Ultima oră

Intrarea în Biserică Maicii Domnului

Valentin Muscă
20 nov 2012 2718 vizualizări
Pe 21 noiembrie Biserica a rânduit spre sfârşitul Antichităţii încă o sărbătoare în cinstea Maicii Domnului. Este vorba despre Intrarea în Biserică a sau Ovidenia (Vovidenia), o sărbătoare care aminteşte un moment precis din viaţa Fecioarei şi anume aducerea la templu de către părinţii Ioachim şi Ana, unde a fost întâmpinată de preotul Zaharia

Din secolul VI au fost ridicate biserici cu acest hram şi tot de atunci această sărbătoare s-a generalizat în Biserica Răsăriteană. Ca şi în cazul celorlalte sărbători creştine care au înlocuit sărbătorile celorlalte religii de dinaintea creştinismului, Ovidenia a preluat o parte din tradiţiile precreştine. De aceea, în multe regiuni din ţară, mai ales în zonele unde s-au păstrat tradiţiile şi riturile religiilor antice, avem plăcuta surpriză să descoperim practici care amintesc de zeităţile lumii vechi. Din punct de vedere creştin însă, Ovidenia este o sărbătoare respectată cu evlavie de creştini, motiv pentru care în Evul mediu românesc aceştia au ridicat multe biserici în localităţile importante ale fostului judeţ Putna, având ca hram, Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Este bine de amintit că în Focşani au hram mâine parohiile Ovidenia din Armenime – preot paroh Ion-Nelu Miron şi Ovidenia din Tăbăcari – preot Oscar Frunză, iar la Odobeşti biserica brâncoveanească Ovidenia – preot paroh Emil Toma, cel mai vechi locaş de cult din localitate. (Valentin MUSCĂ)


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.