Ultima oră

Chiril şi Metodiu, protectorii spirituali ai Europei

Valentin Muscă
13 feb 2012 7121 vizualizări
Cei doi au trăit în secolul IX şi marile lor realizări au fost inventarea unui alfabet, cel chirilic, şi traducerea Bibliei, cu ajutorul căreia au creştinat slavii din Apus

La propunerea fostului papă Ioan Paul al II-lea, doi greci - Chiril şi Metodiu -apostolii slavilor, au fost declaraţi în 1980, de Biserica romano-catolică, patronii spirituali ai Europei. De atunci, pe 14 februarie, de Ziua îndrăgostiţilor, creştinii latini sărbătoresc pe Chiril şi Metodiu, părinţii aşa numitului alfabet chirilic.Originari din Tesalonic, au trăit în secolul IX şi marile lor realizări au fost inventarea unui alfabet, avîndu-l la bază pe cel grec şi traducerea Bibliei în acest alfabet, cu ajutorul căreia au creştinat slavii din Apus. Prin efortul intelectual al celor doi fraţi şi graţie misionarismului acestora în mijlocul slavilor, creştinismul a devenit în scurt timp religia oficială a acestor popoare din actuala Europă Centrală. Personalităţi de anvergură ale istoriei Bisericii Creştine, cinstite după grandoarea faptelor acestora, Chiril şi Metodie sînt la originea alfabetului în care cîteva secole, pînă la reformele lui Cuza, s-au scris documentele şi tipărit cărţile în ţările Române. Din acest motiv şi pentru români s-ar cădea ca de Sf. Chiril şi Metodiu, măcar să ne amintim că mai bine de jumătate din fondurile de documente vechi din arhivele româneşti sînt redactate în chirilică. Poate că, nu întîmplător, inspiratul papă Ioan Paul al II-lea a propus ca dată de prăznuire pentru cei doi fraţi, 14 februarie, Ziua Îndrăgostiţilor. O ocazie în plus de a aminti contemporanilor că dragostea este cel mai puternic sentiment, în numele căruia se pot zidi catedrale, făuri destine, muta munţii sau birui moartea. Cu adevărat Chiril şi Metodiu sînt patronii spirituali ai Europei civilizate şi demne, nu şi a provinciilor de la gurile Dunării unde minciuna, impostura şi hoţia domnesc în libertatate de 22 de ani. (Valentin MUSCĂ)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.