Ultima oră

Mare premiu internaţional pentru o caricatură publicată de Ziarul de Vrancea

Silvia Vrînceanu
12 mai 2012 25186 vizualizări

Cunoscutul grafician vrâncean Constantin Pavel a obţinut premiul I la Salonul de caricatură de presă din Portugalia, la care s-au înscris nu mai puţin de 20.000 de lucrări din toate ţările lumii.Cu toate că presa internaţională a alocat spaţii generoase evenimentului, în Romania reuşita a trecut neobservată.Doar un blog de profil a scris despre Constantin Pavel că a “valsat darwinistic pe subiecte ecologice” şi a obţinut râvnitul Premiu I la World Press Cartoon, concurs care începe să dea ora exactă în caricatura mondială

O caricatură creată de cunoscutul grafician vrancean Constantin Pavel şi publicată anul trecut, pe 9 decembrie, în Ziarul de Vrancea a obţinut locul I la unul dintre cele mai importante concursuri de profil din lume, care a avut loc la sfîrşitul lunii trecute în Portugalia. Constantin Pavel a primit Marele premiu la categoria “desen umoristic”, una dintre cele trei categorii ale concursului. Premiul este unul mai mult decît important întrucît “World Press Cartoon Sintra 2012” este cel mai prestigios concurs din cele vreo 40, cate există în calendarul competiţiilor de gen şi are cele mai consistente premii. Cunoscătorii spun că depăşeseşte şi Salonul de caricatură de la Tokyo, care pană nu demult ocupa primul loc într-un clasament valoric. Proportional cu premiile şi participarea a fost pe masură, numărul desenelor trimise ajungand la circa 20.000, ca să nu mai spunem despre valoarea artiştilor care au trimis lucrări din toate colţurile lumii. Constantin Pavel a participat la concurs cu un desen care abordează o temă ecologică din perspectiva globalizării şi care spune multe despre eficienţa consiliilor şi comisiilor din care fac parte mai marii planetei noastre, care tot încearcă să rezolve problemele mediului înconjurător dar care mai mult se complică. În ciuda concurenţei acerbe, C. Pavel a plecat din Sintra cu marele premiu.


“E mare cuvantul dar cateva ore am fost fericit”



World Press Cartoon este un concurs de referinţă al caricaturii mondiale, care atrage concurenţi din toată lumea

Constantin Pavel face parte din lumea bună a graficienilor care au obţinut multiple premii internaţionale

Este un Concurs al Caricaturii de Presă, regula participării fiind că odată cu desenele trimise să fie trimisă şi publicaţia cu desenul pentru concurs. Se desfăşoară pe trei categorii: desen editorial, desen umoristic şi caricatură portret. Titlul ZIARUL DE VRANCEA a apărut pe scenă la ceremonia de premiere fiind de asemenea trecut şi pe trofeul care mi s-a acordat. Pagina întreagă a cotidianului Ziarul de Vrancea apare fotografiată în Catalogul Expoziţiei, tipărit în condiţii grafice de excepţie”, ne-a relatat graficianul Constantin Pavel. Ce a simţit cînd a luat premiul întai? “E mare cuvantul dar cateva ore am fost fericit. Sunt momente deosebite...”, ne-a mărturisit artistul, aflat acum în Canada. Pe lîngă premii, diplome, felicitări şi aplauze, pentru simţul critic de care au dat dovadă, artiştii lumii au fost premiaţi şi cu cîte un buzdugan sitilizat care să-i inspire să lovească şi pe viitor, desigur prin intermediul desenelor satirice, în mai marii acestei lumi.


Presa internaţională a vuit, la noi a scris doar un blog


Presa internaţională scrie că în oraşul portughez Sintra a avut loc un regal al ideilor satirice care a adunat cei mai renumiţi graficieni ai lumii. Din Romania au mai participat la concurs şase graficieni, însă Constantin Pavel a rămas unicul premiant. Competitori din Columbia, Albania, Norvegia, Spania, Suedia, Cuba şi Serbia au împărţit primele premii puse în joc, în valoare peste 100.000 de euro.

Reuşita graficianului vrancean ar trebui să fie o mândrie nu doar pentru Ziarul de Vrancea, cu care graficianul colaborează de mai mulţi ani, ci şi pentru Romania, pe care Constantin Pavel a reprezentat-o în sutele de concursuri la care a participat şi unde a obţinut nenumărate premii. Din păcate, nici un ziar sau televiziune din ţara noastră nu a scris despre premiul obţinut de artistul roman, în ciuda faptului că presa internaţională, inclusiv televiziuni de talia Euronews, au alocat spaţii generoase World Press Cartoon din Portugalia. Doar un blog de specialitate a menţionat reuşita. “Concurenţa de anvergură nu a ghilotinat caricatura românească, ci a impulsionat-o, la această ediţie, în cadrul categoriei "humor", Constantin Pavel, valsând darwinistic pe subiecte ecologice, a absorbit râvnitul Premiu I.”, scrie autorul blogului caricaturi-dum-dum.blogspot.com, care adaugă că World Press Cartoon Sintra tinde să devină un centru de referinţă al caricaturii mondiale, atat prin ambianţa geografică, cat şi prin pledoaria pentru calitate artistică a organizatorilor, care au impus un standard înalt al jurizării, fapt ce-a atras concurenţi de prestigiu şi implicit un spectacol-festin al ideilor satirice. Desenele lui C. Pavel pot fi admirate la adresa http://cpavel.ro, iar detalii despre concurs se găsesc pe site-ul www.worldpresscartoon.com. Lucrarea premiată face parte dintr-o expoziţie deschisă în oraşul portughez Sintra pînă în luna iulie. (Silvia VRÎNCEANU)


Impresii despre Lisabona


Constantin Pavel spune că s-a simţit excelent la Lisabona, oraş pe care l-a găsit interesant, dar uşor prăfuit. “Lisabona este un oras în care te simţi foarte bine, cu palmieri şi arhitectură modernă dar şi cu case cu o anume patină lăsată de parfumul timpului. Are şi impozanţă dar nu-i lipsete nici pitorescul unei vieţi modeste, cu care noi, romanii, suntem atat de obişnuiţi: case vechi, caini vagabonzi sau taximetrişti care adorm aşteptand clienţi. Ceremonia de premiere este fastuoasă. Are loc în Sintra, un oraş montan, care e un fel de Lepşa de a noastră, mai mare, şi cu vreo trei castele în care îşi aveau reşedinţa de vară regii Portugaliei. Tot aici se află şi un important Centru Cultural, loc unde a avut loc şi ceremonia de premiere”, ne-a relatat Constantin Pavel. Caricaturistul a avut parte de şi peripeţii internaţionale şi aproape că a înconjurat planeta pentru a ajunge la premiere. Şi asta pentru că anunţul cu privire la caştigarea importantului premiu l-a prins la fiul său, care trăieşte cu familia în Montreal, Canada, unde de puţin timp i s-a născut un nepoţel. La întoarcere, în loc să ajungă direct în Montreal, unde îl aştepta fiul său, cursa aeriană a avut o escală în Toronto. “Am ajuns în Montreal cu 6 ore întarziere. Pentru că Montrelul e un pic mai mare decat Cîmpeneanca îmi faceam griji…”,a spus pentru Ziarul de Vrancea, Constantin Pavel amuzat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Anton, acum 4359 zile, 20 ore, 42 minute, 44 secunde
Felicitari dlui Pavel, felicitari ZdV, ramineti ziarul meu preferat.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.