Ultima oră

Sfântul Andrei - Ziua Naţională Bisericească

Valentin Muscă
30 nov 2012 1823 vizualizări
Ziua Sfântului Andrei, Apostolul românilor, este în acelaşi timp şi Ziua Naţională Bisericească. Pentru că aşa a hotărât Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în noiembrie 2001. Cu alte cuvinte, Ziua Naţională a Bisericii Ortodoxe Române este 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, în timp ce Ziua Naţională a României este 1 Decembrie, pentru că pe 1 decembrie 1918 reprezentanţii provinciilor româneşti întruniţi la Alba Iulia au decis să se unească într-un singur stat.

Altfel spus, Biserica sărbătoreşte o zi naţională, Statul alta, o situaţie unică în Europa, care arată lumea nebună în care trăim şi dorinţa de afirmare a conducerii Bisericii. Ne aflăm în faţa unei duble realităţi : una hotărâtă de Sinod, cealaltă de Parlamentul României, o duplicitate care nu face decât să ne arate în ce ţară trăim şi cât de departe este Sinodul de realităţile acestei ţări majoritar ortodoxe. Sfântul Andrei este Apostolul Românilor. Aceasta este o certitudine, motiv pentru care în 1955 Sinodul BOR l-a trecut pe Sfântul Andrei cu cruce roşie în calendar pentru a fi cinstit ca zi nelucrătoare şi serviciu liturgic specific, iar în 1997, acelaşi Sinod, dar cu alţi ierarhi, l-a proclamat pe Sfântul Andrei «Ocrotitorul României», lucru de altfel întâlnit şi în alte ţări europene. Dar a transforma ziua Sfântului Andrei în Zi Naţională Bisericească este un lucru pe care cu greu l-am putea explica într-o ţară unde Statul este separat de Biserică, iar Sinodul nu concurează, aparent, Parlamentul. Este posibil ca unii din Sinod să se imagineze încă în defuncta Mare Adunare Naţională sau Frontul Unităţii Socialiste şi să nu realizeze că în decembrie 1989, ruşii şi americanii au schimbat regimul comunist cu unul de tranziţie şi au trimis MAN la coşul cu vechituri. Deocamdată România nu este un stat teocratic, tip Iran, iar Ziua Naţională a României este 1 Decembrie. Decizia Sinodului de a se impune în faţa Statului cu această Zi Naţională Bisericească pare ruptă din doctrina talibanilor musulmani, nu din scrierierile isihaste ale cuvioşilor şi sfinţilor români. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
criticul, acum 4135 zile, 19 ore, 39 minute, 13 secunde
Domnule Musca....cred ca ai luat-o razna....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.