu. Eram copil şi mă duceam pe Str. Eroilor şi mancam îngheţata pe buturugi în loc de scaune şi mese, în curte. Nicăieri nu am mai mancat îngheţată ca la Vasiliu. Şi am străbătut Europa, în tot Occidentul nu am mai întalnit aşa un gust, chiar şi prăjituri. Erau niste rulouri cu cremă de alune, nemaipomenite. Unde eşti copilărie?, scrie şi Gheorghe.

“Asta este întradevăr o fotografie preţioasă… Îmi aduc aminte despre domnul Vasiliu, stătea langă piaţă, la casă, avea nişte prăjituri nemaipomenite… Nu am mai întalnit acest gust! Dna. Gheorghiu, nu mai puteţi face aşa ceva? Măcar reţetele le mai aveţi? Sunt o comoară naţională să ştiţi, puteti să le înregistraţi la OSIM. Made in Romania! E ceva autentic romanesc! Mai ales acele rulouri cu cremă de alune. Doamne, erau divine! Un gust inegalabil”, a scris şi Dana din Focşani. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 13

Adaugă comentariu
dana, acum 1596 zile, 11 ore, 20 minute, 46 secunde
Multumesc mult domnule Tudose pentru faptul ca v-a impresionat comentariul meu scris cu gustul rafinat al acelor prajituri,niciodata acest gust nu o sa mai existe.....!multumesc ca ati facut aceasta citeste integral
MARIANA, acum 1666 zile, 17 ore, 6 minute, 30 secunde
Doamne ce au mai trecut anii, l-am iubit pe acest om, la cofetaria D-nului Vasiliu mi-am indulcit cu adevarat copilaria , ce mare pacat ca nu pot si copii nostri sa guste acele minunatii de produse , citeste integral
dalida, acum 1741 zile, 17 ore, 3 minute, 38 secunde
Sau, la fel de bine, familia ar trebui sa reconstituie retetarele si sa readuca la viata cofetaria maestrului. Nu ar strica. Avem cofetarii bune in oras, dar cred ca asta ar da cu adevarat lovitura..
ama, acum 1742 zile, 7 ore, 53 minute, 26 secunde
Este mare pacat ca nimeni din Focsani nu a dus mai departe aceste bunatati , ma refer la dulciurile marca Vasiliu si la mezelurile care erau facute la caramangeria de langa vechea piata (an1968),
grec, acum 1742 zile, 8 ore, 45 minute, 55 secunde
Un om deosebit acest cofetar care mi-a indulcit copilaria .Invatam la scoala generala nr.3 si aproape in fiecare zi treceam pe la dumnealui si cumparam vestitele bezele ,care erau ambalate minutios de citeste integral
STOIAN PETRUTA, acum 1742 zile, 13 ore, 11 minute, 39 secunde
am locuit pe str PENES CURCANU si nu pot sa uit prajiturile facute de acest mare cofetar.Sotia domnului cofetar i-a lasat mamei mele niste tavi si a invatat-o sa faca eclere.Mama nu mai este si nu citeste integral
Marilena Gheorghiu, acum 1742 zile, 13 ore, 29 minute, 2 secunde
Multumesc!
antoaneta, acum 1742 zile, 14 ore, 1 minut, 33 secunde
Frumos...eu fac parte dintr-o veche familie ai mei faceau mezeluri Familia mea a fost in buna relatie cu fam Vasiliu Astazi mi-au trecut prin minte tot felul de amintiri si aceea ca la toate citeste integral
Dana, acum 1742 zile, 14 ore, 15 minute, 49 secunde
Multumiri, domnule Tudose, pentru acest articol! Frumoasa incursiune in trecutul focsanenilor; frumoase amintiri pentru cei care l-au cunoscut pe Mihai Vasiliu sau care , macar, au gustat deliciile citeste integral
focsanean, acum 1742 zile, 14 ore, 17 minute, 57 secunde
Rog pe Sorin Tudose sa corecteze la inceputul articolului, anul infiintarii cofetariei: [1922] nu 1992!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.