Ultima oră

Azi este sarbatoarea Bunei Vestiri, începutul mîntuirii

Valentin Muscă
25 mar 2012 1453 vizualizări
Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică Buna Vestire, momentul cînd arhanghelul Gavriil a adus în Nazaret, Fecioarei Maria, vestea luării în pîntece și a nașterii lui Iisus Hristos.

Dar mai bine să citim relatarea pe care Evanghelistul Luca o face acestui eveniment: "Iar în a șasea lună a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Și intrînd îngerul la ea, a zis: «Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvantată ești tu între femei». Iar ea, văzîndu-l, s-a tulburat de cuvîntul lui și cugeta în sine: «Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta ?» Și îngerul i-a zis: «Nu te teme Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Și iată vei lua în pîntece și vei naște fiu și vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare și Numele Celui PreaÎnalt se va chema și Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Sau. Și va împărați peste casa lui Iacov în veci și Împărăția Lui nu va avea sfîrșit.». Și a zis Maria către înger: «Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu știu de bărbat?» Și răspunzînd, îngerul i-a zis: «Duhul Sfînt Se va pogorî peste tine și puterea Celui PreaÎnalt te va umbri; pentru aceea și Sfîntul care Se va naște din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Și iată Elisabeta, rudenia ta, a zămislit și ea fiu la bătrînețea ei și aceasta este a șasea lună pentru ea, cea numită stearpă. Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputință». Și a zis Maria: «Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvîntul tău!» Și îngerul a plecat de la ea." (Lc. 1, 26-38). Cu Buna Vestire, profețiile biblice devin realitate și toate așteptările poporului evreu se vor împlini prin cuvintele Mariei: ”Fie mie după cuvîntul tău!” Fiind un eveniment important din iconomia mîntuirii, Biserica l-a reprezentat plastic prin icoana Bunei Vestiri, în care îi avem pe arhanghelul Gavriil cu o ramură de crini și pe Fecioara Maria, care primește vestea cea bună. Buna Vestire este și hramul mai multor lăcașuri de cult din Vrancea, care vor sărbători cu pește, în această duminică fiind dezlegare la pește. (V. M.)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.