Ultima oră

Este şi Vrancea pe primul loc la ceva!Cel mai subvenţionat judeţ din România în ultimii 20 de ani

Corneliu Condurache
4 dec 2012 4784 vizualizări
TOPUL celor mai SUBVENŢIONATE judeţe din ultimele două decenii :În ultimele două decenii, statul a trimis în teritoriu, sub formă de subvenţii, peste 24 de miliarde de lei, echivalentul a 5,4 miliarde de euro (la un curs mediu de 4,45 lei/euro). Subvenţiile, care reprezintă aproape 4% din PIB-ul anului în curs, pot fi folosite de edilii locali pentru acordarea unor ajutoare sociale cum sunt, spre exemplu, cele de încălzire, pentru plata unor împrumuturi destinate finanţării de investiţii sau pentru echilibrarea bugetului, respectiv reducerea deficitelor locale.

 

Subvenţiile acordate în perioada 1991-2010 înseamnă circa 9,8% din veniturile totale ale bugetelor locale, potrivit calculelor realizate de gândul pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Veniturile bugetelor locale sunt formate, potrivit legii, din veniturile proprii, respectiv din taxele şi impozitele plătite de contribuabili, din sume defalcate din TVA primite de la bugetul de stat, din subvenţii, precum şi din eventuale sponsorizări sau donaţii.

Din datele Statisticii mai reiese că în perioada analizată cel mai subvenţionat judeţ din România, respectiv judeţul care a avut cea mai mare pondere a subvenţiilor în totalul veniturilor, este Vrancea. Mai exact, către judeţul din estul României s-au dus între 1991 şi 2010 peste 667,3 milioane de lei, echivalentul a 149,9 milioane de euro, sumă care reprezintă 15,3% din veniturile totale ale judeţului în aceeaşi perioadă.

Click pe imagine pentru a mări

În topul celor mai suvenţionate judeţe s-au mai clasat Bihor, unde subvenţiile au fost de 11,9% din venituri, Vâlcea (11,6%), Mehedinţi (11,5%), Suceava (11,4%) şi Caraş-Severin (11,4%).

La polul opus se află regiunea Bucureşti-Ilfov, care deşi a beneficiat de subvenţii totale în valoare de 2,7 miliarde de lei, echivalentul a 611,9 milioane de euro, acestea au reprezentat doar 5,3% din totalul veniturilor.

Mai puţin subvenţionat a fost şi judeţul Cluj care în intervalul analizat a primit de la bugetul de stat 655,2 milioane de lei, respectiv 147,2 milioane de euro, echivalentul a 7% din totalul veniturilor.

În primele zece luni din 2012, statul a acordat suvenţii în valoare de 4,5 miliarde de lei, circa un miliard de euro, reiese din datele privind execuţia bugetară publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) la începutul săptămânii.

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Ulise Grosu, acum 4158 zile, 4 ore, 1 minut, 4 secunde
Cum se explica ca pana in anul 1990, jud. Vrancea era pe locul 25 la productia industriala si agricola, iar acum este cel mai subventionat judet al tarii ?
anonim, acum 4158 zile, 10 ore, 13 secunde
ar fi bine daca guvernantii ar acorda subventt celor care au cu adevarat nevoie,nu sa incurajeze nemunca,dind ajutoare la toata lumea.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.