Ultima oră

Fostul şef al SRI Vrancea, trimis în judecată pentru fapte de corupţie

Gabriel Sava
24 iun 2012 6862 vizualizări
Şef al Serviciului Roman de Informaţii (SRI) Vrancea în perioada 1991-1999, gen (r) Petrache Candea este în prezent protagonistul unui dosar de corupţie înaintat instanţei supreme pe 22 decembrie 2011.

Conform presei centrale, trimiterea în judecată a lui Candea, alături de alţi trei inculpaţi, s-a făcut în mare secret. Deşi Direcţia Naţională Anticorupţie comunică în mod normal toate trimiterile în judecată, la adresa celor patru inculpaţi din acest dosar nu există nici o referire. Presa centrală spune că motivul pentru care fostul şef al SRI Vrancea şi ulterior şef al Corpului de Control al SRI a fost trimis în judecată este faptul că, înainte de a se pensiona în 2006, a solicitat SRI cu un an înainte să cumpere un apartament de serviciu, după care l-a revandut la scurt timp cu un profit de 22.000 euro. Comisia care i-a verificat dosarul, formată din trei membri respectiv colonelul (r) George Icleanu, locotenent colonelul (r)  Dumitru Dănuţ Vlădica şi generalul de brigadă (r) Adrian Bărbulescu au fost trimişi, la randul lor, în judecată în acest dosar sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice pentru că nu au verificat condiţiile în care Candea a solicitat apartamentul situat în strada Dimitrie Cantemir din Capitală. Acesta avusese anterior în proprietate şi alte locuinţe, aşa că nu era eligibil pentru a cumpăra locuinţa de serviciu. SRI s-a constituit parte civilă în acest dosar solicitandu-i generalului Candea circa 90.000 lei. (G. SAVA)

Prezentăm mai jos articolul integral publicat în ediţia de ieri a cotidianului Evenimentul Zilei

Generalul SRI Petrache, traficantul de apartamente subvenţionate

Autor:  Virgil Burlă

Într-o discreţie totală, doi generali (r) SRI au fost trimişi în judecată la sfârşitul anului trecut sub acuzaţia de fapte de corupţie.

Petrache Cândea, general de brigadă în rezervă şi fost şef al corpului de control al SRI, este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. Alături de el, mai sunt judecaţi generalul de brigadă (r) Adrian Bărbulescu, colonelul (r) George Icleanu şi locotenent colonelul (r) Dănuţ Dumitru Vlădică, toţi trei fiind acuzați sub de abuz în serviciu contra intereselor publice. După modelul pantentat de alţi doi foşti capi ai Serviciului, generalii (r) Ionel Marin şi Dumitru Zamfir, Cândea şi-a cumpărat apartamentul de serviciu primit în Bucureşti la preţ subvenţionat, l-a achitat în câteva luni deşi contractul era pentru 20 de ani apoi l-a vândut cu 20 de mii de euro profit. Generalul nu îndeplinea nicio condiţie pentru a primi locuinţă de serviciu dar avea un mare avantaj: era şef.

Dosar incomplet

 Potrivit propriei declarații, o ultimă discuţie cu fostul şef al SRI Radu Timofte, l-a determinat să comită mai multe ilegalităţi şi să cumpere fără drept apartamentul de pe bulevardul Dimitrie Cantemir din Capitală. Subordonaţii săi au fost trimişi în judecată după ce au întocmit un raport în fals, în urma ordinelor verbale primite de la Cândea.

SRI este parte civilă

Spre deosebire de cazul celorlalţi doi generali specializaţi în inginerii imobiliare, de data asta SRI s-a constituit parte civilă şi îi cere lui Cândea 96.890 de lei reprezentând diferenţa de preţ între valoarea achitată şi valoarea de piaţă a apartamentului.

HG cu dedicaţie

 Pe 7 decembrie 2004, pe ultima sută de metri a guvernării Năstase, se adopta o lege prin care instituţiile publice din sistemul de apărare puteau vinde personalului propriu unele locuinţe de serviciu. Printr-o hotărâre de guvern din 14 decembrie acelaşi an, s-a aprobat trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia a locuinţelor de serviciu aflate în administrarea SRI.

 Condiţii stricte

 Cei îndreptăţiţi la cumpărarea unei locuinţe de serviciu trebuiau să îndeplinească câteva condiţii, printre care şi aceea de a nu deţine sau să nu fi deţinut în proprietate o locuinţă personală. Mai departe, potrivit procedurii, titularul de contract care voia să cumpere trebuia să se adreseze comandantului unităţii cu o cerere de cumpărare, trebuia să dea o declaraţie în nume propriu, comadantul verifica datele înscrise în cerere iar rezultatul se consemna într-un raport care se prezenta într-o şedinţă a comisiei pe unitate. Comisia era formată din comandant, şeful departamentului personal şi consilierul juridic al unităţii.

Plângerea SRI

În ianuarie 2011, SRI a făcut o plângere al Parchet, arătând că a fost înşelat de fostul general Cândea. Pentru că, în 2004, locuinţa lui Cândea nu era încadrată în ”locuinţă de serviciu” ci avea destinaţia de ”cămin de garnizoană” şi fostul şef al Corpului de Control nu îndeplinea condiţiile de acordare a unei asemenea locuinţe deoarece ”începând din 1990 a deţinut mai multe locuinţe”. Cercetările ulterioare au arătat că declaraţiile de avere din 1993, 1996 şi 2005 nu conţin mai multe imobile pe care ofiţerul superior le avea, totuși în proprietate.

 Minciunile generalului

 Cândea a ieşit la pensie în 2006. Un an mai devreme a făcut un raport către adjunctul SRI pentru schimbarea regimului apartamentelor din ”cămin de garnizoană” în ”locuinţă de serviciu”, după care i s-a aprobat închirierea apartamentului pentru trei ani. Următorul pas a lui Cândea a fost anunţarea superiorilor din SRI că apartamentul din Focşani în care stă nu-i aparţine, locuinţa având un regim special, potrivit regulamentelor SRI. Imediat după înştiinţare a făcut cerere pentru cumpărarea locuinţei din Bucureşti.

Voinţa şefului

Culmea tupeului, Cândea a trecut pe raport însemnarea: ”procedura ar trebui să se desfăşoare şi într-un timp util”. Ulterior avea să se descopere că la dosar nu au fost depuse declaraţiile soţilor Cândea potrivit cărora nu deţin alte locuinţe. Bărbulescu, Icleanu şi Vlădică au făcut parte din comisia de verificare a celor spuse de şeful ierarhic şi i-au aprobat cererea. În 2005, Cândea se angaja să plătească rate lunare, timp de 20 de ani, suma de 1,2 miliarde de lei vechi. A achitat un avans de 20% în valoare de 245 milioane de lei vechi, rămânând de plată în 240 rate lunare suma de 983 milioane ROL cu o dobândă de 8 la sută.

Profit de pe o zi pe alta

 A plătit câteva rate, după care, în mai 2006 a achitat integral apartamentul. În aceeaşi lună a vândut imobilul subvenţionat la preţul pieţei, cu un câştig de 22.000 de euro. În faţa judecătorilor, pe 9 mai 2012, fostul comandant a arătat că în luna august 1999 a fost chemat din Focşani să conducă o unitate a SRI Bucureşti. A condiţionat mutarea de acordarea unei locuinţe de serviciu şi a stat în apartamentul repartizat din 1999 până în 2006, când l-a înstrăinat, fiind trecut în rezervă şi s-a retras la Focşani.

 Sfatul mortului

Timofte Motivul pentru care a cerut să cumpărarea imobilul din Bucureşti este acela că în 2005 a vorbit cu fostul director al SRI, Radu Timofte (decedat între timp) şi acesta l-a sfătuit să-şi cumpere apartamentul ”pentru că de nu, o să-l cumpere alţii”. În acest caz urmărirea penală a început în 14 aprilie 2011 şi dosarul a fost trimis în judecată în decembrie acelaşi an, procurorii DNA cerând şi anularea contractatului de vânzare-cumpărare iniţial.

Securistul Petrache Cândea

Cândea a fost până în 1989 aghiotantul generalului Iulian Vlad, fostul şef al securităţii, apoi mutat şef peste judeţul Neamţ. Din 1991 până în 1999 a fost şeful SRI Vrancea. Potrivit presei locale, Marian Oprişan ar fi ”opera” lui Cândea. Emil Constantinescu l-a trecut pe general în rezervă. Trioul Oprişan-Priboi-Timofte l-a reactivat pe Cândea în funcţia de şef al Corpului de Control al SRI. În martie anul trecut a fost declarat de instanţă, la cererea CNSAS, lucrător al Securităţii. Un urmărit de Securitate, Viorel Ciubuc, a dat statul în judecată după ce tânărul căpitan Cândea l-a supravegheat îndeaproape ani de zile, făcându-i viaţa un calvar.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Fonduri Europene, acum 4321 zile, 16 ore, 9 minute, 49 secunde
Acum e momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 citeste integral
nelu, acum 4321 zile, 18 ore, 4 minute, 1 secunda
ROMANIA=CORUPTIE IN TOATE STRUCTURILE STATULUI, FARA NUMAR{SE STIE}.
Farfadet, acum 4321 zile, 20 ore, 31 minute, 52 secunde
Oprisan e opera lui Candea, iar Adrian Nastase, opera lui Ristea Priboi. Toate se leaga intre Vrancea si Capitala. Cumetrie, Securie si voie buna
Vali, acum 4321 zile, 21 ore, 46 minute, 10 secunde
Rumanu tot...ruman.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.