Ultima oră

Petre Abeaboeru, “Comuna Milcovul şi monumentele sale”

Valentin Muscă
10 mai 2012 10812 vizualizări
Încă o localitate îşi descoperă tainele prin intermediul unei cărţi.Este vorba de “Comuna Milcovul şi monumentele sale” (Ed. Terra, Focşani, 2012), monografie redactată de publicistul Petre Abeaboeru şi ieşită de sub tipar de cateva zile.

O lucrare care face dreptate comunelor din fostul judeţ Slam-Râmnic, localităţi ataşate judeţului Vrancea din 1968, care au aparţinut de veacuri Munteniei, faţă de celelalte localităţi care compun judeţul Vrancea şi au ţinut de Moldova. Neglijat într-o oarecare măsură, trecutul comunelor din fostul judeţ Slam –Ramnic a fost scos din colbul arhivelor în ultimii ani prin munca publicistului Abeaboeru şi a istoricului Florinel Agafiţei. Un capitol important este dedicat de publicist fostei entităţi administrative Slam- Ramnic, lucru care ne ajută la înţelegerea prezentului comunelor de la sud de Milcov. Concepută în şapte capitole, lucrarea reface lumea de ieri a satelor care compun astăzi comuna Milcovul: Risipiţi şi Lămoteşti. Lumea necăjită a ţăranilor clăcaşi, care munceau pe moşiile boierilor sau ale mănăstirilor, moşii care se întindeau peste aceste sate, udate de apele Milcovului, Ramnei şi ale paraului Argint. Dincolo de conţinutul specific al lucrării, publicistul Abeaboeru a scos în evidenţă elementele care dau valoare istorică şi culturală acestei localităţi. Ne referim aici în primul rand la extraordinarul monument religios ctitorit de familia Robeascu pentru a servi drept criptă mortuară, cunoscută astăzi sub numele de biserica “Sfanta Ecaterina”, pictată de elevii pictorului Nicolae Grigorescu în cunoscutul stil neoclasic, un monument care ar putea figura în toate ghidurile turistice şi destinaţie privilegiată pentru cei care îndrăgesc istoria şi arta românească. Să citim lucrarea publicistului Abeaboeru pentru a descoperi comorile fabuloase din satele şi cătunele vrâncene, despre care nu ştim mai nimic, pentru că despre aceste monumente nu mai vorbeşte mai nimeni! (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel iancu, acum 4360 zile, 11 ore, 50 minute, 53 secunde
Felicitari. Este o bucurie sa descoperi lumea satelor, chiar daca sunt din fostul judej Ramnic. Dar mai mare este bucuria citindul pe distinsul Prof. Petre Abeaboeru. Este o comuna bogata: fosti citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.