Ultima oră

VIDEO!!!! Semnături falsificate la Referendum, în Suraia

Ziarul de Vrancea
10 oct 2012 11103 vizualizări

Ieri s-a consumat încă un episod în cazul anchetei legate de posibila fraudă de la Referendumul pentru demiterea preşedintelui, din 29 iulie u în documentele anchetatorilor apar semnături falsificate la Suraia

Ieri, zeci de persoane din comuna Suraia au fost chemate la audieri la postul local de Poliţie. Cei chemaţi au fost întrebaţi dacă şi-au exercitat sau nu dreptul de vot la Referendumul naţional pentru demiterea preşedintelui, din 29 iulie. Procurorii DNA au trimis trei politişti de la structura centrală pentru a continua investigaţiile, mai ales că sunt suspiciuni că în locul unor cetăţeni au votat membrii secţiei de votare. Oamenii legii vor să alfe dacă a fost vorba de o reţea organizată care viza fraudarea referendumului sau a fost doar un exces de zel al unor observatori care doreau demiterea preşedintelui. ”Sunt chemate la audieri în jur de 100 de oameni, sunt mulţi în varstă, care sunt bolnavi şi nu se pot deplasa. Eu le-am spus care poate să se ducă, să se ducă, care nu poate să-i anunţe pe poliţişti şi să spună că au nevoie să fie transportaţi”, ne-a spus Vasile Grosu, primarul social-democrat al comunei Suraia. Procurorii DNA cercetează suspiciuni de vot multiplu în comuna Suraia, la Referendumul din 29 iulie, unde se presupune ca membrii din secţiile de votare ar fi votat în locul cetăţenilor netransportabili sau ai celor plecaţi în străinătate. După ce, în urmă cu două luni, procurorii au verificat din poartă-n poartă suspiciunile de vot multiplu, ieri s-a apelat la citarea persoanelor la sediul poliţiei locale pentru a fi întrebate dacă-şi recunosc semnăturile de pe listele electorale. ”M-au întrebat dacă am votat sau dacă nu am votat la referendum”, ne-a spus o bătrană care strangea în mană o citiaţie. ”Am pus ştampila unde am vrut eu”, a spus o alta care a dat explicaţii în faţa celor de la DNA. La referendumul pentru demiterea preşedintelui Romaniei, prezenţa la vot în comuna Suraia a fost de 64%. Tot în judeţul Vrancea s-a înregistrat o prezenţă record pentru un scrutin organizat în ţara noastră, de 250%, în satul Lepşa, din comuna Tulnici. Si aici au fost efectuate audieri de către procurorii anticorupţie, în urma cu două luni.


Anchetatorii vorbesc de semnături false


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de un număr de 67 de persoane care au luat parte la diferite activităţi legate de desfăşurarea referendumului din 29 iulie 2012, potrivit unui comunicat dat publicităţii ieri de DNA. În cazul a 49 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea şi Gorj, s-a reţinut infracţiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, prevăzută de art. 26 Cod Penal raportat la art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. “În actele de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii temeinice şi probe că în data de 29 iulie 2012, cei 49 de învinuiţi, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din mai multe localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea şi Gorj, având întreaga responsabilitate pentru desfăşurarea, în condiţii de legalitate, a procesului de votare, au înlesnit falsificarea semnăturilor unor alegători  pe lista permanentă şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot faşă de cele votate de alegători, corespunzător aceluiaşi număr de semnături falsificate”, se arată în comunicatul procurorilor de la DNA. (Aurelian IVAN)




 

 

Bătranica ne-a arătat buletinul pentru a proba că e un bun cetăţean


Bătranii din Suraia s-au plans că li s-a furat votul


În ziua referendumului doi bătrani din Suraia au reclamat că alţii au votat în numele lor. Bătranii au declarat reporterului nostru că nu erau acasă cand a trecut pe la ei pe la poartă urna mobilă, iar cand au ajuns la secţie, să voteze, figurau ca şi cum ar fi făcut-o. “Suntem oameni bătrani, serioşi, cand ne-am dus să votăm, în dreptul nostru semnaseră altcineva. Şi la mine, şi la soţul meu. Ne-au dat buletin de vot, dar noi n-am mai semnat deloc. Şi tot pe noi ne-au luat la rost. Uite, vă arăt buletinul să vedeţi că eu am votat mereu”, ne-a spus o bătrană din Suraia. Verificand acuzaţiile la Secţia de vot nr. 278 din comună, comisia a dat-o din colţ în colţ. Mai mult, preşedintele secţiei, Vili Stan, s-a răţoit la reporterii veniţi la faţa locului, încercand să-i dea afară din secţie. Acesta a negat incidentul cu bătranii care au descoperit că alţii au votat în locul lor, pentru ca ulterior, cand una dintre membrele comisiei a recunoscut, să o dea la întors. Incidentul a fost sesizat şi la Biroul Electoral şi a intrat acum şi în atenţia DNA. (I. C.)


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Gherghisanul, acum 4209 zile, 20 ore, 9 minute, 45 secunde
Iata ca a inceput sa se afle adevarul. Caragiale ar fi spus " BRAVOS NATIUNE "
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.