Ultima oră

Duiliu Zamfirescu s-a întors acasă

Valentin Muscă
29 oct 2012 1477 vizualizări
După înfiinţarea centrului cultural de la Varteşcoiu, se încearcă salvarea conacului dintre vii, care a aparţinut scriitorului

De ziua naşterii sale, 30 octombrie, Duiliu Zamfirescu s-a întors, metaforic, acasă, mai précis în satul Faraoanele, acolo unde avea un conac modest, dar plin de invitaţi din lumea literelor. Graţie Bibliotecii Judeţene care-i poartă numele şi autorităţilor comunei Vîrteşcoiu, după zeci de ani de tatonări şi eşecuri, în Căminul Cultural a fost amenajat un centru cultural care, printre altele, îi cultivă memoria şi eternizează opera. “Centrul Cultural din Faraoanele este cel mai bun cadou pe care contemporanii pot să-l facă postmortem ilustrului creator al romanului modern românesc. Direcţia pentru Cultură a pregătit o donaţie de carte şi alte publicaţii pentru centrul de la Faraoanele şi acest obiectiv cultural va fi promovat de instituţia noastră la nivel naţional”, ne-a spus Florin Micu, directorul Direcţiei pentru Cultură Vrancea. Pentru a da viaţă acestui Centru a fost amenajată o sală de lectură, iar centrul Biblionet din Vîrteşcoiu a fost mutat la Faraoanele.

De asemenea, se încearcă salvarea conacului scriitorului aflat într-un stadiu avansat de degradare întrucât moştenitorii, din varii motive, au refuzat până în prezent să încheie orice tip de parteneriat cu autorităţile vrâncene pentru a restaura imobilul. „Este ultima şansă pentru locuinţa scriitorului. De aceea am iniţiat un dialog cu moştenitorii pentru a încheia un parteneriat în vederea restaurării imobilului şi transformarea acestuia într-o casă memorială după modelul Casei memoriale a scriitorului Alexandru Vlahuţă de la Dragosloveni”, ne-a spus Viorel Mîrza, primarul din Vîrteşcoiu. După ştiinţa noastră, demersuri au mai fost, dar moştenitorii refuză, ceea ce va duce inevitabil la distrugerea iremediabilă a conacului scriitorului Duiliu Zamfirescu, aşa cum s-a distrus şi conacul boierului Râmniceanu din Bonţeşti, văduvind Vrancea de încă o importantă clădire de patrimoniu. Dar nu mai contează, vin alegerile parlamentare şi altele sunt priorităţile judeţului! (Valentin MUSCĂ)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
vartejmic, acum 4167 zile, 10 ore, 18 minute, 15 secunde
Și...felicitări, domnule Director Micu! Chiar dacă asteaptă șacalii la ușă, cultura te salveaza.
vartejmic, acum 4167 zile, 10 ore, 20 minute, 46 secunde
D-le Primar, schimba numele comunei si zi-i Duiliu Zamfirescu! una rau de tot!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.