Ultima oră

4 milioane de romani scot zilnic fumuri

Silvia Vrînceanu
12 mar 2012 973 vizualizări
Mai mult de o treime dintre adulţi sînt expuşi la fumul de tutun secondhand la locul de muncă, în restaurante şi cafenele

Atenţie la fumatul în spaţii publice dacă nu vreţi să vă îmbolnăviti! În România acest obicei se conturează ca o ameninţare pentru sănătatea publică, după cum atrag atenţia experţii Ministerului Sănătăţii Publice, care citează din primul studiu GATS România potrivit căruia prevalenţa fumatului în ţara noastră este de 26,7%. Povara economică şi costurile pentru sănătate cauzate de consumul de tutun pot fi reduse prin implementarea măsurilor Convenţiei Cadru pentru Controlul Tutunului a OMS, măsuri care s-au dovedit a fi eficiente. În acest context, Ministerul Sănătăţii a lansat la începutul lunii martie primul studiu GATS, un instrument de supraveghere care vizează cunoaşterea consumului de tutun şi a tendinţelor acestuia. Studiul a stabilit o prevalenţă semnificativă a consumului de tutun în ţara noastră, aproximativ 5 milioane de fumători, dintre care 4 milioane fumează zilnic. Raportul mai scoate în evidenţă că mult de o treime dintre adulţi sînt expuşi la fumul de tutun secondhand la locul de muncă, 86.6% în restaurante şi 94,4% în baruri şi cluburi. “Opinia publică sprijină puternic reglementările legislative restrictive. Aproape trei sferturi dintre adulţi (72,0%), s-au declarat în favoarea interzicerii totale a fumatului în restaurante şi mai mult de jumătate (57,0%) în baruri şi cluburi. Avînd în vedere că în România mai mult de 4,4 milioane de persoane fumează zilnic, aproape 6,5 milioane persoane sînt expuse la fumul de ţigară la domiciliu (dintre care peste 3 milioane de nefumători) şi 2 milioane la locul de muncă, la care se adaugă expunerea ridicată la fumul de tutun ambiental în diverse spaţii publice, este de o importanţă vitală ca Guvernul să aşeze controlul tutunului pe lista priorităţilor  legislative”, a declarat Ritli Ladislau, ministrul Sănătăţii. La scară mondială, consumul de tutun cauzează unul din 10 decese în rîndul adulţilor, adică mai mult de cinci milioane decese anual. Dacă nu se acţionează urgent, în 2030 consumul de tutun va fi  responsabil pentru decesul a peste 8 milioane de oameni, după cum spun cei de la Ministerul Sănătăţii. În urma rezultatelor studiului GATS, Ministerul Sănătăţii intenţionează să interzică fumatul în spaţiile publice în concordanţă cu recomandările UE. (S. VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.