Ultima oră

Surpriză interbelică la Zilele Comunei Jariştea

Valentin Muscă
22 oct 2012 3003 vizualizări
Autorităţile locale încearcă să identifice elevii care apar în fotografiile din anii 1940 pentru se reîntalni cu anii frumoşi ai copilăriei

Peste o sută de imagini cu fosta comună Vărsătura şi actuala comună Jariştea vor fi prezentate locuitorilor sâmbătă, 27 octombrie, cu ocazia “Zilelor Comunei Jariştea”. Fotografii din timpul celui de-al II-lea Război Mondial, cu imobilele publice din anii 30-40, cu lăcaşurile de cult, cu elevii participând la momentele importante ale acelor timpuri vor aduce lumea de ieri mai aproape. Imaginile, descoperite recent în Arhivele Naţionale ale Romaniei, sunt reunite în cadrul unui album intitulat "Ipostaze  ale trecutului comunei Jariştea şi ale fostei comune Vărsătura” care va fi publicat anul viitor. Pană atunci imaginile le vor fi arătate locuitorilor interesaţi.

„Nu facem decât să continuăm demersul început acum doi ani, prin care dorim să reconstruim identitatea satelor comunei Jariştea. Publicarea primului istoric al Schitului Buluc în 2010 i-a urmat editarea primei serii de fotografii din epoca interbelică, expuse pe holurile şi în birourile Primăriei. De această dată mergem mai departe şi pregătim un Album cu fotografii cu Vărsătura şi Jariştea interbelică. La «Zilele Comunei Jariştea» prezentăm cetăţenilor comunei o parte din aceste fotografii, expuse pe simeze în Foyerul Căminului Cultural şi difuzate cu un videoproiector”, ne-a spus Cătălin Toma, primarul comunei.

Pentru cei care nu ştiu, înainte de anii 50 Vărsătura era comună de sine stătătoare, având în componenţă satul Pădureni şi Schitul Buluc. Pentru a face dreptate trecutului, organizatorii manifestării au gândit prezentarea imaginilor în două părţi: una dedicată fostei comune Vărsătura, cealaltă comunei Jariştea. Surpriza cea mai mare ar fi dacă organizatorii vor putea identifica elevii din fotografii, care în 1941-42 aveau 7-8 ani, pentru a-i aduce să se întâlnească ei înşişi cu anii frumoşi ai copilăriei. Demersul edilului jariştean ar putea fi urmat şi de alţi primari care au construit sedii de Primării de zeci de miliarde de lei, iar pe pereţi atârnă ceasuri chinezeşti şi postere cu reclame la anvelope şi calendare cu dudui. (Valentin MUSCĂ)



Primăria Jariştea oferă premii de fidelitate

Ediţia a VI-a  a „Zilelor Comunei Jaristea”, organziate de Primărie şi Consiliul Local, au loc între 27 şi 28 octombrie 2012”. Evenimentele vor debuta sâmbătă. la orele 11, cu lansarea cărţii „Raiul”, scrisă de Janine Vadislav, şi cu prezentarea albumului de fotografii din perioada interbelică, la sediul Căminului Cultural “Ion Saragea” din localitate. În cea de a doua zi vor avea loc evenimente dedicate celor mici, respectiv un concurs de desene pe asfalt şi unul de biciclete, precum şi activităţi de premiere pentru cuplurile de jăreşteni care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă, pentru copiii cu rezultate deosebite la învăţătură şi pentru societăţile comerciale cu o activitate mai mare de 10 ani pe raza comunei Jariştea. (S. V.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Vrancean, acum 4195 zile, 17 ore, 51 minute, 38 secunde
Mda...
ana, acum 4195 zile, 18 ore, 33 minute, 44 secunde
O super idee !!! Este important sa ne cunoastem radacinile, felicitari domnului primar Catalin Toma pentru initiativa !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.