Ultima oră

Arhiepiscopul Epifanie va sluji la Schitul Buluc

Valentin Muscă
5 aug 2012 6374 vizualizări
Autorităţile se tem de posibile incendii de pădure, aşa că au amenajat un loc special pentru grătare în apropierea Schitului

Ca şi anul trecut, Arhiepiscopul Epifanie Norocel va celebra Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Buluc, din comuna Jariştea. Creştinii ortodocşi sărbătoresc pe 6 august, Praznicul „Schimbării la Faţă” a Domnului. Este ziua în care Mântuitorul Hristos descoperă lumii că este Fiul lui Dumnezeu făcut om. Pe Muntele Tabor, în faţa a trei ucenici, Petru, Iacob şi Ioan, Mântuitorul se arată într-o lumină supranaturală, împreună cu Moise şi Ilie. Pelerinajul la Buluc a început din seara trecută, monahiile pregătindu-se din timp pentru a întâmpina creştinii care vin din satele de pe Valea Milcovului şi Valea Putnei la hramul Schitului din «Athosul românesc al Vrancei». Aşezământul a fost fondat de Isaia Caragea în primii ani ai secolului XVIII, la îndemnul Sfântului Pahomie de la Gledin, Schitul făcând parte din aşa numitele aşezăminte isihaste care au apărut în Moldova şi Muntenia în prima jumătate a secolului XVIII, multe sub influenţa Sfântului Vasile de la Poiana Mărului. Întrucât în acest an seceta face ravagii şi în Munţii Vrancei, inclusiv în Măgura Odobeştilor, autorităţile din Jariştea au amenajat loc de grătar în afara pădurii pentru pelerinii şi turiştii care urcă la Buluc. «Îi rugăm pe toţi cei care merg la hram şi vor să petreacă momente frumoase, pe cei care vor să facă un grătar, să nu aprindă focul în pădure sau în proximitatea acesteia. Pentru grătar am amenajat un loc special în apropierea Schitului, astfel încât să evităm focul deschis în pădure», ne-a spus Cătălin Toma, primarul comunei Jariştea. Din ce în ce mai mult, pelerinajul de la Buluc tinde să devină o sărbătoare neoficială a comunei Jariştea, mai ales că este momentul din an când tinerii plecaţi din satele comunei revin pe locurile natale şi merg împreună cu familia la slujbă, la schit şi la picnic în luminişurile din jurul aşezământului monahal. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
dana, acum 4253 zile, 13 ore, 20 minute, 57 secunde
O comuna deosebita datorita oamenilor care sunt condusi de un adevarat primar! Felicitari Catalin, felicitari locuitorilor care au stiut sa aleaga o echipa de succes!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.