Ultima oră

Adio, Comandante!

Silvia Vrînceanu Nichita
2 aug 2006 1446 vizualizări
Lt. col. Stefan Balan a fost inmormintat ieri, impreuna cu sotia sa, Maricica, in acelasi mormint din Cimitirul Nordic. Gen. Eugen Badalan, seful Armatei, si ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, au plins cind si-au rostit cuvintele de adio, la fel ca cei peste 1.500 de oameni care s-au aflat in cortegiu. Fiica sotilor Balan se afla in coma dupa cumplitul accident in care au murit parintii sai

Peste 1.500 de oameni i-au condus ieri pe ultimul drum pe lt. col. Stefan Balan si sotia sa, in ziua in care acestia ar fi trebuit sa implineasca frumoasa virsta de 39 de ani. Coincidenta stranie, cei doi s-au nascut si au fost inmormintati intr-o zi de marti. In loc de "La multi ani" au avut parte de Vesnica pomenire.

Ministrul Teodor Atanasiu, gen. Eugen Badalan, seful Statutului Major General al Armatei, si celelalte oficialitati care au tinut discursuri au izbunit in plins in momentul in care vorbeau despe comandantul vrincenilor care au fost in Irak, care a murit la 35 de km de casa, dupa ce a infruntat timp de sase luni moartea in desert. Cortegiul funerar a plecat de la Capela Brigazii 282 Infanterie Mecanizata si a fost insotit de o multime de oameni pina la Cimitirul Nordic. Comandantul a fost coborit in mormint in timp ce militarii Garzii de onoare trageau trei salve in aer, in semn de adio. Presedintele Traian Basescu nu a venit la Focsani, insa i-a conferit comandantului ordinul "Virtutea militara", in grad de cavaler, cu insemne de razboi. In timp ce sotii Balan erau coboriti in mormintul comun, fiica lor, Irina Andreea, de 14 ani, lupta pentru viata in Spitalul Floreasca, fara sa stie ca a ramas orfana. Mii de oameni, militari si civili, i-au insotit pe ultimul drum pe Maricica si Stefan Balan. Tragicul accident in care acestia si-au gasit moartea a impresionat pe toata lumea. "Cred ca au avut acelasi inger pazitor, de asta au murit impreuna", ne-a spus un apropiat al familiei. De duminica pina ieri, mii de vrinceni si nu numai au venit sa le aduca un ultim omagiu sotilor Balan.

Ultimul drum a inceput la ora 12.30, atunci cind la Capela au venit ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, seful Statului Major General al Armatei, gen. Eugen Badalan, care a dezvaluit ca il cunoastea pe comandant de cind a terminat scoala militara. In cortegiu au fost Ioan Ion, secretar de stat in MApN, precum si mai multi comandanti de unitati militare, printre care generalii Ioan Sorin si Ioan Chiranescu. Politia Militara a reusit cu greu sa stavileasca multimea care se inghesuia sa vada cele doua sicrie si pozele decedatilor. Slujba religioasa a fost oficiata de un sobor de opt preoti. Momentul cel mai emotionant au fost discursurile rostite de cei care i-au cunoscut pe cei doi, care au provocat multe lacrimi.

"In anul 1988 l-am primit sub comanda mea pe lt. col. Stefan Balan, pe care l-am remarcat imediat si caruia i-am prezis un viitor de exceptie", a spus gen. Eugen Badalan, seful Armatei romane, fost comandant al Brigazii 282 Infanterie Mecanizata. Comandantul armatei abia a putut sa-si rosteasca discursul din cauza lacrimilor care-i siroiau pe obraji. "Azi, in calitatea mea de comandant al Armatei Romane ar fi trebuit sa-i inminez decoratia Virtutea Militara, in grad de cavaler. Nu am venit in aceasta calitate, din nefericire, am venit in calitatea de prieten al lui Stefan, al Maricicai, si de aceea il rog pe Dumnezeu sa ne lase sa ne strigam durerea si tristetea", a spus gen. Eugen Badalan.

Multi dintre cei prezenti au izbucnit in lacrimi in momentul in care au auzit aceste cuvinte. Comandantul armatei romane l-a cunoscut mai intii la Focsani pe tatal lui Stefan Balan, care era subofiter, apoi pe fiul sau. "Si-a indeplinit misiunea in Irak, dar astazi am anulat ceremonialul de intoarcere acasa, pe care trebuia sa-l conduc, deoarece nu a avut cine sa dea raportul. Bucuria s-a transformat intr-o enorma tristete", a mai rostit, printre lacrimi, seful armatei. Aproape la fel de emotionat a fost si ministrul Apararii, Teodor Atanasiu. "A fost un om prea bun si de aceea cred ca Dumnezeu l-a luat la el. Mi-e greu sa vorbesc de lt. col. Balan la timpul trecut, este greu de spus in citeva cuvinte ceea ce a fost el.Nu ma gindeam ca la intoarcerea acasa vom purta banderole negre pe brat (... ). Colegii trebuie sa-i continue munca, pentru ca numai asa il pot regasi", a spus seful MApN. "La sfirsitul fiecarei misiuni din Irak ne astepta un om. Nu era comandantul Batalionului 280 Infanterie, ci omul Stefan Balan. La plecarea din teatru credea ca nimic nu ne va mai opri pe drumul de intoarcere acasa. Dumnezeu a vrut altfel! Pentru ultima data, astazi ii dam onorul comandantului Stefan Balan", a spus si mr. Gabriel Irimia, loctiitorul comandantului Batalionului 280 Infanterie.


Mii de oameni pe ultimul drum


Cortegiul funerar a fost insotit de o multime de rude, prieteni si cunostinte, precum si de peste 500 de militari ai Brigazii, care au format Garda de onoare. Ministrul Teodor Atanasiu a plecat de la aceasta parte a ceremoniei. Gen. Eugen Badalan, gen. lt. Sorin Ioan, seful SMG al Fortelor Terestre, prefectul Ion Oprea, subprefectul Dragos Mircea, deputatul liberal Nini Sapunaru, senatorul democrat Jan Vraciu, presedintele conservatorilor, Sorin Vornic, si multi altii au infruntat caldura torida de ieri. Politia a oprit circulatia pe traseul bd. Bucuresti - bd. Unirii - bd. Independentei- str. Marasesti. Mii de oameni si-au lasat preocuparile la o parte, pentru citeva minute, si au iesit in strada pentru a asista la trecerea cortegiului. Desi nu-i cunosteau pe cei doi, destinul lor tragic i-a impresionat pe focsaneni. Drumul pina la Cimitirul Nordic a durat mai mult de o ora. Cortegiul a oprit la fiecare intersectie, inainte de destinatia finala, unde il asteptau alte citeva sute de oameni. Capacele sicrielor au fost ridicate pentru citeva clipe inainte de a fi coborite in morminte. Garda de onoare a Brigazii a tras trei salve in aer, in onoarea celui care a fost comandantul Batalionului 280 Infanterie. Slujba de la Cimitir s-a terminat destul de repede, dupa care cei care au vrut au plecat la pomana pusa la Casa Armatei. Din cauza caldurii, la patru persoane li s-a facut rau si au avut nevoie de asistenta medicala. Pentru asta, un echipaj al Ambulantei, in frunte cu directorul Nicolae Varasciuc, a insotit cortegiul. Fiica sotilor Balan, Irina Andreea, de afla inca in coma, iar medicii sint rezervati in ceea priveste sansele ei de a scapa cu viata. Lt. col. Stefan Balan a murit vinerea trecuta, la iesirea din Rimnicu Sarat, la citeva ore dupa ce sosise din Irak.

In lumea de dincolo il va insoti si Maricica, sotia sa credincioasa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.